1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Jałowiec

Jałowiec – jałowiec pospolity (Juniperus communis L.) Występuje na glebach piaszczystych i jałowych- stąd jego nazwa na całej półkuli północnej. W Polsce... Czytaj więcej

Jęczmień

Jęczmień inaczej jęczmyk. Jęczmień powstaje na skutek zapalenia gruczołu łojowego przyrzęskowego Jęczmyk jest ropnym zapaleniem gruczołów powiekowych. Jęczmień wewnętrzny to zapalenie... Czytaj więcej

Nalewka z nasturcji wielkiej

Składniki: 100 g świeżych liści i owoców nasturcji 100 g świeżych liści pokrzywy 100 g świeżych liści barwinka spirytus wedłóg potrzeby   Wykonanie: Do słoja włożyć rozdrobnione... Czytaj więcej

Ziołowe płyny do opalania

Ziołowe produkty do opalania są odpowiednie do skóry, która się łatwo opala. Należy jednak pamiętać, że produkty własnego wyrobu nie... Czytaj więcej

Nieżyt żołądka

Nieżyt żołądka

Przyczyn powstawania nieżytów żołądka jest wiele , do najważniejszych trzeba zaliczyć: nieregularne odżywianie, Nieżyt żołądkanadużywanie alkoholu, przypraw drażniących, uszkodzenia polekowe – nadużywanie leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych oraz bodźce termiczne, toksyczne i chemiczne ( np., środki ochrony roślin).

Objawy kliniczne przewlekłych nieżytów żołądka są zmienne i niecharakterystyczne. Dominuje uczucie zalegania pokarmów w żołądku, pieczenie, pobolewanie, odbijanie, niekiedy nudności i wymioty. Często występuje brak apetytu, a dolegliwości nasilają się prawie natychmiast po jedzeniu lub w czasie jego trwania. Ponieważ objawy wymienione wyżej występują także w innych chorobach układu pokarmowego, nie należy leczyć się samemu po stwierdzeniu takich dolegliwości.

Rozpoznanie musi ustalić lekarz po dokładnym zebraniu wywiadu, przeprowadzeniu badania przedmiotowego i wykonaniu badań uzupełniających. Rozpoznanie nieżytu żołądka jest obecnie stosunkowo proste dzięki możliwości wykonania zgłębnikowania żołądka i dwunastnicy z badaniem ich treści oraz badań endoskopowych z pobraniem wycinków błony śluzowej do badania histologicznego.

Zalecenia praktyczne;

  1. Z diety należy wyłączyć tłuste gatunki mięsa i tłuste ryby, tłuszcze stałe, sery dojrzewające i topione.
  2. Do czasu poprawy niewskazane są warzywa wzdymające ( nasiona strączkowe, ostrożnie z cebulą i kapustą).
  3. Konieczne jest wyeliminowanie ostrych przypraw.
  4. W niewielkich ilościach mogą być stosowane następujące przyprawy ( kminek, cząber, koper włoski, mięta tymianek, seler, pietruszka, majeranek).
  5. Należy ograniczyć ilość spożywanego cukru.
  6. Zalecane są częste, do 6 niewielkie posiłki z unikaniem potraw bardzo gorących i zimnych.
  7. Jeść należy powoli bez pośpiechu dokładnie przeżuwając pokarm.

Z powodu konieczności stosowania długotrwałego leczenia przewlekłych nieżytów żołądka – dieta i mieszanki ziołowe są podstawowym elementem leczenia. Mieszanki ziołowe nie mają co prawda działania przyczynowego, ale przez łagodne działanie ściągające, przeciwzapalne, rozkurczowe i kojące łagodzą objawy kliniczne choroby.

Dobór i czas stosowania jednej z przedstawionej niżej mieszanki ziołowej należy skonsultować z lekarzem.

Mieszanka I

  • Korzeń omanu  --  20 g
  • Ziele rzepiku pospolitego  --  20 g
  • Ziele piołunu  --  20 g
  • Ziele skrzypu polnego  --   20 g
  • Ziele tysiącznika  --  20 g
  • Ziele krwawnika  --  20 g
  • Kłącze turzycy piaskowej  --  20 g
  • Liść podbiału  --   20 g

Przygotowanie i stosowanie. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 10 – 15 minut, przecedzić. Pić ciepły napar 2 – 3 razy dziennie ½ - 1 szklankę ok., 20 minut przed posiłkiem

Mieszanka II

  • Korzeń arcydzięgla  --  20 g
  • Korzeń kozłka lekarskiego -- 20 g
  • Korzeń prawoślazu  --  20 g
  • Ziele drapacza lekarskiego  -- 20 g
  • Ziele dziurawca  --  20 g
  • Ziele pięciornika gęsiego  --  20 g

Przygotowanie i stosowanie. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pić ciepły napar 2 – 3 razy dziennie.

Mieszanka III

  • Siemię lniane   -- 30 g
  • Korzeń lukrecji  --  30 g
  • Liść mięty pieprzowej -- 30 g
  • Owoc kopru włoskiego  --  30 g

Przygotowanie i stosowanie. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pić ciepły napar 4 razy dziennie przed jedzeniem.

Uwaga ! Mieszanka jest niewskazana u ludzi starszych, z niedomogą krążenia i nadciśnieniem tętniczym oraz upośledzoną czynnością nerek.

Mieszanka IV

  • Nalewka z aloesu  -- 10 g
  • Nalewka z liści pokrzywy  -- 10 g
  • Nalewka z kłącza tataraku  --  10 g
  • Nalewka z liści mięty pieprzowej  --  10 g
  • Wyciąg z dziurawca  --  10 g

Przygotowanie i stosowanie. Mieszankę tych nalewek pić 4 razy dziennie przed posiłkiem po 15 – 20 kropli na wodę.

Mieszanka V

  • Porost islandzki  -- 50 g
  • Liść melisy  --  25 g
  • Koszyczek rumianku  --  25 g

Przygotowanie i stosowanie. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować 3 -5 min, nie dopuszczając do wrzenia, odcedzić. Pić ciepły odwar 3 – 5 razy dziennie po ½ szklanki między posiłkami.

Mieszankę tę stosuje się w przypadkach nieżytu żołądka z towarzyszącym zarzucaniem żółci do żołądka.

Mieszanka VI

  • Korzeń prawoślazu   --  30 g
  • Liść podbiału  --  30 g
  • Korzeń arcydzięgla  -- 30 g
  • Korzeń omanu --  30 g
  • Ziele tysiącznika  --  30 g
  • Ziele pięciornika gęsiego --   30 g
  • Ziele tymianku   --  30 g
  • Liść szałwii  --  30 g
  • Liść melisy  --  30 g
  • Liść mięty pieprzowej  --  30 g
  • Korzeń kozłka lekarskiego  -- 30 g

Przygotowanie i stosowanie. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić. Pić ciepły napar 3 razy dziennie 20 minut przed posiłkami ½ szklanki.

Mieszanka VII

  • Liść bobrka trójlistkowego  --  30 g
  • Ziele świetlika   --  30 g
  • Ziele nostrzyka  --  30 g
  • Ziele dziurawca   --  30 g
  • Kwiat bzu czarnego  --  30 g
  • Liść szałwii   --  30 g
  • Liść mięty pieprzowej  --  30 g
  • Korzeń arcydzięgla --  30 g
  • Kłącze tataraku  --   30 g
  • Owoc kopru włoskiego  --  30 g
  • Ziele piołunu  -- 30 g

Przygotowanie i stosowanie. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szklanka wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić. Pić ciepły napar 3 razy dziennie 20 minut przed posiłkami ½ szklanki. Stosuje się w przypadkach nieżytu żołądka przebiegającego z niedokwaśnością.

Mieszanka VIII

  • Korzeń kozłka lekarskiego  -- 30 g
  • Korzeń lubczyka  --  30 g
  • Korzeń arcydzięgla  --  30 g
  • Liść melisy  --  30 g
  • Liść mięty pieprzowej  --  30 g
  • Kłącze tataraku  --  30 g
  • Liść ruty  -- 30 g
  • Ziele rdestu ptasiego  --  30 g
  • Ziele nostrzyka  --  30 g
  • Koszyczek rumianku  --  30 g

Przygotowanie i stosowanie.1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odwar podgrzewamy pod przykryciem przez 5 min, nie dopuszczając do zagotowania, przecedzić. Pić odwar 2 – 3 razy dziennie po ½ szklanki małymi łykami przez kilkanaście minut , na 30 minut przed jedzeniem.

W nieżycie żołądka skuteczne są także gotowe mieszanki ziołowe produkowane przez Herbapol;

  • Normosan  -- 100 g
  • Digestosan -- 100 g
  • Nervosan  --  100 g

Przygotowanie i stosowanie. Mieszankę tych ziół dokładnie wymieszać. Stosować 1 łyżkę stołową na 1 szklankę wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 10 minut, przecedzić. Pić ciepły napar 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami.

Wody lecznicze;

Korzystnym uzupełnieniem w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka jest okresowe przeprowadzanie kuracji pitnych. Skuteczne są mineralne wody lecznicze, zwłaszcza szczawy wapniowo – magnezowe. W niedokwaśności towarzyszącej nieżytom żołądka – np., „Kryniczanka „ ; przy niedokwaśności – „Zuber” w proporcji 1:3 z „Janem”. Wody mineralne należy pić podgrzane, przed posiłkiem, małymi łykami, chodząc.

Kąpiel ziołowa.

U osób z nieżytem żołądka, z towarzyszącymi zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego o charakterze kurczowym (np., jelita grubego), dobre efekty przynosi stosowanie kąpieli ziołowych o następującym składzie.

Mieszanka do kąpieli;

  • Ziele macierzanki  -- 50 g
  • Kłącze tataraku --  50 g
  • Kora wierzby  --  50 g
  • Pączki sosny  --   50 g

Przygotowanie i stosowanie. Rano zalać 2 – 3 l wody mniej więcej 1/3 podanej ilości mieszanki. Wieczorem podgrzać do wrzenia, a potem trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Odstawić na 30 minut, przecedzić, wlać do wanny i uzupełnić ilość wody tak aby sięgała do wysokości serca kąpiącego się. Czas kąpieli nie powinien przekraczać 20 minut. Nie używać mydła. Nie wycierać się po wyjściu z wody. Osuszyć się, owijając ręcznikiem lub założyć płaszcz kąpielowy. Zaraz potem położyć się do łóżka.

Źródło Medycyna naturalna.

Mieszanka ziołowa na nieżyt żołądka wg, receptury O. Grzegorza;

R p. O. Grzegorza

  • Ziele dziurawca -- 100 g
  • Siemię lniane  --  50 g
  • Korzeń prawoślazu --  50 g
  • Korzeń arcydzięgla --  50 g
  • Ziele krwawnika  --  50 g
  • Korzeń lukrecji --  50 g
  • Liść mięty  -- 50 g
  • Ziele tysiącznika  --  20 g

Napar. Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanka wrzątku, naparzać pod przykryciem 20 – 30 minut, przecedzić. Poć ciepły napar 2 razy dziennie po jedzeniu.

Rp.

  • Owoc kopru włoskiego -- 50 g
  • Korzeń prawoślazu  --  50 g
  • Koszyczek rumianku  --   50 g
  • Kłącze perzu --  50 g
  • Korzeń lukrecji  --   50 g

Odwar. Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżkę stołową zalać szklanka wody gotować pod przykryciem kilka minut, odstawić, naparzać 30 minut, przecedzić. Pić raz dziennie wieczorem szklankę odwaru. Ma działanie gojące i regulujące trawienie.

Rp.

  • Ziele glistnika   --  50 g
  • Ziele rzepiku pospolitego -- 50 g
  • Korzeń omanu  -- 50 g
  • Korzeń lubczyka  --  50 g
  • Korzeń prawoślazu  --   50 g
  • Liść mięty pieprzowej  --   50 g
  • Liść podbiału  --  50 g

Napar. Zioła dokładnie zmieszać 1 łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić. Pić 2 – 3 filiżanki naparu w ciągu dnia.

 

Komentarze   

 
-1 #2 Anonim 2014-02-20 17:55
Tutaj jest spis bardzo fajnych naturalnych preparatów na żołądek - http://www.naturala.pl/tag/26/ziola_na_zoladek
Cytować
 
 
0 #1 teresa 2013-10-13 07:28
nalewka z orzecha włoskiego czy może pomóc?
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież