1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Grejpfrut

Grejpfrut – ( Citrus paradisi ) Grejpfrut pochodzi najprawdopodobniej z Antyli. Naukowcy sądzą, że grejpfrut jest naturalną krzyżówką owocu pomelo a... Czytaj więcej

Bezsenność

Bezsenność może być spowodowana różnymi nerwicami, stresami, przemęczeniem oraz niedyspozycjami ze strony przewodu pokarmowego. Dobrze  działa na bezsenność praca fizyczna. Pomocne... Czytaj więcej

Wino karczochowe

Składniki: 80 g świeżych liści karczocha, lub 100 g suszonych liści ( ziela karczocha ) 1 litr wina gronowego białego wytrawnego 50 ml... Czytaj więcej

Walka z podwójnym podbródkiem

Co robić z podwójnym podbródkiem?  Medycyna naturalna zaleca w takim przypadku cztery podstawowe zabiegi. 1 Codzienny poranny masaż podbródka i szyi, wykonywany... Czytaj więcej

Żylaki kończyn dolnych - nóg

Żylaki mogą rozwinąć się wskutek wrodzonego upośledzenia ściany i zastawek żył lub po zakrzepowej niedrożności żył głębokich. Żyły wykazują zmiany Żylaki kończyn dolnych -nóg wsteczne, zapalne i bliznowate. Zmianom tym towarzyszy utrata elastyczności, zwiotczenie ścian oraz zanik zastawek żylnych. Występują żylaki zamknięte i otwarte.

Leczenie jest zachowawcze, zaleca się noszenie elastycznych pończoch, natomiast w ciężkich przypadkach konieczne jest leczenie chirurgiczne. Pomocne mogą się okazać zioła jako napar do picia i do okładów.

Zalecenia praktyczne;

  1. Odpoczywać w ciągu dnia, trzymając nogi wyżej.
  2. Chodzić na krótkie spacery. Nie stać długo na nogach (oszczędzać je).
  3. Chronić nogi przed urazami i zadrapaniem (bardzo krwawią)
  4. Jeść dużo jabłek, surówek, nasion słonecznika.
  5. Zaleca się noszenie elastycznych, dobrze dopasowanych, lecz nie uciskających nadmiernie, pończoch elastycznych, zakładanych na krótko przed wstaniem z łóżka, kiedy krew jeszcze nie spłynęła do kończyn.

Mieszanki ziołowe :

Zioła do przygotowania naparu do picia;

Rp. O. Grzegorza

  • Ziele krwawnika  --  100 g
  • Kwiat kasztanowca  --  50 g
  • Ziele rdestu ptasiego  --  50 g
  • Ziele szanty lekarskiej  -- 50 g
  • Ziele jemioły   --  50 g
  • Koszyczek rumianku  --  50 g

Napar. Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, naparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić. Pić gorący napar 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu. Nie słodzić.

Zioła do przygotowania naparu do okładów;

  • Kwiat kasztanowca  --  50 g
  • Kłącze tataraku --   50 g
  • Liść babki lancetowatej  --   50 g
  • Ziele drapacza lekarskiego  --  50 g
  • Kwiat arniki   --  20 g
  • Kwiat nagietka  --  20 g

Odwar. Zioła dokładnie zmieszać. 5 łyżeczek mieszanki wsypać do ½ litra wody, gotować 5 -6 minut, odstawić na 30 minut. Następnie namoczyć gazę i przykładać kompres na rany żylakowe 2 razy w ciągu dnia i na noc.

Rp.

  • Kora kasztanowca --  20 g
  • Ziele krwawnika --  40 g
  • Ziele ruty   --   40 g
  • Ziele rdestu ptasiego  --  40 g

Przygotowanie i stosowanie. Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, nakryć, gotować 2 minuty, przecedzić. Pić ciepły napój 3 razy dziennie 15 minut po jedzeniu. Za każdym razem przygotowywać świeżą porcję.

Rp.

  • Kwiatostan głogu  -- 30 g
  • Ziele nawłoci  --  30 g
  • Ziele nostrzyka  --  20 g
  • Kora kasztanowca -- 20 g
  • Koszyczek arniki  -- 10 g

Przygotowanie i stosowanie. Zioła dokładnie zmieszać.1 łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, nakryć, gotować 2 minuty, przecedzić. Pić ciepły napój 3 razy dziennie 15 minut po jedzeniu. Za każdym razem przygotowywać świeżą porcję.

Rp.

  • Stabilizowany wyciąg ze świeżych nasion kasztanowca --  30 g
  • Stabilizowany wyciąg ze świeżego ziela ruty --  15 g

Przygotowanie i stosowanie. Zmieść pić 25 – 40 kropli z 1 łyżką stołową przegotowanej wody, 3 razy dziennie po jedzeniu.

Przeciwwskazania. Równoczesne stosowanie sulfonamidów.

Rp. O. Klimuszko

  • Ziele szanty zwyczajnej  -- 50 g
  • Ziele krwawnika  --  50 g
  • Ziele rdestu ptasiego -- 50 g
  • Kora kasztanowca --  50 g
  • Kora wierzby  --  50 g
  • Liść podbiału  -- 50 g
  • Kwiatostan głogu --   50 g
  • Owoc dzikiej róży --  50 g
  • Ziele jemioły  --  50 g

Napar.Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzątku, naparzać pod przykryciem 3 godziny, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po ½ szklanki przed posiłkiem.

Warto przeczytać :


 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież