1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ananas jadalny

Ananas jadalny ( Ananas comosus ) Ananas pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, i Ameryki Środkowej. Obecnie jeszcze go można spotkać... Czytaj więcej

Żylaki odbytu. Hemoroidy

Żylaki odbytu, zwane powszechnie hemoroidami, powstają w wyniku rozszerzenia żył splotu odbytniczego wewnętrznego. Schorzenie to jest często związane ze zwiększonym ciśnieniem... Czytaj więcej

Wino z piołunu

Wino z bylicy piołunu.   Składniki : 5 łyżek ziela bylicy 1/2 szklanki alkoholu 40 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody 1 l białego... Czytaj więcej

Walka z podwójnym podbródkiem

Co robić z podwójnym podbródkiem?  Medycyna naturalna zaleca w takim przypadku cztery podstawowe zabiegi. 1 Codzienny poranny masaż podbródka i szyi, wykonywany... Czytaj więcej

Żylaki kończyn dolnych - nóg

Żylaki mogą rozwinąć się wskutek wrodzonego upośledzenia ściany i zastawek żył lub po zakrzepowej niedrożności żył głębokich. Żyły wykazują zmiany Żylaki kończyn dolnych -nóg wsteczne, zapalne i bliznowate. Zmianom tym towarzyszy utrata elastyczności, zwiotczenie ścian oraz zanik zastawek żylnych. Występują żylaki zamknięte i otwarte.

Leczenie jest zachowawcze, zaleca się noszenie elastycznych pończoch, natomiast w ciężkich przypadkach konieczne jest leczenie chirurgiczne. Pomocne mogą się okazać zioła jako napar do picia i do okładów.

Zalecenia praktyczne;

  1. Odpoczywać w ciągu dnia, trzymając nogi wyżej.
  2. Chodzić na krótkie spacery. Nie stać długo na nogach (oszczędzać je).
  3. Chronić nogi przed urazami i zadrapaniem (bardzo krwawią)
  4. Jeść dużo jabłek, surówek, nasion słonecznika.
  5. Zaleca się noszenie elastycznych, dobrze dopasowanych, lecz nie uciskających nadmiernie, pończoch elastycznych, zakładanych na krótko przed wstaniem z łóżka, kiedy krew jeszcze nie spłynęła do kończyn.

Mieszanki ziołowe :

Zioła do przygotowania naparu do picia;

Rp. O. Grzegorza

  • Ziele krwawnika  --  100 g
  • Kwiat kasztanowca  --  50 g
  • Ziele rdestu ptasiego  --  50 g
  • Ziele szanty lekarskiej  -- 50 g
  • Ziele jemioły   --  50 g
  • Koszyczek rumianku  --  50 g

Napar. Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, naparzać pod przykryciem 30 minut, przecedzić. Pić gorący napar 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu. Nie słodzić.

Zioła do przygotowania naparu do okładów;

  • Kwiat kasztanowca  --  50 g
  • Kłącze tataraku --   50 g
  • Liść babki lancetowatej  --   50 g
  • Ziele drapacza lekarskiego  --  50 g
  • Kwiat arniki   --  20 g
  • Kwiat nagietka  --  20 g

Odwar. Zioła dokładnie zmieszać. 5 łyżeczek mieszanki wsypać do ½ litra wody, gotować 5 -6 minut, odstawić na 30 minut. Następnie namoczyć gazę i przykładać kompres na rany żylakowe 2 razy w ciągu dnia i na noc.

Rp.

  • Kora kasztanowca --  20 g
  • Ziele krwawnika --  40 g
  • Ziele ruty   --   40 g
  • Ziele rdestu ptasiego  --  40 g

Przygotowanie i stosowanie. Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, nakryć, gotować 2 minuty, przecedzić. Pić ciepły napój 3 razy dziennie 15 minut po jedzeniu. Za każdym razem przygotowywać świeżą porcję.

Rp.

  • Kwiatostan głogu  -- 30 g
  • Ziele nawłoci  --  30 g
  • Ziele nostrzyka  --  20 g
  • Kora kasztanowca -- 20 g
  • Koszyczek arniki  -- 10 g

Przygotowanie i stosowanie. Zioła dokładnie zmieszać.1 łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, nakryć, gotować 2 minuty, przecedzić. Pić ciepły napój 3 razy dziennie 15 minut po jedzeniu. Za każdym razem przygotowywać świeżą porcję.

Rp.

  • Stabilizowany wyciąg ze świeżych nasion kasztanowca --  30 g
  • Stabilizowany wyciąg ze świeżego ziela ruty --  15 g

Przygotowanie i stosowanie. Zmieść pić 25 – 40 kropli z 1 łyżką stołową przegotowanej wody, 3 razy dziennie po jedzeniu.

Przeciwwskazania. Równoczesne stosowanie sulfonamidów.

Rp. O. Klimuszko

  • Ziele szanty zwyczajnej  -- 50 g
  • Ziele krwawnika  --  50 g
  • Ziele rdestu ptasiego -- 50 g
  • Kora kasztanowca --  50 g
  • Kora wierzby  --  50 g
  • Liść podbiału  -- 50 g
  • Kwiatostan głogu --   50 g
  • Owoc dzikiej róży --  50 g
  • Ziele jemioły  --  50 g

Napar.Zioła dokładnie zmieszać. 1 łyżkę stołową mieszanki zalać szklanką wrzątku, naparzać pod przykryciem 3 godziny, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po ½ szklanki przed posiłkiem.

Warto przeczytać :


 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież