1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Bylica piołun

Bylica piołun (Artemisia absinthium L.- rodzina Złożona) Jest to roślina klimatu umiarkowanego,zawleczona do Ameryki Północnej i Południowej. Często uprawiana jest w... Czytaj więcej

Choroby szyjki macicy

Zapalenie szyjki macicy. Najczęstszą przyczyną zapalenia szyjki macicy jest zakażenie wywołane stanem zapalnym pochwy bądź stanem zapalnym błony śluzowej macicy. Zapaleniu... Czytaj więcej

Nalewka z karczocha

Składniki: 100 g suszonego ziela karczocha 200 g 40 % alkoholu zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody   Wykonanie: Do naczynia włożyć 100 g suszonego... Czytaj więcej

Vayu Mudra - Mudra Wiatru

Vayu Mudra (Mudra Wiatru )     Mudra ma zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych takich jak ischias , reumatyzm , drżenie rąk lub... Czytaj więcej

Nalewka ananasowa.

Ananas (Ananas sativus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry,nalewka z ananasa witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu,
  • ananas,
  • syrop cukrowy – z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Wykonanie:

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru przygotować syrop cukrowy. W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez 6 miesięcy trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Dawkowanie

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież