1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Balsamowiec mirra

Balsamowiec mirra - ( Commiphora abyssinica )   Balsamowiec jest to niewielkie drzewo lub krzew z rodziny osoczynowatych. Ojczyzną jego jest Półwysep... Czytaj więcej

Połóg

Połóg to okres po porodowy, trwający około 6 tygodni i charakteryzujący się cofaniem zmian związanych z ciążą i przebytym porodem. Zmiany... Czytaj więcej

Wino lawendowe

Wino z kwiatu lawendy.   Składniki: 25 g kwiatu lawendy 10 g owoców kolendry 5 g anyżu 1 l wina gronowego czerwonego wytrawnego 50 ml spirytusu 96%   Wykonanie: Rozkruszone... Czytaj więcej

Maseczki ziołowe do cery wrażliwej i nor…

Maseczka ziołowa – do cery normalnej i wrażliwej. Składniki : 2 łyżki kwiatu rumianku 2 łyżki kwiatu lipy 2 łyżeczki lawendy 1 łyżeczka szałwii Wykonanie : Wszystkie... Czytaj więcej

Nalewka ananasowa.

Ananas (Ananas sativus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry,nalewka z ananasa witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu,
  • ananas,
  • syrop cukrowy – z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Wykonanie:

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru przygotować syrop cukrowy. W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez 6 miesięcy trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Dawkowanie

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież