1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata L.)   Babka lancetowata ma liście wąskie, gładkie, ciemnozielone, zebrane w różyczkę. Kwiaty drobne, różowo brunatne, z długimi, żółtymi... Czytaj więcej

Jęczmień

Jęczmień inaczej jęczmyk. Jęczmień powstaje na skutek zapalenia gruczołu łojowego przyrzęskowego Jęczmyk jest ropnym zapaleniem gruczołów powiekowych. Jęczmień wewnętrzny to zapalenie... Czytaj więcej

Nalewka z nasturcji wielkiej

Składniki: 100 g świeżych liści i owoców nasturcji 100 g świeżych liści pokrzywy 100 g świeżych liści barwinka spirytus wedłóg potrzeby   Wykonanie: Do słoja włożyć rozdrobnione... Czytaj więcej

Maseczki ziołowe

Maseczka oczyszcza pory skóry, poprawia krążenie i pojędrnia skórę. Zastosowanie jej bezpośrednio po parówce, zanim pory się zamkną, znacznie zwiększa... Czytaj więcej

Nalewka ananasowa.

Ananas (Ananas sativus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry,nalewka z ananasa witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu,
  • ananas,
  • syrop cukrowy – z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Wykonanie:

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru przygotować syrop cukrowy. W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez 6 miesięcy trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Dawkowanie

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież