1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Arcydzięgiel litwor-Dzięgiel lekarski

Arcydzięgiel litwor – Dzięgiel lekarski (Archangelica officinalis Hoffm rodzina Baldaszkowate)   Występuje w krajach półkuli północnej ,lubi klimat umiarkowany. U nas rośnie... Czytaj więcej

Migrena oczna

Migrena oczna , jednostronne bóle głowy występują czasami z bólami gałki ocznej z rozszerzeniem źrenicy po stronie bólu. Należy zgłosić... Czytaj więcej

Nalewka „Staromoskiewska” wódka rosyjska

  Składniki : po 3 dag : imbiru, szałwii, mięty pieprzowej, anyżu 1 l spirytusu 1,5 l przegotowanej wody   Wykonanie : Wziąć po 3 dag :... Czytaj więcej

Vayu Mudra - Mudra Wiatru

Vayu Mudra (Mudra Wiatru )     Mudra ma zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych takich jak ischias , reumatyzm , drżenie rąk lub... Czytaj więcej

Nalewka ananasowa.

Ananas (Ananas sativus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry,nalewka z ananasa witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu,
  • ananas,
  • syrop cukrowy – z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Wykonanie:

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru przygotować syrop cukrowy. W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez 6 miesięcy trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Dawkowanie

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież