1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Śliwa tarnina

Śliwa tarnina – Tarnina (Prunus spinosa L.) Ciernisty krzew do 3 m wysokości, pospolity w Polsce na nizinach i niżej położonych... Czytaj więcej

Obfite miesiączkowanie

Obfite, przedłużające się miesiączki są często przyczyną zgłaszania się kobiet po poradę ginekologiczną. Pacjentki używają 15 i więcej podpasek dziennie,... Czytaj więcej

Wino z dziurawca

Wino dziurawcowe. Składniki: 50 g dziurawca 15 g drapacza lekarskiego 1 l białego gronowego wina wytrawnego 80 g cukru 1 cytryna 50 ml spirytusu 96 %   Wykonanie: Do słoja... Czytaj więcej

Masaż leczniczy i kosmetyczny - techniki…

Przygotowanie do masażu. Bez trudu nauczysz się masażu,stosując się do podanych niżej wskazówek oraz ćwicząc tę sztukę z zaprzyjaźnioną osobą. Zadbaj o... Czytaj więcej

Nalewka ananasowa.

Ananas (Ananas sativus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry,nalewka z ananasa witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu,
  • ananas,
  • syrop cukrowy – z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Wykonanie:

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru przygotować syrop cukrowy. W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez 6 miesięcy trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Dawkowanie

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież