1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Imbir lekarski

Imbir lekarski ( Zingiber officinale )   Imbir lekarski - występuje w strefie tropikalnej Azji i Australii, gdzie rośnie dziko w... Czytaj więcej

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy Nadczynność tarczycy jest chorobą wywołaną nadmiarem hormonów tarczycy – tyroksyny. Występuje w dwóch postaciach – z rozlanym powiększeniem tarczycy lub... Czytaj więcej

Nalewka rabarbarowa

Nalewka rabarbarowa – nalewka z rzewienia lekarskiego   Rabarbar ( Rzewień lekarski ) Rheum officinale – zwany inaczej rzewieniem lekarskim. Roślina o... Czytaj więcej

Propolis - kit pszczeli

Propolis – kit pszczeli. Słowo propolis jest pochodzenia greckiego i oznacza dosłownie „przedmurze” miasta. Słuszność stosowania tej nazwy dla omawianego... Czytaj więcej

Nalewka ananasowa.

Ananas (Ananas sativus) – tropikalna bylina wyrastająca do około metra wysokości. Kwiatostan gęsty o niepozornych różowych kwiatach. Owoc złocistożółty powstaje przez zrośnięcie licznych jagód z mięsistą osią owocostanu. Ma wygląd mięsistej szyszki opatrzonej czubem liści. Zawiera cukry,nalewka z ananasa witaminę C, kwasy organiczne, związki miedzi i potasu.

Składniki:

  • 0,5 l spirytusu,
  • ananas,
  • syrop cukrowy – z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Wykonanie:

Do słoja z szerokim otworem wlać 0,5 litra spirytusu. Ananas obrać ze skóry. Odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać. Umocować nad spirytusem, tak aby owoc nie dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie zamknąć, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie usunąć pozostałości owocu. Z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru przygotować syrop cukrowy. W czasie gotowania szumować. Do gorącego syropu wlać ananasowy spirytus. Dobrze wymieszać wystudzić. Rozlać do butelek, szczelnie je zamknąć. Przez 6 miesięcy trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach zaziębienia. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Dawkowanie

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież