1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kulczyba wronie oko

Kulczyba wronie oko ( Strychnos nux – vomica ) Kulczyba wronie oko jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem, z rodziny Połatowatowatych.... Czytaj więcej

Przekwitanie

Przekwitanie to okres przejściowy w życiu kobiety – od pełnej dojrzałości płciowej do starości. W tym okresie dochodzi do zaniku... Czytaj więcej

Nalewka piołunówka

Nalewka piołunówka – nalewka z piołunu bylicy. Bylica piołun – roślina zwana także bielicą piołunem, absyntem, wermutem. Bylina o owłosionych, wzniesionych... Czytaj więcej

Maseczki z glinką

Maseczka z glinki. Maseczka jest pomocna na przetłuszczającą się skórę i włosy, ponieważ zawarte w niej mikroelementy hamują nadmierną pracę gruczołów... Czytaj więcej

Nalewka anyżówka

Anyż – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centymetrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego. Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Owoce zwierają  tłuszcz, związki białkowe, węglowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.

Składniki:

  • 15 G owoców biedrzeńca anyżu
  • 5 G anyżu gwiazdkowego,
  • laska wanilii,
  • 5 goździków,
  • sok z jednej cytryny,
  • 20 dag cukru
  • 1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu.

Wykonanie:

Do szklanego słoja włożyć: piętnaście gramów całych owoców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia dekagramów cukru. Zalać litrem wódki 50 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Słój zamknąć szczelnie i trzymać przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Odstawić na trzy do sześciu miesięcy, aby dobrze dojrzała.

Działanie:

Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawnościach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocniczo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i wspomaga trawienie.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową.


Nalewka anyżowa – anyżówka.

 

Składniki: 

  • 2,5 łyżki anyżu,
  • 5 goździków,
  • 1 kawałek cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 1 l wódki,

Wykonanie:

Do słoja wsypać 2,5 łyżki anyżu, 5 goździków, jeden e cynamonu i 1/2 łyżeczki cienko pokrojonej skórki z cytryny, wszystkie składniki zalać 1 l wódki, słój zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na jeden miesiąc. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące aby nalewka dojrzała.

 

Działanie:

 Nalewkę można stosować przy bólach żołądka.

Dawkowanie:

Nalewkę anyżową pić w razie potrzeby trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież