1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pokrzywa

Pokrzywa -Pokrzywa parząca,pokrzywa wielka(Urtica dioica L._ Spotyka się ją prawie na całej kuli ziemskiej,głównie jednak w strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce... Czytaj więcej

Nadkwaśność - Zgaga

Nadkwaśność powstaje z powodu nadmiernego wydzielania kwasu solnego przez żołądek, często drażniony przez papierosy, nieracjonalne odżywianie, nadużywanie alkoholu, otyłość, skąpe... Czytaj więcej

Wino lawendowe

Wino z kwiatu lawendy.   Składniki: 25 g kwiatu lawendy 10 g owoców kolendry 5 g anyżu 1 l wina gronowego czerwonego wytrawnego 50 ml spirytusu 96%   Wykonanie: Rozkruszone... Czytaj więcej

Ziołowe płyny do opalania

Ziołowe produkty do opalania są odpowiednie do skóry, która się łatwo opala. Należy jednak pamiętać, że produkty własnego wyrobu nie... Czytaj więcej

Nalewka anyżówka

Anyż – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centymetrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego. Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Owoce zwierają  tłuszcz, związki białkowe, węglowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.

Składniki:

  • 15 G owoców biedrzeńca anyżu
  • 5 G anyżu gwiazdkowego,
  • laska wanilii,
  • 5 goździków,
  • sok z jednej cytryny,
  • 20 dag cukru
  • 1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu.

Wykonanie:

Do szklanego słoja włożyć: piętnaście gramów całych owoców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia dekagramów cukru. Zalać litrem wódki 50 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Słój zamknąć szczelnie i trzymać przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Odstawić na trzy do sześciu miesięcy, aby dobrze dojrzała.

Działanie:

Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawnościach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocniczo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i wspomaga trawienie.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową.


Nalewka anyżowa – anyżówka.

 

Składniki: 

  • 2,5 łyżki anyżu,
  • 5 goździków,
  • 1 kawałek cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 1 l wódki,

Wykonanie:

Do słoja wsypać 2,5 łyżki anyżu, 5 goździków, jeden e cynamonu i 1/2 łyżeczki cienko pokrojonej skórki z cytryny, wszystkie składniki zalać 1 l wódki, słój zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na jeden miesiąc. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące aby nalewka dojrzała.

 

Działanie:

 Nalewkę można stosować przy bólach żołądka.

Dawkowanie:

Nalewkę anyżową pić w razie potrzeby trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież