1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nagietek

Nagietek -Nagietek lekarski,stulik,paznokietek,miesięcznica (Calendula officinalis L.) Jest to roślina pochodząca prawdopodobnie z rejonu śródziemnomorskiego,uprawiana obecnie prawie we wszystkich krajach świata jako... Czytaj więcej

Wrzód żołądka, Wrzód dwunastnicy

Wrzód żołądka, Wrzód dwunastnicy. Wrzód żołądka jest schorzeniem dość powszechnym. Częściej chorują mężczyźni. Występuje zwykle między 20 a 50 rokiem życia,... Czytaj więcej

Wino z jałowca

Wino jałowcowe:   Składniki:   0,5 kg owoców jałowca, 1 l białego gronowego wina wytrawnego   Wykonanie:   0,5 kg owoców jałowca należy umyć i osączyć. Włożyć do garnka,... Czytaj więcej

Maseczki z glinką

Maseczka z glinki. Maseczka jest pomocna na przetłuszczającą się skórę i włosy, ponieważ zawarte w niej mikroelementy hamują nadmierną pracę gruczołów... Czytaj więcej

Nalewka anyżówka

Anyż – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centymetrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego. Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Owoce zwierają  tłuszcz, związki białkowe, węglowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.

Składniki:

  • 15 G owoców biedrzeńca anyżu
  • 5 G anyżu gwiazdkowego,
  • laska wanilii,
  • 5 goździków,
  • sok z jednej cytryny,
  • 20 dag cukru
  • 1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu.

Wykonanie:

Do szklanego słoja włożyć: piętnaście gramów całych owoców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia dekagramów cukru. Zalać litrem wódki 50 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Słój zamknąć szczelnie i trzymać przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Odstawić na trzy do sześciu miesięcy, aby dobrze dojrzała.

Działanie:

Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawnościach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocniczo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i wspomaga trawienie.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową.


Nalewka anyżowa – anyżówka.

 

Składniki: 

  • 2,5 łyżki anyżu,
  • 5 goździków,
  • 1 kawałek cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 1 l wódki,

Wykonanie:

Do słoja wsypać 2,5 łyżki anyżu, 5 goździków, jeden e cynamonu i 1/2 łyżeczki cienko pokrojonej skórki z cytryny, wszystkie składniki zalać 1 l wódki, słój zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na jeden miesiąc. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące aby nalewka dojrzała.

 

Działanie:

 Nalewkę można stosować przy bólach żołądka.

Dawkowanie:

Nalewkę anyżową pić w razie potrzeby trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież