1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Lawenda

Lawenda – Lawenda prawdziwa,lawenda lekarska,lawenda wąskolistna(Lavandula Vera D.C.L.officinalis). Lawenda pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego,gdzie do dziś występuje masowo w stanie dzikim,na glebach... Czytaj więcej

Zapalenie płuc

Mianem tym określamy wszelkie stany zapalne miąższu tkanki płucnej, a więc pęcherzyków płucnych lub tkanki śródmiąższowej,  charakteryzujące się tworzeniem wysięku... Czytaj więcej

Nalewka migdałowa

Nalewka migdałowa – nalewka z migdałów. Migdał ( Prunus dulcis ) - niskie drzewo lub silnie rozrośnięty krzew. Liście ma lancetowate,... Czytaj więcej

Apan Vayu Mudra - Mudra ratująca życie

Apan Vayu Mudra – Mudra ratująca życie   ( pierwsza pomoc przy ataku serca )     Ten układ palców posiada zastosowanie jako pierwsza pomoc... Czytaj więcej

Nalewka anyżówka

Anyż – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centymetrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego. Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Owoce zwierają  tłuszcz, związki białkowe, węglowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.

Składniki:

  • 15 G owoców biedrzeńca anyżu
  • 5 G anyżu gwiazdkowego,
  • laska wanilii,
  • 5 goździków,
  • sok z jednej cytryny,
  • 20 dag cukru
  • 1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu.

Wykonanie:

Do szklanego słoja włożyć: piętnaście gramów całych owoców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia dekagramów cukru. Zalać litrem wódki 50 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Słój zamknąć szczelnie i trzymać przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Odstawić na trzy do sześciu miesięcy, aby dobrze dojrzała.

Działanie:

Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawnościach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocniczo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i wspomaga trawienie.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową.


Nalewka anyżowa – anyżówka.

 

Składniki: 

  • 2,5 łyżki anyżu,
  • 5 goździków,
  • 1 kawałek cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 1 l wódki,

Wykonanie:

Do słoja wsypać 2,5 łyżki anyżu, 5 goździków, jeden e cynamonu i 1/2 łyżeczki cienko pokrojonej skórki z cytryny, wszystkie składniki zalać 1 l wódki, słój zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na jeden miesiąc. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące aby nalewka dojrzała.

 

Działanie:

 Nalewkę można stosować przy bólach żołądka.

Dawkowanie:

Nalewkę anyżową pić w razie potrzeby trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież