1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny –(Cynara scolymus L.) Roślina w stanie dzikim nie występuje, znana jest natomiast z upraw rozpowszechnionych zwłaszcza na południu Europy... Czytaj więcej

Wrzód żołądka, Wrzód dwunastnicy

Wrzód żołądka, Wrzód dwunastnicy. Wrzód żołądka jest schorzeniem dość powszechnym. Częściej chorują mężczyźni. Występuje zwykle między 20 a 50 rokiem życia,... Czytaj więcej

Nalewka rokitnikowa

Rokitnik pospolity ( Hippophae rhamnoides ) - inaczej zwany rozmarynowcem. Krzew ciernisty. Liście lancetowate. Kwitnie w kwietniu przed pojawieniem się... Czytaj więcej

Aromatyczne kąpiele ziołowe

Oczyszczanie skóry jest podstawową czynnością związaną z jej pielęgnacją. Aromatyczne kąpiele ziołowe są jednym z najprzyjemniejszych sposobów oczyszczania skóry, a... Czytaj więcej

Nalewka anyżówka

Anyż – jednoroczna roślina o wysokości do pięćdziesięciu centymetrów rosnąca czasem w ogrodach lub częściej dziko. Łodyga owłosiona, a dolne liście ząbkowane. Drobne, białe pięciokrotne kwiaty są zebrane w złożone baldachowate kwiatostany. Kwitnie od lipca do sierpnia. Nazywana regionalnie anyżek, hamyk, anyż. Korzysta się z owoców, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, gdy nabiorą koloru szarobrunatnego. Zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Owoce zwierają  tłuszcz, związki białkowe, węglowodany, niewielką ilość żelaza, kwas jabłeczny.

Składniki:

  • 15 G owoców biedrzeńca anyżu
  • 5 G anyżu gwiazdkowego,
  • laska wanilii,
  • 5 goździków,
  • sok z jednej cytryny,
  • 20 dag cukru
  • 1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu.

Wykonanie:

Do szklanego słoja włożyć: piętnaście gramów całych owoców biedrzeńca anyżu, pięć gramów anyżu gwiazdkowego, laskę wanilii, pięć goździków, sok z cytryny i dwadzieścia dekagramów cukru. Zalać litrem wódki 50 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody. Słój zamknąć szczelnie i trzymać przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Odstawić na trzy do sześciu miesięcy, aby dobrze dojrzała.

Działanie:

Stosuje się w nieżytach żołądka i jelit, wszelkich niestrawnościach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, pomocniczo w leczeniu astmy. Działa rozkurczowo i wspomaga trawienie.

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową.


Nalewka anyżowa – anyżówka.

 

Składniki: 

  • 2,5 łyżki anyżu,
  • 5 goździków,
  • 1 kawałek cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
  • 1 l wódki,

Wykonanie:

Do słoja wsypać 2,5 łyżki anyżu, 5 goździków, jeden e cynamonu i 1/2 łyżeczki cienko pokrojonej skórki z cytryny, wszystkie składniki zalać 1 l wódki, słój zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na jeden miesiąc. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek, zakorkować i ponownie odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące aby nalewka dojrzała.

 

Działanie:

 Nalewkę można stosować przy bólach żołądka.

Dawkowanie:

Nalewkę anyżową pić w razie potrzeby trzy razy dziennie po jednej łyżce.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież