1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Malina

Malina -Malina właściwa (Rubus idaeus L.) Malina jest rośliną krzewiastą występującą w lasach i zagajnikach Europy i Azji. W Polsce występuje... Czytaj więcej

Dieta przy łuszczycy, egzemie i innych c…

Maści, pudry, nalewki, hemoterapia bądź inne leki zapisane przez lekarza mogą być dobre, lecz są przejściowo skuteczne w działaniu. Trwałe... Czytaj więcej

Wino afrodyzjak - miłości

Wino z pestek czereśni – afrodyzjak.   Składniki: 0,5 kg pestek czereśni 20 g lubczyka 1 litr wina gronowego białego wytrawnego 50 ml spirytusu 96 %   Wykonanie: Umyte... Czytaj więcej

Leczenie miodem

Obecnie, gdy w sposób naukowy przeprowadzono identyfikację chemiczną wielu produktów pszczelich, natomiast ich właściwości biologiczne i odżywcze udokumentowano obserwacjami doświadczalnymi... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież