1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny –(Cynara scolymus L.) Roślina w stanie dzikim nie występuje, znana jest natomiast z upraw rozpowszechnionych zwłaszcza na południu Europy... Czytaj więcej

Szpiczak mnogi

Szpiczak mnogi stanowi jedną z odmian postępującego rozrostu komórek siateczki. Najczęściej rozwija się na podłożu komórek krwiotwórczych szpiku kostnego, ale... Czytaj więcej

Wino z nagietka

Składniki: 60 g płatków kwiatowych nagietka 40 g ziela dziurawca 1 litr wina białego gronowego wytrawnego 50 ml spirytusu 96 %   Wykonanie: do naczynia włożyć 60... Czytaj więcej

Wody kwiatowe

Żaden bodziec nie pobudza wyobraźni tak, jak zapach. Aromaty zebranych w letni dzień kwiatów i liści można przechować w wodach... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież