1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cząber ogrodowy

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) Cząber pochodzi z Azji Mniejszej i wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie rośnie na suchych wapiennych wzgórzach. U... Czytaj więcej

Poronienia samoistne

Poronieniem samoistnym nazywa się wydalenie jaja płodowego przed 16 tygodniem ciąży. Pierwszymi objawami poronienia są: krwawienia – spowodowane odklejeniem się jaja... Czytaj więcej

Wino z piołunu

Wino z bylicy piołunu.   Składniki : 5 łyżek ziela bylicy 1/2 szklanki alkoholu 40 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody 1 l białego... Czytaj więcej

Maseczki ziołowe do cery wrażliwej i nor…

Maseczka ziołowa – do cery normalnej i wrażliwej. Składniki : 2 łyżki kwiatu rumianku 2 łyżki kwiatu lipy 2 łyżeczki lawendy 1 łyżeczka szałwii Wykonanie : Wszystkie... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież