1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Arcydzięgiel litwor-Dzięgiel lekarski

Arcydzięgiel litwor – Dzięgiel lekarski (Archangelica officinalis Hoffm rodzina Baldaszkowate)   Występuje w krajach półkuli północnej ,lubi klimat umiarkowany. U nas rośnie... Czytaj więcej

Nadkrwistość

Jest to przewlekła choroba zaliczana do szpikowych schorzeń rozrostowych, cechująca się znacznym wzrostem liczby czerwonych krwinek oraz zwiększeniem całkowitej objętości... Czytaj więcej

Nalewka buraczana

Burak zwyczajny ( Beta vulgaris rapacea ) – roślina warzywna używana jako jarzyna. Burak czerwony uprawiany jest powszechnie. Ma masywne... Czytaj więcej

Masaż leczniczy i kosmetyczny - techniki…

Przygotowanie do masażu. Bez trudu nauczysz się masażu,stosując się do podanych niżej wskazówek oraz ćwicząc tę sztukę z zaprzyjaźnioną osobą. Zadbaj o... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież