1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Róża dzika

Róża dzika -Róża pospolita, róża polna,róża cierniowa,róża głogowa,głóg polny(Rosa canina L.) Występuje prawie w całej Europie,Azji Mniejszej i Afryce północnej. U... Czytaj więcej

Skaza krwotoczna

Stan wzmożonej krwotoczności nazywamy skazą krwotoczną. W zależności od czynników powodujących zaburzenia krzepnięcia krwi i zwiększoną krwotoczność, wyróżnia się trzy... Czytaj więcej

Nalewka z herbaty

Herbata - roślina zimozielona uprawiana dla paczków i liści, z których  produkuje się herbatę suchą do sporządzania naparu. Zawiera... Czytaj więcej

Maseczki ziołowe

Maseczka oczyszcza pory skóry, poprawia krążenie i pojędrnia skórę. Zastosowanie jej bezpośrednio po parówce, zanim pory się zamkną, znacznie zwiększa... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież