1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Malwa czarna

Malwa czarna – Prawoślaz wysoki, malwa ogrodowa (Althaea rosea Cav,) W lecznictwie mają zastosowanie kwiaty malwy czarnej o płatkach czarnopurpurowych o... Czytaj więcej

Choroby układu krążenia

O stanie układu krążenia w wieku podeszłym decydują głównie dwa najistotniejsze procesy chorobowe: miażdżycowe stwardnienie tętnic oraz nadciśnienie tętnicze. Istota... Czytaj więcej

Napoje z miodem

Napoje z miodem są rozgrzewające i podnoszą odporność organizmu. Doskonałe są na jesienne pluchy i na zimę.   Napój miodowy z pieprzem... Czytaj więcej

Pielęgnacja twarzy

Co robić, aby cera była ładna i świeża. Barwa skóry twarzy zależy od wielu czynników: od indywidualnej karnacji, od układu sercowo... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież