1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Szakłak

Szakłak – Szakłak pospolity, szakłak ciernisty, jeleni róg (Rhamnus cathartica L.) Ciernisty, gęsto ugałęziony krzew, pospolicie występuje w naszych lasach i... Czytaj więcej

Pokwitanie

Pokwitanie to okres przechodzenia z fazy życia dziecięcego do okresu dojrzałości płciowej. U dziewcząt rozpoczyna się ok. 13 roku życia... Czytaj więcej

Wino z rozmarynu

Składniki: 80 g rozmarynu 1 litr wina gronowego białego wytrawnego 50 ml spirytusu 96 %   Wykonanie: Do naczynia włożyć 80 g rozdrobnionych pędów kwitnącego rozmarynu... Czytaj więcej

Przywracamy jędrność i świeżość skórze t…

Jak przywrócić jędrność obwisłej skórze twarzy? Bardzo dobre wyniki dają następujące kuracje: Kuracja pierwsza. Każdego wieczoru myje się twarz w gorącej (... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież