1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Śliwa tarnina

Śliwa tarnina – Tarnina (Prunus spinosa L.) Ciernisty krzew do 3 m wysokości, pospolity w Polsce na nizinach i niżej położonych... Czytaj więcej

Ostre biegunki u dzieci

Najczęstszą chorobą układu pokarmowego są biegunki, często występujące u dzieci w wieku od 6 do 24 miesięcy, zwłaszcza u tych... Czytaj więcej

Nalewka z bożego drzewka

Nalewka z bylicy bożego drzewka.   Składniki: 50 g bylicy bożego drzewka 250 ml alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody   Wykonanie: Do naczynia... Czytaj więcej

Pyłek Mleczko i Jad pszczeli

Pyłek kwiatowy i pierzga. Pyłek kwiatowy jest komórką rozrodczą męską kwiatów, przenoszącą genom męski do żeńskiego, w płciowym rozmnażaniu wszystkich... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież