1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Orzech włoski

Orzech włoski – Orzech grecki (Juglans regia L.) Orzech włoski od bardzo dawna występował w stanie naturalnym w rejonie śródziemnomorskim, zaś... Czytaj więcej

Wychudzenie

Wychudzenie Jest to niedobór masy ciała w stosunku do wagi właściwej. Jeżeli wynosi on 10 -15% masy należnej, to mówi się... Czytaj więcej

Nalewka z ostrożenia

Nalewka z ostrożenia warzywnego.   Składniki: 25 g ziela ostrożenia 70 % wódka zrobiona ze spirytusu i przegotowanej wody   Wykonanie: Do naczynia włożyć 25 g rozdrobnionego... Czytaj więcej

Pielęgnacja oczu

Najlepszym środkiem na czyste, błyszczące oczy jest dobry sen. „Stosowna długość regularnego i spokojnego snu jest wielkim przyjacielem kobiecego czaru”... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież