1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Żurawina błotna

Żurawina błotna- (Oxycoccus quadripetalus Gili) Krzewinka płożąca się, skąpo ulistniona, dorastająca do 1 m długości, szeroko rozpowszechniona na torfowiskach środkowej i... Czytaj więcej

Dieta przy otyłości

Przy leczeniu wszelkich postaci otyłości podstawowe znaczenie ma dobra wola samego chorego, odpowiednio ustalony system odżywiania, picie ziół, oraz stosowanie... Czytaj więcej

Wino z piołunu

Wino z bylicy piołunu.   Składniki : 5 łyżek ziela bylicy 1/2 szklanki alkoholu 40 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody 1 l białego... Czytaj więcej

Apan Vayu Mudra - Mudra ratująca życie

Apan Vayu Mudra – Mudra ratująca życie   ( pierwsza pomoc przy ataku serca )     Ten układ palców posiada zastosowanie jako pierwsza pomoc... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki:

Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran.Nalewka benedyktyńska

  • 0,25 dag cukru,
  • 0,25 l przegotowanej ostudzonej wody,
  • 0,5 l spirytusu.

Wykonanie:

Po jednej płaskiej łyżeczce do herbaty suszonych ziół: goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu i 0,25 kg cukru, wsypać do słoja. Zalać 0,25 l przegotowanej i ostudzonej wody oraz 0,5 litra spirytusu. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać kwiat lawendy i szafran. Odczekać kwadrans i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Działanie:

Nalewka wzmacniająca, pomagająca w trawieniu, łagodnie uspokajająca.

Dawkowanie:

Pić dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież