1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nalewka liliowa

Składniki :Nalewka liliowa

  • płatki rozkwitniętych kwiatów lilii
  • spirytus
  • wąski słoik lub butelka z dużym otworem z ciemnego szkła

 

Wykonanie :

Płatki kwiatów lilii ciasno ugniatamy w naczyniu do połowy wysokości, zalewamy spirytusem , powyżej płatków około 2 centymetry, żeby dokładnie przykrywały płatki. Szczelnie zamykamy naczynie odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, na 6 tygodni co jakiś czas wstrząsając naczyniem. Po tym czasie odlewamy część nalewki, do ciemnej buteleczki.

 

Zastosowanie :

Jeżeli pojawi się opryszka na ustach lub jakieś ropne miejsce na skórze można przyłożyć płatek z nalewki chwilę potrzymać przyciśnięty do skóry lub przykleić przylepcem.

 

 

Czysta nie rozcieńczona nalewka jest bardzo dobra na bóle mięśniowe, którą należy nacierać obolałe miejsca.

Jedna część nalewki i dwie części przegotowanej wody, można płyn stosować do przemywania cery normalnej i wrażliwej.

Do cery tłustej należy nalewkę rozcieńczyć wodo w proporcji pół na pół, i stosować do przemywania twarzy iszyi.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież