1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ślaz dziki

Ślaz dziki – Ślaz leśny ( Malva silvestris ) Rodzime obszary występowania ślazu to Europa, duża część Azji, Afryka Północna. W... Czytaj więcej

Zrzeszotnienie kości. Osteoporoza. (Oste…

Schorzenie polega na przewadze procesów kostnogubnych nad kostnotwórczymi. W poszczególnych kościach zmniejsza się ilość składników. Ubytek dotyczy przede wszystkim kolagenu,... Czytaj więcej

Nalewka bylicowa

Bylica pospolita – roślina zwana także bilica pospolita, bielica pospolita, bylnik. Bylina dorastająca do dwóch metrów wysokości o pędach rozgałęzionych... Czytaj więcej

Przywracamy jędrność i świeżość skórze t…

Jak przywrócić jędrność obwisłej skórze twarzy? Bardzo dobre wyniki dają następujące kuracje: Kuracja pierwsza. Każdego wieczoru myje się twarz w gorącej (... Czytaj więcej

Nalewka pietruszkowa

Nalewka pietruszkowa – nalewka z pietruszki.

Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum ) – roślina zwana też piotruzielem, znana w warzywnictwie i uprawiana dla pachnących korzeni. Kwitnie wNalewka pietruszkowa czerwcu i lipcu. Korzeń zbierać późną jesienią. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, związki żywicowe i śluzowe, kwasy organiczne, cukry, tłuszcz, białko, garbniki, witaminę C.

Składniki

  • 60 g korzenia pietruszki
  • 1 litr białego wytrawnego wina gronowego
  • 100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu

Wykonanie:

60 g korzenia pietruszki zmiażdżyć ( można użyć miksera ). Włożyć do słoja i wlać o,5 l białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Odstawić na godzinę, często wstrząsając słojem. Po godzinę dodać jeszcze 0,5 l wina i postawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłym miejscu na siedem dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować.

Działanie:

Nalewka jest dobrym środkiem moczopędnym, pobudzającym, wzmagającym apetyt. Poprawia przemianę materii. Jest skuteczna w chorobach pęcherza moczowego.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe przed jedzeniem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież