1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Chrzan pospolity

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia Gilib.) Ojczyzną jego jest południowo-wschodnia Europa i zachodnia część Azji. Uprawiany był od 2 tysięcy lat,a w... Czytaj więcej

Procesy zapalne układu moczowego w ciąży

Podczas ciąży zachodzi wiele zmian w obrębie układu moczowego, co uwarunkowane jest zarówno zmianami anatomicznymi ( powiększenie się macicy), jak... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki: Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran. 0,25 dag cukru, 0,25 l... Czytaj więcej

Vayu Mudra - Mudra Wiatru

Vayu Mudra (Mudra Wiatru )     Mudra ma zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych takich jak ischias , reumatyzm , drżenie rąk lub... Czytaj więcej

Nalewka pietruszkowa

Nalewka pietruszkowa – nalewka z pietruszki.

Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum ) – roślina zwana też piotruzielem, znana w warzywnictwie i uprawiana dla pachnących korzeni. Kwitnie wNalewka pietruszkowa czerwcu i lipcu. Korzeń zbierać późną jesienią. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, związki żywicowe i śluzowe, kwasy organiczne, cukry, tłuszcz, białko, garbniki, witaminę C.

Składniki

  • 60 g korzenia pietruszki
  • 1 litr białego wytrawnego wina gronowego
  • 100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu

Wykonanie:

60 g korzenia pietruszki zmiażdżyć ( można użyć miksera ). Włożyć do słoja i wlać o,5 l białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Odstawić na godzinę, często wstrząsając słojem. Po godzinę dodać jeszcze 0,5 l wina i postawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłym miejscu na siedem dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować.

Działanie:

Nalewka jest dobrym środkiem moczopędnym, pobudzającym, wzmagającym apetyt. Poprawia przemianę materii. Jest skuteczna w chorobach pęcherza moczowego.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe przed jedzeniem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież