1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Słonecznik

Słonecznik –Słonecznik zwyczajny ( Helianthus annuus L.) Ojczyzną słonecznika jest Meksyk, uprawiany w wielu krajach, również w Polsce. Roślina jednoroczna, dorastająca do... Czytaj więcej

Otyłość

Otyłość jest zaburzeniem przemiany materii, powodującym nadmierny wzrost ciężaru ciała, wskutek gromadzenia się tłuszczu w organizmie. Otyłość może pojawić się... Czytaj więcej

Wino z orzechów włoskich

Składniki: 75 g młodych liści orzecha włoskiego 1 litr wina gronowego czerwonego wytrawnego 4 łyżki miodu pszczelego płynnego ( lub syropu cukrowego) 50 ml... Czytaj więcej

Leczenie miodem

Obecnie, gdy w sposób naukowy przeprowadzono identyfikację chemiczną wielu produktów pszczelich, natomiast ich właściwości biologiczne i odżywcze udokumentowano obserwacjami doświadczalnymi... Czytaj więcej

Nalewka pietruszkowa

Nalewka pietruszkowa – nalewka z pietruszki.

Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum ) – roślina zwana też piotruzielem, znana w warzywnictwie i uprawiana dla pachnących korzeni. Kwitnie wNalewka pietruszkowa czerwcu i lipcu. Korzeń zbierać późną jesienią. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, związki żywicowe i śluzowe, kwasy organiczne, cukry, tłuszcz, białko, garbniki, witaminę C.

Składniki

  • 60 g korzenia pietruszki
  • 1 litr białego wytrawnego wina gronowego
  • 100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu

Wykonanie:

60 g korzenia pietruszki zmiażdżyć ( można użyć miksera ). Włożyć do słoja i wlać o,5 l białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Odstawić na godzinę, często wstrząsając słojem. Po godzinę dodać jeszcze 0,5 l wina i postawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłym miejscu na siedem dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować.

Działanie:

Nalewka jest dobrym środkiem moczopędnym, pobudzającym, wzmagającym apetyt. Poprawia przemianę materii. Jest skuteczna w chorobach pęcherza moczowego.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe przed jedzeniem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież