1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Konwalia

Konwalia – Konwalia leśna (Convallaria majalis L.) Występuje w strefach klimatu umiarkowanego Europy,Azji i Ameryki Północnej. W Polsce rośnie w prześwietlonych... Czytaj więcej

Miażdżyca tętnic - naczyń

Miażdżyca układu krążenia jest przyczyną licznych schorzeń w obrębie naczyń krwionośnych, szczególnie tętniczych zarówno obwodowych, jak wieńcowych serca. Wystąpienie zmian... Czytaj więcej

Nalewka piołunówka

Nalewka piołunówka – nalewka z piołunu bylicy. Bylica piołun – roślina zwana także bielicą piołunem, absyntem, wermutem. Bylina o owłosionych, wzniesionych... Czytaj więcej

Mydełka ziołowe

Wyrób mydeł z odpadów wymaga stosowania sody kaustycznej, środka niebezpiecznego w użyciu. Łatwiej i bezpieczniej użyć czystego, białego mydła jako podstawy.   Mydełka... Czytaj więcej

Nalewka pietruszkowa

Nalewka pietruszkowa – nalewka z pietruszki.

Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum ) – roślina zwana też piotruzielem, znana w warzywnictwie i uprawiana dla pachnących korzeni. Kwitnie wNalewka pietruszkowa czerwcu i lipcu. Korzeń zbierać późną jesienią. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, związki żywicowe i śluzowe, kwasy organiczne, cukry, tłuszcz, białko, garbniki, witaminę C.

Składniki

  • 60 g korzenia pietruszki
  • 1 litr białego wytrawnego wina gronowego
  • 100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu

Wykonanie:

60 g korzenia pietruszki zmiażdżyć ( można użyć miksera ). Włożyć do słoja i wlać o,5 l białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Odstawić na godzinę, często wstrząsając słojem. Po godzinę dodać jeszcze 0,5 l wina i postawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłym miejscu na siedem dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować.

Działanie:

Nalewka jest dobrym środkiem moczopędnym, pobudzającym, wzmagającym apetyt. Poprawia przemianę materii. Jest skuteczna w chorobach pęcherza moczowego.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe przed jedzeniem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież