1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Podbiał

Podbiał – Podbiał pospolity,Boże liczko,ośla stopa (Tussilago farfara L.) Występuje dziko na całej półkuli północnej,do Ameryki Północnej – zawleczony Eurazji. W... Czytaj więcej

Nadkrwistość

Jest to przewlekła choroba zaliczana do szpikowych schorzeń rozrostowych, cechująca się znacznym wzrostem liczby czerwonych krwinek oraz zwiększeniem całkowitej objętości... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki: Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran. 0,25 dag cukru, 0,25 l... Czytaj więcej

Parówki ziołowe

Parówka stanowi łatwy i niedrogi sposób na gruntowne, głębokie oczyszczanie skóry. Wysoka temperatura powoduje pocenie się, które ułatwia eliminację toksyn,... Czytaj więcej

Nalewka pietruszkowa

Nalewka pietruszkowa – nalewka z pietruszki.

Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum ) – roślina zwana też piotruzielem, znana w warzywnictwie i uprawiana dla pachnących korzeni. Kwitnie wNalewka pietruszkowa czerwcu i lipcu. Korzeń zbierać późną jesienią. Zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, związki żywicowe i śluzowe, kwasy organiczne, cukry, tłuszcz, białko, garbniki, witaminę C.

Składniki

  • 60 g korzenia pietruszki
  • 1 litr białego wytrawnego wina gronowego
  • 100 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu

Wykonanie:

60 g korzenia pietruszki zmiażdżyć ( można użyć miksera ). Włożyć do słoja i wlać o,5 l białego wytrawnego wina gronowego zmieszanego ze 100 ml wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu. Odstawić na godzinę, często wstrząsając słojem. Po godzinę dodać jeszcze 0,5 l wina i postawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłym miejscu na siedem dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować.

Działanie:

Nalewka jest dobrym środkiem moczopędnym, pobudzającym, wzmagającym apetyt. Poprawia przemianę materii. Jest skuteczna w chorobach pęcherza moczowego.

Dawkowanie:

Nalewkę pić trzy razy dziennie po dwie łyżki stołowe przed jedzeniem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież