1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nostrzyk

Nostrzyk -Nostrzyk lekarski,tatarska trawa,nostrzyk zwyczajny(Melilotus officinalis L. Pallas) Nostrzyk występuje na polach,łąkach,przydrożach i zboczach w miejscach nasłonecznionych. Roślina o przyjemnym zapachu.... Czytaj więcej

Zapalenie rogówki porażenne

Jest to zaburzenie neurotroficzne, powstające przy uszkodzeniu nerwów czuciowych zaopatrujących rogówkę. Do podstawowych objawów zalicza się zniesienie odruchów obronnych rogówki –... Czytaj więcej

Nalewka buraczana

Burak zwyczajny ( Beta vulgaris rapacea ) – roślina warzywna używana jako jarzyna. Burak czerwony uprawiany jest powszechnie. Ma masywne... Czytaj więcej

Maseczki z glinką

Maseczka z glinki. Maseczka jest pomocna na przetłuszczającą się skórę i włosy, ponieważ zawarte w niej mikroelementy hamują nadmierną pracę gruczołów... Czytaj więcej

Nalewka z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka – krzew owocowy, uprawiany powszechnie. Późnym latem owocuje czarnymi, sporymi, soczystymi jagodami. Od dawna używana naNalewka z czarnej porzeczki soki i nalewki. Zawiera garbniki, rutynę, kwasy organiczne, olejek lotny, pektynę, sole mineralne, prowitaminę A, witaminy (B, C, P ), cukry, bor i magnez.

Składniki:

  • 0,5 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
  • 0,75 l wódki
  • syrop cukrowy ( z 0,5 litra wody i 0,5 kg cukru ).

Wykonanie:

Pół kilograma dojrzałych owoców czarnej porzeczki, pozbawionych ogonków i szypułek, włożyć do słoja i zalać 0,75 litra wódki. Słój szczelnie zamknąć i postawić w miejscu ciepłym i nasłonecznionym na półtora miesiąca. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. Z cukru i wody zrobić syrop cukrowy. Do dobrze ciepłego syropu wlać nalewkę i dobrze wymieszać. Odstawić na tydzień w temperaturze pokojowej ale nie na słońcu. Nalewkę po tym czasie ponownie przefiltrować. Zlać do butelek i szczelnie zakorkować . Na trzy miesiące nalewkę odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Działanie:

Nalewka korzystnie działa we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma właściwości wykrztuśne. Polecana w nieżytach dróg oddechowych i kłopotach z gardłem.

Dawkowanie:

Pić kilka razy dziennie łyżkę stołową.


Nalewka z liści czarnej porzeczki.

Składniki:

  • 20 dużych liści czarnej porzeczki
  • 0,5 l -  50 % wódki

Wykonanie:

Dwadzieścia dużych liści czarnej porzeczki, umytych i osuszonych, zalać w słoju 0,5 litra wódki. Dobrze zamknąć. Odstawić na miesiąc w miejsce ciepłe. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i dobrze zakorkować. Odstawić w miejsce chłodne i ciemne na okres pół roku.

Działanie:

Naturalny środek moczopędny stosowany w chorobach krążenia, serca, a także obrzękach innego pochodzeniach. Zalecany w kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza moczowego.

Dawkowanie:

Pić dwa trzy razy dziennie po łyżce stołowej.


 

Nalewka z czarnej porzeczki z goździkami.

Składniki:

  • Dojrzałe owoce czarnej porzeczki
  • cukier, goździki (  100 G cukru i 3 goździki na każdy litr nalewki),
  • spirytus

Wykonanie:

Do gąsiora wkładamy dojrzałe, pozbawione ogonków i szypułek owoce czarnej porzeczki, zalewamy spirytusem, tak aby wszystkie owoce zostały przykryte. Szczelnie zamknięty gąsior  stawiamy w miejscu ciemnym i chłodnym na trzy miesiące. Po tym czasie zlewamy nalewkę, dodajemy sto gramów cukru i trzy goździki na każdy litr użytego alkoholu. Jak cukier się rozpuści, przefiltrujemy i zlewamy do butelek. Butelki szczelnie korkujemy i odstawiamy w to samo miejsce na sześć miesięcy.

Działanie:

Zaleca się podawać w zaburzeniach trawienia. Jest także pomocna w leczeniu zapalenia gardła oraz w nieżycie górnych dróg oddechowych.

 

Dawkowanie:

Pić trzy razy dziennie łyżkę stołową po jedzeniu.

 


 

Nalewka z czarnej porzeczki z whisky.

Składniki:

  • 1 litr soku z czarnych porzeczek
  • 0,25 kg cukru
  • 3 goździki
  • 1,5 litra whisky

Wykonanie:

Z dojrzałych czarnych porzeczek pozbawionych szypułek i ogonków wycisnąć litr soku. Przefiltrować go nawet dwa razy aby był klarowny. Sok zagotować z ,25 kg cukru i trzema goździkami. Wystudzić. Dodać 1,5 litra whisky, dobrze wymieszać. Przefiltrować jeszcze raz i rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Odstawić w miejsce ciemne i chłodne, na co najmniej sześć miesięcy.

Działanie:

Nalewka działa korzystnie we wszelkich zaburzeniach trawienia. Ma także właściwości wykrztuśne. Pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych i kłopotach z gardłem.

Dawkowanie:

Pić kilka razy dziennie łyżkę stołową po jedzeniu.

 

Odnośniki do artykułów powiązanych :

Porzeczka czarna

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież