1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ananas jadalny

Ananas jadalny ( Ananas comosus ) Ananas pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, i Ameryki Środkowej. Obecnie jeszcze go można spotkać... Czytaj więcej

Pasożyty jelitowe u dzieci

Glista ludzka. Robaki są długości ok 25 cm. Zakażenie następuje przez spożycie jarzyn niedostatecznie umytych z ziemi lub w czasie zabawy... Czytaj więcej

Nalewka z jodły

Jodła pospolita – drzewo iglaste z rodziny sosnowatych. Spotykana w lasach iglastych. Lubi żyzną glebę i dużą wilgotność powietrza. Tworzy... Czytaj więcej

Maseczki do cery suchej

Maseczka odmładzająca do cery suchej. Składniki maseczka : 3 łyżki świeżych lub suszonych kwiatów malwy ½ małego kubka jogurtu naturalnego Przygotować ½ litra naparu... Czytaj więcej

Nalewka z mandarynek

Mandarynka ( Citrus ) – roślina cytrusowa, wiecznie zielona. Kwitnie biało, niekiedy różowo. Na owocach skórka cienka, o kolorze intensywnieNalewka z mandarynek pomarańczowym, łatwo oddzielająca się od miąższu. Miąższ słodki, aromatyczny. Zawiera głównie cukry, kwasy organiczne, witaminy ( przede wszystkim C).

Składniki:

  • 12 mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 0,25 dag cukru)

Wykonanie:

12 mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.  Włożyć do słoja i zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i jasnym na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę zlać. Zrobić syrop z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Syrop gorący dodać do nalewki. Gdy wystygnie przefiltrować. Rozlać do butelek, i szczelnie zakorkować, odstawić w miejsce ciemne i chłodne na trzy miesiące.

Działanie:

Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.

Dawkowanie:

Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież