1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek ( Glechoma hederacea L ) nazywany także kurdybankiem, kurdybanem, lub bluszczem zimowym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny... Czytaj więcej

Wychudzenie

Wychudzenie Jest to niedobór masy ciała w stosunku do wagi właściwej. Jeżeli wynosi on 10 -15% masy należnej, to mówi się... Czytaj więcej

Nalewka z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka – krzew owocowy, uprawiany powszechnie. Późnym latem owocuje czarnymi, sporymi, soczystymi jagodami. Od dawna używana na soki i... Czytaj więcej

Maseczki do pielęgnacji twarzy

Maseczka wybielająca : Cytrynę obrać ze skórki pokroić na cienkie plasterki. Plasterki nałożyć na twarz. Ta maseczka nadaje się raczej do... Czytaj więcej

Nalewka z mandarynek

Mandarynka ( Citrus ) – roślina cytrusowa, wiecznie zielona. Kwitnie biało, niekiedy różowo. Na owocach skórka cienka, o kolorze intensywnieNalewka z mandarynek pomarańczowym, łatwo oddzielająca się od miąższu. Miąższ słodki, aromatyczny. Zawiera głównie cukry, kwasy organiczne, witaminy ( przede wszystkim C).

Składniki:

  • 12 mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 0,25 dag cukru)

Wykonanie:

12 mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.  Włożyć do słoja i zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i jasnym na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę zlać. Zrobić syrop z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Syrop gorący dodać do nalewki. Gdy wystygnie przefiltrować. Rozlać do butelek, i szczelnie zakorkować, odstawić w miejsce ciemne i chłodne na trzy miesiące.

Działanie:

Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.

Dawkowanie:

Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież