1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata L.)   Babka lancetowata ma liście wąskie, gładkie, ciemnozielone, zebrane w różyczkę. Kwiaty drobne, różowo brunatne, z długimi, żółtymi... Czytaj więcej

Łysienie plackowate

Dużą rolę w występowaniu zmian chorobowych przypisuje się wyczerpaniu nerwowemu, ciężkim przeżyciom psychicznym oraz urazom mechanicznym ośrodkowego układu nerwowego. Mogą... Czytaj więcej

Nalewka z poziomki

Nalewka poziomkowa  Poziomka pospolita – rośnie dziko w lasach, jest także uprawiana w ogrodach. Łodyga przyziemna krótka. Kwitnie biało w maju... Czytaj więcej

Mydełka ziołowe

Wyrób mydeł z odpadów wymaga stosowania sody kaustycznej, środka niebezpiecznego w użyciu. Łatwiej i bezpieczniej użyć czystego, białego mydła jako podstawy.   Mydełka... Czytaj więcej

Nalewka z mandarynek

Mandarynka ( Citrus ) – roślina cytrusowa, wiecznie zielona. Kwitnie biało, niekiedy różowo. Na owocach skórka cienka, o kolorze intensywnieNalewka z mandarynek pomarańczowym, łatwo oddzielająca się od miąższu. Miąższ słodki, aromatyczny. Zawiera głównie cukry, kwasy organiczne, witaminy ( przede wszystkim C).

Składniki:

  • 12 mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 0,25 dag cukru)

Wykonanie:

12 mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.  Włożyć do słoja i zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i jasnym na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę zlać. Zrobić syrop z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Syrop gorący dodać do nalewki. Gdy wystygnie przefiltrować. Rozlać do butelek, i szczelnie zakorkować, odstawić w miejsce ciemne i chłodne na trzy miesiące.

Działanie:

Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.

Dawkowanie:

Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież