1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Doględa wielka

Doględa wielka ( Grindelia robusta )   Doględa wielka, nazywana jest także grindelią, bylina z rodziny astrowatych. Pochodzi z zachodnich regionów Ameryki... Czytaj więcej

Zapalenie nerek oraz zespół nerczycowy

Zapalenie nerek oraz zespół nerczycowy. Jest to określenie ogólne, obejmujące wiele schorzeń, które może rozpoznać tylko lekarz nefrolog. Do najważniejszych należą;... Czytaj więcej

Nalewka z herbaty

Herbata - roślina zimozielona uprawiana dla paczków i liści, z których  produkuje się herbatę suchą do sporządzania naparu. Zawiera... Czytaj więcej

Toniki do twarzy

Płyny do twarzy. Zwane są inaczej tonikami. Ściągają, odświeżają i usuwają wszelkie pozostałości po kremach oczyszczających. Ściągają pory i dają poczucie... Czytaj więcej

Nalewka z mandarynek

Mandarynka ( Citrus ) – roślina cytrusowa, wiecznie zielona. Kwitnie biało, niekiedy różowo. Na owocach skórka cienka, o kolorze intensywnieNalewka z mandarynek pomarańczowym, łatwo oddzielająca się od miąższu. Miąższ słodki, aromatyczny. Zawiera głównie cukry, kwasy organiczne, witaminy ( przede wszystkim C).

Składniki:

  • 12 mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 0,25 dag cukru)

Wykonanie:

12 mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.  Włożyć do słoja i zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i jasnym na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę zlać. Zrobić syrop z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Syrop gorący dodać do nalewki. Gdy wystygnie przefiltrować. Rozlać do butelek, i szczelnie zakorkować, odstawić w miejsce ciemne i chłodne na trzy miesiące.

Działanie:

Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.

Dawkowanie:

Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież