1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Skrzyp polny

Skrzyp polny –Skrzyp kartoflowy, jodełka, koński ogon, krzemionka (Equisetum arvense L.) Występuje w stanie naturalnym w całej Europie, na północy Azji,... Czytaj więcej

Dieta przy stwardnieniu rozsianym

Dieta przy stwardnieniu rozsianym. Po raz pierwszy doktor Evers zastosował specjalną dietę u chorych na stwardnienie rozsiane, tzw. „dietę Eversa”. Pisze... Czytaj więcej

Nalewka liliowa

Składniki : płatki rozkwitniętych kwiatów lilii spirytus wąski słoik lub butelka z dużym otworem z ciemnego szkła   Wykonanie : Płatki kwiatów lilii ciasno ugniatamy w... Czytaj więcej

Maseczki odmładzające i przeciw zmarszc…

Maseczka przeciw zmarszczkom z białej fasoli Składniki : ½ szklanki białej fasoli 1 łyżka olejku migdałowego 1 łyżka miodu sok z ½ cytryny Fasolę namoczyć na... Czytaj więcej

Nalewka z mandarynek

Mandarynka ( Citrus ) – roślina cytrusowa, wiecznie zielona. Kwitnie biało, niekiedy różowo. Na owocach skórka cienka, o kolorze intensywnieNalewka z mandarynek pomarańczowym, łatwo oddzielająca się od miąższu. Miąższ słodki, aromatyczny. Zawiera głównie cukry, kwasy organiczne, witaminy ( przede wszystkim C).

Składniki:

  • 12 mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 0,25 dag cukru)

Wykonanie:

12 mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.  Włożyć do słoja i zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i jasnym na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę zlać. Zrobić syrop z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Syrop gorący dodać do nalewki. Gdy wystygnie przefiltrować. Rozlać do butelek, i szczelnie zakorkować, odstawić w miejsce ciemne i chłodne na trzy miesiące.

Działanie:

Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.

Dawkowanie:

Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież