1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Chmiel

Chmiel (Humulus lupulus L. Chmiel zwyczajny) Wstępuje w stanie dzikim w wilgotnych zaroślach i wilgotnych lasach w Europie,na Syberii,i w Ameryce... Czytaj więcej

Choroby układu nerwowego

Sferę psychiczną niszczy otępienie starcze (dementia senilis ), przejawiające się upośledzeniem pamięci, dezorientacją, nierozpoznawanie nawet swoich najbliższych, stępieniem uczuć oraz... Czytaj więcej

Nalewka z melisy

Nalewka z melisy. Melisa – roślina rosnąca dziko na polach, ale może być uprawiana w ogrodach. Zwana rojownikiem lekarskim, matecznikiem, pszczelnikiem.... Czytaj więcej

Pielęgnacja twarzy

Co robić, aby cera była ładna i świeża. Barwa skóry twarzy zależy od wielu czynników: od indywidualnej karnacji, od układu sercowo... Czytaj więcej

Nalewka z mandarynek

Mandarynka ( Citrus ) – roślina cytrusowa, wiecznie zielona. Kwitnie biało, niekiedy różowo. Na owocach skórka cienka, o kolorze intensywnieNalewka z mandarynek pomarańczowym, łatwo oddzielająca się od miąższu. Miąższ słodki, aromatyczny. Zawiera głównie cukry, kwasy organiczne, witaminy ( przede wszystkim C).

Składniki:

  • 12 mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • syrop cukrowy ( z 1 litra wody i 0,25 dag cukru)

Wykonanie:

12 mandarynek dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.  Włożyć do słoja i zalać 1 litrem spirytusu. Szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i jasnym na jeden tydzień. Po tym czasie nalewkę zlać. Zrobić syrop z 0,25 dag cukru i 1 litra wody. Syrop gorący dodać do nalewki. Gdy wystygnie przefiltrować. Rozlać do butelek, i szczelnie zakorkować, odstawić w miejsce ciemne i chłodne na trzy miesiące.

Działanie:

Nalewkę można podawać w trakcie przeziębienia, grypy i angin. Pomaga w leczeniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Polecana jest w leczeniu miażdżycy.

Dawkowanie:

Pić dwie łyżki stołowe nalewki w razie potrzeby, nawet kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież