1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cynamonowiec cejloński - kamforowy

Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) . Cynamonowce rosną w krajach o gorącym klimacie, najwięcej ich można spotkać w Ameryce... Czytaj więcej

Zespół odwodnienia

Sprawny przebieg procesów życiowych – tak w warunkach zdrowia, jak i w chorobie – wymaga niezależnie od wieku utrzymania stałości... Czytaj więcej

Nalewka arcydzięglowa

Arcydzięgiel litwor – rośnie dziko w miejscach górzystych i liściastych, wilgotnych. Roślina niewielka, gładka, wewnątrz ma pusta, liście duże, podwójne... Czytaj więcej

Pyłek Mleczko i Jad pszczeli

Pyłek kwiatowy i pierzga. Pyłek kwiatowy jest komórką rozrodczą męską kwiatów, przenoszącą genom męski do żeńskiego, w płciowym rozmnażaniu wszystkich... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki:Nalewka z miłorzębu

  • 100 g świeżych liści miłorzębu
  • 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych świeżych liści miłorzębu, zalać 0,5 litrem alkoholu 70 %. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne na 14 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i zlać do butelki, zakorkować.

 

Działanie:

Nalewkę z miłorzębu należy stosować przy zaburzeniach pamięci i koncentracji w migrenach i zawrotach głowy a także w otępieniu starczym i w miażdżycy, oraz w stanach nadmiernego przemęczenia umysłowego.

 

Dawkowanie:

Nalewkę pić po 20 – 30 kropli w kieliszku wody 2 – 3 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież