1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Jeżyna

Jeżyna – Ostrężyna,czarna malina (Rubus plicatus) Roślina wieloletnia rosnąca pospolicie w Polsce,występuje w kilku gatunkach i odmianach. Jeżyna rośnie na brzegach lasów... Czytaj więcej

Skaza moczanowa - Dna

Skaza moczanowa -  Dna Przyczyną choroby są zaburzenia przemiany związków purynowych, w wyniku których w ustroju wzrasta ilość kwasu moczowego. Wytwarzanie... Czytaj więcej

Wino czosnkowe

Składniki:   20 ząbków czosnku średniej wielkości, 1 l ciepłej przegotowanej wody, sok z wyciśnięty z 4 cytryn.   Wykonanie:   Czosnek obrać i zmiażdżyć, włożyć do słoja,... Czytaj więcej

Pyłek Mleczko i Jad pszczeli

Pyłek kwiatowy i pierzga. Pyłek kwiatowy jest komórką rozrodczą męską kwiatów, przenoszącą genom męski do żeńskiego, w płciowym rozmnażaniu wszystkich... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki:Nalewka z miłorzębu

  • 100 g świeżych liści miłorzębu
  • 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych świeżych liści miłorzębu, zalać 0,5 litrem alkoholu 70 %. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne na 14 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i zlać do butelki, zakorkować.

 

Działanie:

Nalewkę z miłorzębu należy stosować przy zaburzeniach pamięci i koncentracji w migrenach i zawrotach głowy a także w otępieniu starczym i w miażdżycy, oraz w stanach nadmiernego przemęczenia umysłowego.

 

Dawkowanie:

Nalewkę pić po 20 – 30 kropli w kieliszku wody 2 – 3 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież