1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Orzech włoski

Orzech włoski – Orzech grecki (Juglans regia L.) Orzech włoski od bardzo dawna występował w stanie naturalnym w rejonie śródziemnomorskim, zaś... Czytaj więcej

Angina

Jest to ostre zapalenie migdałków, zwane również anginą mieszkową, spowodowane zakażeniem paciorkowcami, a objawiające się przekrwieniem migdałków podniebiennych i często... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki: 100 g świeżych liści miłorzębu 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody   Wykonanie: Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych... Czytaj więcej

Wody kwiatowe

Żaden bodziec nie pobudza wyobraźni tak, jak zapach. Aromaty zebranych w letni dzień kwiatów i liści można przechować w wodach... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki:Nalewka z miłorzębu

  • 100 g świeżych liści miłorzębu
  • 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych świeżych liści miłorzębu, zalać 0,5 litrem alkoholu 70 %. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne na 14 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i zlać do butelki, zakorkować.

 

Działanie:

Nalewkę z miłorzębu należy stosować przy zaburzeniach pamięci i koncentracji w migrenach i zawrotach głowy a także w otępieniu starczym i w miażdżycy, oraz w stanach nadmiernego przemęczenia umysłowego.

 

Dawkowanie:

Nalewkę pić po 20 – 30 kropli w kieliszku wody 2 – 3 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież