1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Chleb świętojański

Chleb świętojański ( Ceratonia siliqua). Chleb świętojański znany jest również pod nazwą szarańczynem, ceratonią lub różkowcem strąkowym, pochodzi ze wschodnich wybrzeży... Czytaj więcej

Skaza moczanowa - Dna

Skaza moczanowa -  Dna Przyczyną choroby są zaburzenia przemiany związków purynowych, w wyniku których w ustroju wzrasta ilość kwasu moczowego. Wytwarzanie... Czytaj więcej

Nalewka ziołowo – miodowa

Składniki : 50 g zmielonego kardamonu 20 g zmielonego cynamonu 5 g zmielonej gałki muszkatołowej 2 g zmielonych goździków 5 g zmielonego pieprzu czarnego 5 g... Czytaj więcej

Maseczki ziołowe do cery wrażliwej i nor…

Maseczka ziołowa – do cery normalnej i wrażliwej. Składniki : 2 łyżki kwiatu rumianku 2 łyżki kwiatu lipy 2 łyżeczki lawendy 1 łyżeczka szałwii Wykonanie : Wszystkie... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki:Nalewka z miłorzębu

  • 100 g świeżych liści miłorzębu
  • 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych świeżych liści miłorzębu, zalać 0,5 litrem alkoholu 70 %. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne na 14 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i zlać do butelki, zakorkować.

 

Działanie:

Nalewkę z miłorzębu należy stosować przy zaburzeniach pamięci i koncentracji w migrenach i zawrotach głowy a także w otępieniu starczym i w miażdżycy, oraz w stanach nadmiernego przemęczenia umysłowego.

 

Dawkowanie:

Nalewkę pić po 20 – 30 kropli w kieliszku wody 2 – 3 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież