1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity- Rumianek lekarski,rumianek pachnący,rumianek polny,(Matricaria chamomilla L.) Rumianek pochodzi prawdopodobnie z południowo -wschodniej Europy. Dziko występuje prawie na całej półkuli... Czytaj więcej

Dieta przy otyłości

Przy leczeniu wszelkich postaci otyłości podstawowe znaczenie ma dobra wola samego chorego, odpowiednio ustalony system odżywiania, picie ziół, oraz stosowanie... Czytaj więcej

Nalewka agrestowa

Agrest – krzew owocowy o kolczastych pędach i liściach trój- lub pięcioczęściowych. Kwiaty pojedyncze lub w gronach, drobne, żółtawe lub... Czytaj więcej

Miód pszczeli

Miód pszczeli. Jednym z najcenniejszych produktów pszczelich, które człowiek wykorzystuje dla swojej biologicznej egzystencji, jest miód. Definicje miodu sugerowane przez... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki:Nalewka z miłorzębu

  • 100 g świeżych liści miłorzębu
  • 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych świeżych liści miłorzębu, zalać 0,5 litrem alkoholu 70 %. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne na 14 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i zlać do butelki, zakorkować.

 

Działanie:

Nalewkę z miłorzębu należy stosować przy zaburzeniach pamięci i koncentracji w migrenach i zawrotach głowy a także w otępieniu starczym i w miażdżycy, oraz w stanach nadmiernego przemęczenia umysłowego.

 

Dawkowanie:

Nalewkę pić po 20 – 30 kropli w kieliszku wody 2 – 3 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież