1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Podbiał

Podbiał – Podbiał pospolity,Boże liczko,ośla stopa (Tussilago farfara L.) Występuje dziko na całej półkuli północnej,do Ameryki Północnej – zawleczony Eurazji. W... Czytaj więcej

Łysienie

Łysienie rozpoczyna się nadmiernym wypadaniem włosów, prowadzącym do przemijającego lub trwałego przerzedzenia albo całkowitego braku włosów. Łysienie dotyczy skóry owłosionej... Czytaj więcej

Nalewka agrestowa

Agrest – krzew owocowy o kolczastych pędach i liściach trój- lub pięcioczęściowych. Kwiaty pojedyncze lub w gronach, drobne, żółtawe lub... Czytaj więcej

Naturalne kremy oczyszczające

Kremy oczyszczające. Są one bardziej skuteczne niż woda i mydło przy usuwaniu brudu oraz makijażu, które odkładają się w załamaniach skóry... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki:Nalewka z miłorzębu

  • 100 g świeżych liści miłorzębu
  • 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych świeżych liści miłorzębu, zalać 0,5 litrem alkoholu 70 %. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne na 14 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i zlać do butelki, zakorkować.

 

Działanie:

Nalewkę z miłorzębu należy stosować przy zaburzeniach pamięci i koncentracji w migrenach i zawrotach głowy a także w otępieniu starczym i w miażdżycy, oraz w stanach nadmiernego przemęczenia umysłowego.

 

Dawkowanie:

Nalewkę pić po 20 – 30 kropli w kieliszku wody 2 – 3 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież