1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Imbir lekarski

Imbir lekarski ( Zingiber officinale )   Imbir lekarski - występuje w strefie tropikalnej Azji i Australii, gdzie rośnie dziko w... Czytaj więcej

Piegi

Są to plamy na skórze, żółtobrunatne lub brunatne, pojedyncze lub mnogie, skłonne do zlewania się i grupowania. Występują w miejscach... Czytaj więcej

Wino z cebuli

Wino cebulowe. Składniki: 300 g miazgi cebulowej 1 l wina gronowego białego wytrawnego 100 ml miodu pszczelego 50 ml spirytusu 96 %   Wykonanie : Cebulę obrać i... Czytaj więcej

Przywracamy jędrność i świeżość skórze t…

Jak przywrócić jędrność obwisłej skórze twarzy? Bardzo dobre wyniki dają następujące kuracje: Kuracja pierwsza. Każdego wieczoru myje się twarz w gorącej (... Czytaj więcej

Nalewka ziołowo – korzenna

Składniki :Nalewka ziołowo – korzenna

  • 5 g ziela cząbru
  • 5 g ziela hyzopu
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g cynamonu
  • 5 g liści szałwii lekarskiej
  • 5 g imbiru
  • 5 g czarnych owoców jałowca
  • 5 g ziela angielskiego
  • 3 g zmielonych goździków
  • 2 laski wanilii
  • 100 g pokruszonej skórki z pomarańczy
  • 100 g pokruszonej skórki z cytryny
  • 3 l – 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
  • syrop cukrowy ( 0,5 l wody i 0,5 kg cukru

Wykonanie :

Do słoja wsypać po 5 g zmielonych ziół : ziela cząbru, ziela hyzopu, gałki muszkatołowej, cynamonu, liści szałwii lekarskiej, imbiru, czarnych owoców jałowca, ziela angielskiego, oraz 3 g zmielonych goździków, 2 laski wanilii, 100 g pokruszonej suszonej skórki pomarańczowej i 100 g pokruszonej suszonej skórki cytrynowej. Zalać 3 litrami wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu.

Słój szczelnie zamknąć i postawić w miejscu o temperaturze pokojowej na trzy miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Przygotować z 0,5 kg cukru i z 0,5 l wody syrop cukrowy, pianę szumować. Do dobrze ciepłego syropu wlać powoli przefiltrowaną nalewkę. Szczelnie zamknąć i odstawić w to samo miejsce na jeden miesiąc.

 

Działanie :

Nalewka ma działanie wzmacniające. Ma właściwości bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym. Przyśpiesza trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, i wzmacnia żołądek. Pobudza apetyt. Poprawia perystaltykę jelit i działa wiatropędnie.

 

Dawkowanie :

Nalewkę pić po dwie łyżki stołowe kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież