1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Rzodkiew czarna

Rzodkiew czarna – (Raphanus sativus L.) Roślina jednoroczna powszechnie uprawiana w wielu krajach o klimacie umiarkowanym. Pochodzi prawdopodobnie z Azji. Dorasta... Czytaj więcej

Atopowe zapalenie skóry - objawy , przeb…

Skóra Skóra jest największym narządem ciała człowieka, zarówno pod względem powierzchni, jak i wagi. U osoby dorosłej skóra pokrywa powierzchnię około... Czytaj więcej

Nalewka z derenia pospolitego

Dereń pospolity – krzew wyrastający do sześciu metrów wysokości o kulistej koronie. Rośnie w miejscach wilgotnych. Kwitnie w marcu i... Czytaj więcej

Leczenie miodem

Obecnie, gdy w sposób naukowy przeprowadzono identyfikację chemiczną wielu produktów pszczelich, natomiast ich właściwości biologiczne i odżywcze udokumentowano obserwacjami doświadczalnymi... Czytaj więcej

Nalewka ziołowo – korzenna

Składniki :Nalewka ziołowo – korzenna

  • 5 g ziela cząbru
  • 5 g ziela hyzopu
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g cynamonu
  • 5 g liści szałwii lekarskiej
  • 5 g imbiru
  • 5 g czarnych owoców jałowca
  • 5 g ziela angielskiego
  • 3 g zmielonych goździków
  • 2 laski wanilii
  • 100 g pokruszonej skórki z pomarańczy
  • 100 g pokruszonej skórki z cytryny
  • 3 l – 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
  • syrop cukrowy ( 0,5 l wody i 0,5 kg cukru

Wykonanie :

Do słoja wsypać po 5 g zmielonych ziół : ziela cząbru, ziela hyzopu, gałki muszkatołowej, cynamonu, liści szałwii lekarskiej, imbiru, czarnych owoców jałowca, ziela angielskiego, oraz 3 g zmielonych goździków, 2 laski wanilii, 100 g pokruszonej suszonej skórki pomarańczowej i 100 g pokruszonej suszonej skórki cytrynowej. Zalać 3 litrami wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu.

Słój szczelnie zamknąć i postawić w miejscu o temperaturze pokojowej na trzy miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Przygotować z 0,5 kg cukru i z 0,5 l wody syrop cukrowy, pianę szumować. Do dobrze ciepłego syropu wlać powoli przefiltrowaną nalewkę. Szczelnie zamknąć i odstawić w to samo miejsce na jeden miesiąc.

 

Działanie :

Nalewka ma działanie wzmacniające. Ma właściwości bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym. Przyśpiesza trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, i wzmacnia żołądek. Pobudza apetyt. Poprawia perystaltykę jelit i działa wiatropędnie.

 

Dawkowanie :

Nalewkę pić po dwie łyżki stołowe kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież