1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Rdest ostrogorzki

Rdest ostrogorzki – Pieprz wodny,żabiniec,mokrzec(Polygonum hydropiper L.) Roślina jednoroczna,o ostrym gorzkim smaku,występująca w gęstych skupieniach w mokrych rowach,nad brzegami wód,w wilgotnych... Czytaj więcej

Procesy zapalne układu moczowego w ciąży

Podczas ciąży zachodzi wiele zmian w obrębie układu moczowego, co uwarunkowane jest zarówno zmianami anatomicznymi ( powiększenie się macicy), jak... Czytaj więcej

Nalewka benedyktyńska

Składniki: Po jednej płaskiej łyżeczce: suszonych goździków, cynamonu, majeranku, mięty pieprzowej, tymianku, korzenia rabarbaru, piołunu. Kwiat lawendy, szafran. 0,25 dag cukru, 0,25 l... Czytaj więcej

Apan Vayu Mudra - Mudra ratująca życie

Apan Vayu Mudra – Mudra ratująca życie   ( pierwsza pomoc przy ataku serca )     Ten układ palców posiada zastosowanie jako pierwsza pomoc... Czytaj więcej

Nalewka ziołowo – korzenna

Składniki :Nalewka ziołowo – korzenna

  • 5 g ziela cząbru
  • 5 g ziela hyzopu
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g cynamonu
  • 5 g liści szałwii lekarskiej
  • 5 g imbiru
  • 5 g czarnych owoców jałowca
  • 5 g ziela angielskiego
  • 3 g zmielonych goździków
  • 2 laski wanilii
  • 100 g pokruszonej skórki z pomarańczy
  • 100 g pokruszonej skórki z cytryny
  • 3 l – 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
  • syrop cukrowy ( 0,5 l wody i 0,5 kg cukru

Wykonanie :

Do słoja wsypać po 5 g zmielonych ziół : ziela cząbru, ziela hyzopu, gałki muszkatołowej, cynamonu, liści szałwii lekarskiej, imbiru, czarnych owoców jałowca, ziela angielskiego, oraz 3 g zmielonych goździków, 2 laski wanilii, 100 g pokruszonej suszonej skórki pomarańczowej i 100 g pokruszonej suszonej skórki cytrynowej. Zalać 3 litrami wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu.

Słój szczelnie zamknąć i postawić w miejscu o temperaturze pokojowej na trzy miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Przygotować z 0,5 kg cukru i z 0,5 l wody syrop cukrowy, pianę szumować. Do dobrze ciepłego syropu wlać powoli przefiltrowaną nalewkę. Szczelnie zamknąć i odstawić w to samo miejsce na jeden miesiąc.

 

Działanie :

Nalewka ma działanie wzmacniające. Ma właściwości bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym. Przyśpiesza trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, i wzmacnia żołądek. Pobudza apetyt. Poprawia perystaltykę jelit i działa wiatropędnie.

 

Dawkowanie :

Nalewkę pić po dwie łyżki stołowe kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież