1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Bazylia pospolita

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L. rodzina Wargowe )   Ojczyzną bazylii jest tropikalna strefa Azji. W XVI wieku dotarła ona do Europy... Czytaj więcej

Stany zapalne sromu

Stany zapalne sromu są najczęściej związane z zapaleniem pochwy i chorobami ogólnymi, wywołującymi świąd sromu. Przyczyną może być brak higieny,... Czytaj więcej

Wino z piołunu

Wino z bylicy piołunu.   Składniki : 5 łyżek ziela bylicy 1/2 szklanki alkoholu 40 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody 1 l białego... Czytaj więcej

Vayu Mudra - Mudra Wiatru

Vayu Mudra (Mudra Wiatru )     Mudra ma zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych takich jak ischias , reumatyzm , drżenie rąk lub... Czytaj więcej

Nalewki pieprzowe

Nalewka pieprzowa – nalewka z pieprzu czarnego.

Pieprz czarny – pnącze o liściach jajowatych lub sercowatych. Drobne biało – zielone kwiaty zebrane są w długie, zwisające kłosowate kwiatostany.Nalewki pieprzowe Owoce w miarę dojrzewania, zmieniają kolor od zielonego przez czerwony do czarnego ( jak wyschną ). Zawiera tłuszcze, olejek eteryczny, alkaloidy.

Składniki:

  • 20 g czarnego pieprzu
  • 2 l 60 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
  • syrop cukrowy

Wykonanie:

20 g czarnego pieprzu utłuc w moździerzu, wsypać do słoja i zalać 2 litrami wódki ( 60 % ) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w miejsce ciepłe lub słoneczne. Po tym czasie przefiltrować dodać do smaku syropu cukrowego rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Nalewka winna dojrzewać w ciemnym i chłodnym miejscu przez miesiąc.

Działanie:

Nalewka powoduje wzmożone wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, pomaga w niestrawnościach.

Dawkowanie:

Nalewkę pić po dwadzieścia kropli na łyżce stołowej wody przegotowanej ciepłej kilka razy dziennie.

Nalewka pieprzówka – nalewka z pieprzu czarnego .

Składniki:

  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr wódki

Wykonanie:

Do butelki litrowej z wódką wsypać 20 ziaren pieprzu czarnego i 10 ziaren ziela angielskiego. Butelkę szczelnie zamknąć. Po tygodniu jest dobra do użycia i przez cały czas nalewkę można trzymać na ziarnach.

Innym sposobem jest pozostawienie połowy ziaren pieprzu czarnego w całości, a połowy potłuczonych na grubo w moździerzu. Po tygodniu nalewkę zlewamy do czystych butelek, pozostawiając ziarna na dnie butelki, w której nalewka była robiona. Butelka musi być zawsze zamknięta.

Działanie:

W wielu domach w Polsce uważana jest za specjalny kordiał ( napój orzeźwiający i wzmacniający ) na wszelkie niedomagania żołądkowe oraz spowodowane przeziębieniem.

Dawkowanie:

Nalewkę pić kilkanaście kropli w łyżce stołowej przegotowanej ciepłej wody kilka razy dziennie w zależności od samopoczucia.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież