1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Krzew herbaciany

Krzew herbaciany ( Camelia sinensis ) Krzew herbaciany jest wiecznie zielony nazywany jest także herbatą. Herbata jest to napar przyrządzany z... Czytaj więcej

Krwawienia okresu pokwitania

Każde nieprawidłowe, przedłużające się, obfite krwawienie okresu pokwitaniowego powinno być skonsultowane z ginekologiem. W wyniku takiego długiego, obfitego krwawienia dochodzi... Czytaj więcej

Nalewka z kardamonu

Kardamon – roślina z rodziny imbirowatych, rosnąca w strefie międzyzwrotnikowej. Liście duże, kwiaty białe, żółte lub czerwone. Ma aromatyczne owoce,... Czytaj więcej

Vayu Mudra - Mudra Wiatru

Vayu Mudra (Mudra Wiatru )     Mudra ma zastosowanie w leczeniu schorzeń reumatycznych takich jak ischias , reumatyzm , drżenie rąk lub... Czytaj więcej

Nalewki pieprzowe

Nalewka pieprzowa – nalewka z pieprzu czarnego.

Pieprz czarny – pnącze o liściach jajowatych lub sercowatych. Drobne biało – zielone kwiaty zebrane są w długie, zwisające kłosowate kwiatostany.Nalewki pieprzowe Owoce w miarę dojrzewania, zmieniają kolor od zielonego przez czerwony do czarnego ( jak wyschną ). Zawiera tłuszcze, olejek eteryczny, alkaloidy.

Składniki:

  • 20 g czarnego pieprzu
  • 2 l 60 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
  • syrop cukrowy

Wykonanie:

20 g czarnego pieprzu utłuc w moździerzu, wsypać do słoja i zalać 2 litrami wódki ( 60 % ) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w miejsce ciepłe lub słoneczne. Po tym czasie przefiltrować dodać do smaku syropu cukrowego rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Nalewka winna dojrzewać w ciemnym i chłodnym miejscu przez miesiąc.

Działanie:

Nalewka powoduje wzmożone wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, pomaga w niestrawnościach.

Dawkowanie:

Nalewkę pić po dwadzieścia kropli na łyżce stołowej wody przegotowanej ciepłej kilka razy dziennie.

Nalewka pieprzówka – nalewka z pieprzu czarnego .

Składniki:

  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr wódki

Wykonanie:

Do butelki litrowej z wódką wsypać 20 ziaren pieprzu czarnego i 10 ziaren ziela angielskiego. Butelkę szczelnie zamknąć. Po tygodniu jest dobra do użycia i przez cały czas nalewkę można trzymać na ziarnach.

Innym sposobem jest pozostawienie połowy ziaren pieprzu czarnego w całości, a połowy potłuczonych na grubo w moździerzu. Po tygodniu nalewkę zlewamy do czystych butelek, pozostawiając ziarna na dnie butelki, w której nalewka była robiona. Butelka musi być zawsze zamknięta.

Działanie:

W wielu domach w Polsce uważana jest za specjalny kordiał ( napój orzeźwiający i wzmacniający ) na wszelkie niedomagania żołądkowe oraz spowodowane przeziębieniem.

Dawkowanie:

Nalewkę pić kilkanaście kropli w łyżce stołowej przegotowanej ciepłej wody kilka razy dziennie w zależności od samopoczucia.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież