1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Macierzanka

Macierzanka – Macierzanka piaskowa,czomberek (Thymus serpyllum L.) Roślina występuje w stanie naturalnym w całej nieomal Europie,Ameryce Północnej,na północy Azji i Afryki.... Czytaj więcej

Wirusowe zapalenie wątroby. Przewlekłe z…

Wirusowe zapalenie wątroby. Choroba jest spowodowana przez swoiste szczepy wirusów, które uszkadzają miąższ wątroby i wywołują żółtaczkę, gorączkę i ogólne... Czytaj więcej

Nalewka z pigwy – pigwówka

Składniki:   1 kg owoców pigwy, 0,5 l wódki, 0,5 l spirytusu, 0,5 kg cukru,   Wykonanie:   Owoce pigwy umyć i osuszyć, obrać ze skórki. Owoce pigwy pokroić... Czytaj więcej

Maseczki odmładzające

Maseczka brzoskwiniowa odmładzająca. Składniki : 1 brzoskwinia świeża lub z puszki 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka tłustej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej w razie... Czytaj więcej

Nalewki pieprzowe

Nalewka pieprzowa – nalewka z pieprzu czarnego.

Pieprz czarny – pnącze o liściach jajowatych lub sercowatych. Drobne biało – zielone kwiaty zebrane są w długie, zwisające kłosowate kwiatostany.Nalewki pieprzowe Owoce w miarę dojrzewania, zmieniają kolor od zielonego przez czerwony do czarnego ( jak wyschną ). Zawiera tłuszcze, olejek eteryczny, alkaloidy.

Składniki:

  • 20 g czarnego pieprzu
  • 2 l 60 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
  • syrop cukrowy

Wykonanie:

20 g czarnego pieprzu utłuc w moździerzu, wsypać do słoja i zalać 2 litrami wódki ( 60 % ) zrobionej ze spirytusu. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w miejsce ciepłe lub słoneczne. Po tym czasie przefiltrować dodać do smaku syropu cukrowego rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Nalewka winna dojrzewać w ciemnym i chłodnym miejscu przez miesiąc.

Działanie:

Nalewka powoduje wzmożone wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, pomaga w niestrawnościach.

Dawkowanie:

Nalewkę pić po dwadzieścia kropli na łyżce stołowej wody przegotowanej ciepłej kilka razy dziennie.

Nalewka pieprzówka – nalewka z pieprzu czarnego .

Składniki:

  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr wódki

Wykonanie:

Do butelki litrowej z wódką wsypać 20 ziaren pieprzu czarnego i 10 ziaren ziela angielskiego. Butelkę szczelnie zamknąć. Po tygodniu jest dobra do użycia i przez cały czas nalewkę można trzymać na ziarnach.

Innym sposobem jest pozostawienie połowy ziaren pieprzu czarnego w całości, a połowy potłuczonych na grubo w moździerzu. Po tygodniu nalewkę zlewamy do czystych butelek, pozostawiając ziarna na dnie butelki, w której nalewka była robiona. Butelka musi być zawsze zamknięta.

Działanie:

W wielu domach w Polsce uważana jest za specjalny kordiał ( napój orzeźwiający i wzmacniający ) na wszelkie niedomagania żołądkowe oraz spowodowane przeziębieniem.

Dawkowanie:

Nalewkę pić kilkanaście kropli w łyżce stołowej przegotowanej ciepłej wody kilka razy dziennie w zależności od samopoczucia.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież