1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Tasznik

Tasznik –Tasznik pospolity, tobołki pastusze, bydelnik (Capsella bursa –pastoris L.Med.) Tasznik chwast pospolity trudny do wytępienia, występujący na polach, pastwiskach, ugorach,... Czytaj więcej

Zapalenie opłucnej

Zapalenie opłucnej jest to stan zapalny błony, która pokrywa oddzielnie każde płuco. Przyczyny zapalenia mogą być różne: np., zakażenia bakteryjne,... Czytaj więcej

Nalewka szparagowa

Nalewka ze szparagu lekarskiego. Szparag lekarski ( Asparagus officinalis ) - bylina o wysokich pędach pokrytych łuskowatymi drobnymi listkami. Kwiaty niewielki... Czytaj więcej

Ziołowe płyny do opalania

Ziołowe produkty do opalania są odpowiednie do skóry, która się łatwo opala. Należy jednak pamiętać, że produkty własnego wyrobu nie... Czytaj więcej

Zioła na apetyt

zioła na apetytOto kilka ziołowych sposobów na brak apetytu

Kminek– pobudza apetyt, należy pić napar 30 minut przed posiłkiem, ginseng pić napar 30 minut przed posiłkiem. Przy jadłowstręcie można pić herbatkę z szanty trzy razy dziennie pobudza apetyt, zalecana jest po infekcjach i grypie. Bylica piołun – 3 łyżki ziela bylicy wsypać do 1 litra wody , gotować przez 15 minut, odstawić na 5 minut, przecedzić, pić 2 do 3 razy dziennie po filiżance wywaru przed posiłkiem

 

Goryczka żółta – napar z goryczki 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia goryczki zalać szklanką wody, przykryć na 10 minut, przecedzić, pić. Napar ma działanie pobudzające, zwiększa wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci. Dzięki swym właściwościom korzeń goryczki jest skutecznym środkiem pobudzającym apatyt, pomocniczo wykorzystywany jest w anoreksji.

 

Kocanki piaskowe – napar z kocanki 1 łyżkę ziela kocanki zalać szklanką wrzącej wody przykryć odstawić na 10 minut, odcedzić. Ekstrakty z kocanki wspomagają trawienie, zwiększają wydzielanie żółci.

Koper włoski – ma bardzo szeroki zakres działania, wspomaga także trawienie i jest stosowany  na apetyt. Można stosować kapsułki lub napar z kopru. 1 łyżeczkę nasion kopru zalać szklanką wrzątku przykryć na 10 minut, po tym czasie przecedzić, i pić.

Kminek zwyczajny – napar z kminku stosowany jest przy braku apetytu zaparzyć 1 łyżeczkę nasion kminku w szklance wrzątku, przykryć na 10 minut , przecedzić, pić.

Babka lancetowata – napar z baki używany jest na pobudzenie apatytu, ponieważ działa na wydzielanie soku żołądkowego.

Cykoria podróżnik – napar z rozdrobnionych korzeni cykorii 1 łyżkę korzeni zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem dla polepszenia apetytu.

Mniszek lekarski – odwar z korzeni i kwiatów mniszka po ½ łyżeczki suszonych kwiatów i rozdrobnionych korzeni zalać szklanką wody, gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić pic 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem na poprawienie apetytu.

Aloes – sok ze świeżych liści stosowany 2 – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przed posiłkiem pobudza apetyt i trawienie.

Arcydzięgiel litwor – napar 1 łyżeczkę rozdrobnionych korzeni  arcydzięgla zalać szklanką wrzątku, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia przez kilka minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem  dla poprawienia apetytu.

Jałowiec pospolity – 0dwar – 1 łyżkę stołową owoców jałowca zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, ogrzewać przez 30 minut nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić pić do 3 razy dziennie, po 1 łyżce stołowe odwaru po jedzeniu na apatyt.

Krwawnik pospolity – sok wycisnąć sokowirówką dodać do niego mleko lub miód w celu poprawienia smaku pić po 1 łyżce soku  na 30 minut przed posiłkiem w celu pobudzenia łaknienia.

Macierzanka piaskowa -  napar 1 łyżkę ziela macierzanki zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem na poprawienia łaknienia.

Mięta pieprzowa – napar 1 łyżkę suszonych liści mięty zalać szklanką wrzątku przykryć na 15 minut, przecedzić pić od 2 - 3 razy dziennie, przy braku łaknienia.

Szałwia lekarska – napar z ziela szałwii 1 łyżkę suszonego ziela zalać szklanka wrzątku, przykryć na 15 minut przecedzić pić 2 – 4 razy dziennie po 2 – 3 łyżki, w celu pobudzenia wydzielania soków żołądkowych, poprawienia trawienia i przyswajania pokarmów.

Tatarak zwyczajny – 1 płaską łyżeczkę sproszkowanego kłącza tataraku stosować 30 minut przed posiłkiem, 2 – 3 razy dziennie popijając wodą, w celu poprawienia trawienia.

Wrzos zwyczajny – odwar z suszonych kwiatów wrzosu 1 łyżkę kwiatów zalać szklanką wody, gotować 5 minut, przecedzić 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa na poprawienie apetytu – zmieszać w równych częściach ; wrzos, ziele drapacza lekarskiego, ziele dziurawca, liście mięty pieprzowej, korzenie mniszka, korzenie arcydzięgla, kłącze tataraku, ziele krwawnika, koszyczki rumianku, dokładnie zioła wymieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem.

Warto przeczytać :


 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież