1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Koper

Koper – Koper włoski,Fenkuł,Koper lekarski (Foeniculum capillaceum Gilib.) Koper włoski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Obecnie jest uprawiany... Czytaj więcej

Zapalenie jamy ustnej u dzieci

Zapalenie jamy ustnej najczęściej jest następstwem przyjmowania antybiotyków, ale może także powstać na tle wirusowym. Objawia się zaczerwienieniem i obrzękiem... Czytaj więcej

Nalewka cynamonowa

Cynamonowiec – drzewa lub wysokie krzewy o wiecznie zielonych, skórzastych, połyskujących liściach, niepozornych zielonkawych kwiatach i podłużnych owocach. Kora stanowi... Czytaj więcej

Maseczki odmładzające

Maseczka brzoskwiniowa odmładzająca. Składniki : 1 brzoskwinia świeża lub z puszki 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka tłustej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej w razie... Czytaj więcej

Zioła na zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Zioła na zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Oto kilka ziół na zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Aloes drzewiasty - wino z aloesu – należy stosować w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty, w następnych 3 – 4 tygodniach 3 razy dziennie po łyżce stołowej, po tym czasie należy zrobić przerwę w przyjmowaniu na okres 1 – 2 tygodni. Po przerwie można powtórzyć kurację.

 

Brzoza brodawkowata – odwar z huby brzozowej czarnej – 1 łyżkę rozdrobnionej huby zalać 1 – 1/1/2 szklanki letniej wody, odstawić na noc. Rano ogrzewać na wolnym ogniu, pod przykryciem do wrzenia, odstawić na 5 minut, przecedzić do termosu. Pić po 1 – 2 łyżki kilka razy w ciągu dnia przed jedzeniem.

Bylica boże drzewko – wchodzi w skład preparatów stosowanych przy zapaleniu wrzodziejącym jelita.

Dziurawiec zwyczajny – mieszanka Herbapolu – Herbogastrin, należy stosować 1 łyżeczkę płynu na ¼ szklanki wody 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu. Stosowanie należy wcześniej uzgodnić z lekarzem.

Jasnota biała - odwar – 2 łyżki kwiatów jasnoty zalać 11/2 szklanki wody letniej, ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu do wrzenia, odstawić na 3 minuty, przecedzić. Pić po ½ - 2/3 szklanki odwaru.

Kasztanowiec zwyczajny – odwar z kory kasztanowca – 1 łyżkę rozdrobnionej kory kasztanowca zalać 1 ½ - 2 szklanek letniej wody, odstawić na 2 godziny, ogrzewać na wolnym ogniu pod przykryciem do wrzenia i gotować około 10 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 1/3 – ½ szklanki odwaru, 2 – 3 razy przed jedzeniem .

Jeżyna fałdowana - odwar z liści jeżyny – 11/2 łyżki liści jeżyny zalać 2 szklankami letniej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy między posiłkami.

Krwawnik pospolity – napar z kwiatów krwawnika - 1 łyżeczkę kwiatów krwawnika zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić napar porcjami w ciągu dnia.

Nagietek lekarski – napar – 1 łyżkę kwiatów nagietka, szczyptę szałwii, szczyptę dziurawca, zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić do naparzenia na 30 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu, 1 godzinę przed posiłkiem, 3 razy dziennie.

Nalewka z nagietka - 50 g kwiatów nagietka lub ziela z kwiatami zalać 0,5 litra alkoholu 40 – procentowego, odstawić na 14 dni, często wstrząsając butelką. Po tym czasie nalewkę przefiltrować wycisnąć z ziela i rozlać do ciemnych buteleczek. Stosować 30 – 50 kropli do ½ łyżeczki w kieliszku wody, 2 – 3 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem.

Orzech włoski - napar – 2 łyżeczki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 2 szklankami letniej wody, ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu do wrzenia nie gotować, odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić napar po ½ szklanki 3 – 4 razy dziennie przed jedzeniem.

Pięciornik kurze ziele - odwar – 1 łyżkę rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele zalać 1 ½ szklanki wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić odwar po 2 łyżki do ¼ szklanki 2 – 3 razy dziennie.

Mieszanka ziołowa z pięciornikiem - do stosowania przy krwawieniu z jelita grubego – zmieszać 50 g rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele, 50 g liści orzecha włoskiego, 25 g rozdrobnionej kory kasztanowca, 25 g ziela pięciornika gęsiego, 25 g ziela krwawnika, 25 g kwiatów nagietka, 25 g rumianku. 2 łyżki mieszanki ziół zalać w termosie 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami.

Pokrzywa zwyczajna - mieszanka ziołowa – zmieszać 50 g liści pokrzywy , 50 g ziela krwawnika, 25 g kłącza wężownika lub kłącza pięciornika kurze ziele, 25 g ziela poziewnika, 25 g ziela rdestu ptasiego, 25 g korzenia lukrecji. 3 łyżki mieszanki ziołowej zalać 3 szklankami letniej wody, odstawić na 1 godzinę do spęcznienia. Po tym czasie ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu, po 5 minutach przecedzić. Stosować po ¾ szklanki , 3 – 4 razy dziennie.

Porzeczka czarna - napar – zmieszać w równych częściach liście czarnej porzeczki i liście mięty, 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody przykryć na 20 minut, przecedzić . Pić 2 – 4 razy dziennie między posiłkami po 1/3 – ½ szklanki naparu.

Napar z liści porzeczki – przeciw zapalny – zmieszać w równych częściach liście czarnej porzeczki i liście szałwii. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 2 – 3 łyżki naparu, 2 – 4 razy dziennie między posiłkami.

Mieszanka ziołowa – na owrzodzenia jelita – zmieszać 50 g liści czarnej porzeczki, 50 g liści podbiału, 50 g liści babki lancetowatej, 25 g liści mięty pieprzowej, 25 g ziela dziurawca, 25 g ziela rdestu ptasiego. 3 łyżki mieszanki ziół zalać w termosie 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić po 2/3 szklanki naparu 3 razy dziennie miedzy posiłkami.

Przywrotnik pospolity - mieszanka ziołowa – zmieszać w równych częściach ziele przywrotnika, ziele pięciornika gęsiego, ziele rdestu ptasiego, liście poziomki, liście mięty pieprzowej. 2 łyżki mieszanki ziołowej wsypać do termosu zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pic po ½ szklanki naparu 2 – 4 razy dziennie miedzy posiłkami.

Rdest wężownik - odwar – ½ łyżki rozdrobnionego kłącza rdestu wężownika zalać 1 szklanką letniej wody, odstawić na 1 godzinę, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 1 – 3 łyżki odwaru 2 – 4 razy dziennie po jedzeniu.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież