1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Drapacz lekarski

Drapacz lekarski -Oset lekarski (Cnicus benedictus L.) Roślina pochodzenia śródziemnomorskiego. W Polsce jest często uprawiana w ogrodach. Z wyglądu przypominająca oset... Czytaj więcej

Jęczmień

Jęczmień inaczej jęczmyk. Jęczmień powstaje na skutek zapalenia gruczołu łojowego przyrzęskowego Jęczmyk jest ropnym zapaleniem gruczołów powiekowych. Jęczmień wewnętrzny to zapalenie... Czytaj więcej

Nalewka liliowa

Składniki : płatki rozkwitniętych kwiatów lilii spirytus wąski słoik lub butelka z dużym otworem z ciemnego szkła   Wykonanie : Płatki kwiatów lilii ciasno ugniatamy w... Czytaj więcej

Maseczki odmładzające i przeciw zmarszc…

Maseczka przeciw zmarszczkom z białej fasoli Składniki : ½ szklanki białej fasoli 1 łyżka olejku migdałowego 1 łyżka miodu sok z ½ cytryny Fasolę namoczyć na... Czytaj więcej

Zioła na zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Zioła na zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Oto kilka ziół na zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Aloes drzewiasty - wino z aloesu – należy stosować w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty, w następnych 3 – 4 tygodniach 3 razy dziennie po łyżce stołowej, po tym czasie należy zrobić przerwę w przyjmowaniu na okres 1 – 2 tygodni. Po przerwie można powtórzyć kurację.

 

Brzoza brodawkowata – odwar z huby brzozowej czarnej – 1 łyżkę rozdrobnionej huby zalać 1 – 1/1/2 szklanki letniej wody, odstawić na noc. Rano ogrzewać na wolnym ogniu, pod przykryciem do wrzenia, odstawić na 5 minut, przecedzić do termosu. Pić po 1 – 2 łyżki kilka razy w ciągu dnia przed jedzeniem.

Bylica boże drzewko – wchodzi w skład preparatów stosowanych przy zapaleniu wrzodziejącym jelita.

Dziurawiec zwyczajny – mieszanka Herbapolu – Herbogastrin, należy stosować 1 łyżeczkę płynu na ¼ szklanki wody 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu. Stosowanie należy wcześniej uzgodnić z lekarzem.

Jasnota biała - odwar – 2 łyżki kwiatów jasnoty zalać 11/2 szklanki wody letniej, ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu do wrzenia, odstawić na 3 minuty, przecedzić. Pić po ½ - 2/3 szklanki odwaru.

Kasztanowiec zwyczajny – odwar z kory kasztanowca – 1 łyżkę rozdrobnionej kory kasztanowca zalać 1 ½ - 2 szklanek letniej wody, odstawić na 2 godziny, ogrzewać na wolnym ogniu pod przykryciem do wrzenia i gotować około 10 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 1/3 – ½ szklanki odwaru, 2 – 3 razy przed jedzeniem .

Jeżyna fałdowana - odwar z liści jeżyny – 11/2 łyżki liści jeżyny zalać 2 szklankami letniej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy między posiłkami.

Krwawnik pospolity – napar z kwiatów krwawnika - 1 łyżeczkę kwiatów krwawnika zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić napar porcjami w ciągu dnia.

Nagietek lekarski – napar – 1 łyżkę kwiatów nagietka, szczyptę szałwii, szczyptę dziurawca, zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić do naparzenia na 30 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu, 1 godzinę przed posiłkiem, 3 razy dziennie.

Nalewka z nagietka - 50 g kwiatów nagietka lub ziela z kwiatami zalać 0,5 litra alkoholu 40 – procentowego, odstawić na 14 dni, często wstrząsając butelką. Po tym czasie nalewkę przefiltrować wycisnąć z ziela i rozlać do ciemnych buteleczek. Stosować 30 – 50 kropli do ½ łyżeczki w kieliszku wody, 2 – 3 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem.

Orzech włoski - napar – 2 łyżeczki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 2 szklankami letniej wody, ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu do wrzenia nie gotować, odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić napar po ½ szklanki 3 – 4 razy dziennie przed jedzeniem.

Pięciornik kurze ziele - odwar – 1 łyżkę rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele zalać 1 ½ szklanki wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić odwar po 2 łyżki do ¼ szklanki 2 – 3 razy dziennie.

Mieszanka ziołowa z pięciornikiem - do stosowania przy krwawieniu z jelita grubego – zmieszać 50 g rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele, 50 g liści orzecha włoskiego, 25 g rozdrobnionej kory kasztanowca, 25 g ziela pięciornika gęsiego, 25 g ziela krwawnika, 25 g kwiatów nagietka, 25 g rumianku. 2 łyżki mieszanki ziół zalać w termosie 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami.

Pokrzywa zwyczajna - mieszanka ziołowa – zmieszać 50 g liści pokrzywy , 50 g ziela krwawnika, 25 g kłącza wężownika lub kłącza pięciornika kurze ziele, 25 g ziela poziewnika, 25 g ziela rdestu ptasiego, 25 g korzenia lukrecji. 3 łyżki mieszanki ziołowej zalać 3 szklankami letniej wody, odstawić na 1 godzinę do spęcznienia. Po tym czasie ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu, po 5 minutach przecedzić. Stosować po ¾ szklanki , 3 – 4 razy dziennie.

Porzeczka czarna - napar – zmieszać w równych częściach liście czarnej porzeczki i liście mięty, 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody przykryć na 20 minut, przecedzić . Pić 2 – 4 razy dziennie między posiłkami po 1/3 – ½ szklanki naparu.

Napar z liści porzeczki – przeciw zapalny – zmieszać w równych częściach liście czarnej porzeczki i liście szałwii. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 2 – 3 łyżki naparu, 2 – 4 razy dziennie między posiłkami.

Mieszanka ziołowa – na owrzodzenia jelita – zmieszać 50 g liści czarnej porzeczki, 50 g liści podbiału, 50 g liści babki lancetowatej, 25 g liści mięty pieprzowej, 25 g ziela dziurawca, 25 g ziela rdestu ptasiego. 3 łyżki mieszanki ziół zalać w termosie 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić po 2/3 szklanki naparu 3 razy dziennie miedzy posiłkami.

Przywrotnik pospolity - mieszanka ziołowa – zmieszać w równych częściach ziele przywrotnika, ziele pięciornika gęsiego, ziele rdestu ptasiego, liście poziomki, liście mięty pieprzowej. 2 łyżki mieszanki ziołowej wsypać do termosu zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pic po ½ szklanki naparu 2 – 4 razy dziennie miedzy posiłkami.

Rdest wężownik - odwar – ½ łyżki rozdrobnionego kłącza rdestu wężownika zalać 1 szklanką letniej wody, odstawić na 1 godzinę, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 1 – 3 łyżki odwaru 2 – 4 razy dziennie po jedzeniu.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież