1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Słonecznik

Słonecznik –Słonecznik zwyczajny ( Helianthus annuus L.) Ojczyzną słonecznika jest Meksyk, uprawiany w wielu krajach, również w Polsce. Roślina jednoroczna, dorastająca do... Czytaj więcej

Jęczmień

Jęczmień inaczej jęczmyk. Jęczmień powstaje na skutek zapalenia gruczołu łojowego przyrzęskowego Jęczmyk jest ropnym zapaleniem gruczołów powiekowych. Jęczmień wewnętrzny to zapalenie... Czytaj więcej

Nalewka z pigwy – pigwówka

Składniki:   1 kg owoców pigwy, 0,5 l wódki, 0,5 l spirytusu, 0,5 kg cukru,   Wykonanie:   Owoce pigwy umyć i osuszyć, obrać ze skórki. Owoce pigwy pokroić... Czytaj więcej

Maseczki ziołowe

Maseczka oczyszcza pory skóry, poprawia krążenie i pojędrnia skórę. Zastosowanie jej bezpośrednio po parówce, zanim pory się zamkną, znacznie zwiększa... Czytaj więcej

Borówka czernica

Borówka czernicaBorówka czernica (Vaccinium myrtillus -czarna jagoda )

 

Roślina występuje w lasach iglastych lub mieszanych środkowej i północnej Europy,Ameryki Północnej i Azji. W Polsce pospolita na niżu i w górach,zwłaszcza w lasach szpilkowych,gdzie rośnie w dużych skupiskach w poszyciu lasu. Borówka czernica jest krzewinką wysokości 40-60 cm o prosto wzniesionych gładkich kanciastych łodygach. Liście ma cienkie skórzaste,jasnozielone,

opadające jesienią. Kwiaty dzbanuszkowate,różowo -zielone,które wyrastają pojedynczo z kątów liści. Owoce to soczysta,ciemnofioletowa z sinawym nalotem jagoda,znana i powszechnie lubiana.

Owoce czarnej jagody zbiera się przed całkowitym dojrzeniem.

 

Skład i działanie.

Owoce borówki czernicy zawierają duże ilości cukrów,poza tym pektyny,alkohole,garbniki,karotenoidy,enzymy (o działaniu zbliżonym do penicyliny),barwniki antocyjanowe (myrtillina),kwasy organiczne (cytrynowy,jabłkowy,bursztynowy,benzoesowy,chinowy,mlekowy),sole mineralne (wapń,żelazo,siarka,potas i duże ilości manganu),saponiny i duże ilości witamin,zwłaszcza C,B1,P,

PP i D,oraz prowitaminę A.

W liściach znajdują się związki flawonowe(kwercytyna i kwercytryna),antocyjany (wakcynina), garbniki,kwasy organiczne(chinowy i galusowy),sterole,sole mineralne (zwłaszcza dużo manganu) i cukry oraz inozyd,obniżający poziom cukru we krwi.

Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe,ściągające,przeciwbakteryjne. Liście mają działanie ściągające,przeciwbakteryjne,przeciwcukrzycowe.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Czarne jagody są od dawna znanym i popularnym lekiem przeciwbiegunkowym. Wykazuje również niezbyt silne działanie przeciw robacze (owsiki i glisty), ma także działanie bakteriobójcze (niszczy nawet gronkowce i paciorkowce),przeciwzapalne,przeciwkrwotoczne,oraz wzmacniające wzrok(kurza ślepota).

Liście mają nie tylko działanie przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne,ale obniżają również poziom cukru we krwi oraz są moczopędne.

 

Postać leku.

Odwar z owoców; 1łyżkę suchych owoców zalać 1 szklanką przegotowanej wody,podgrzewać przez 30 minut ,nie dopuszczając do wrzenia. Przy biegunkach podawać do picia kilkakrotnie małymi porcjami. Można również stosować zewnętrznie do płukania.

Odwar z liści; 1/2łyżki liści na 1/3-1/2 szklanki wody,gotować 5 minut. Podawać małym dzieciom ½ – 1 łyżkę w początkach biegunki. Dla niemowląt ½ łyżki odwaru z mlekiem.

W cukrzycy łączy się liść czarnej jagody z innymi surowcami obniżającymi poziom cukru we krwi,np.z owocami fasoli (Pericarpium Phaseoli), liścmi i korzeniami pokrzywy,zielem rutwicy

(Hb.Galegae).Wymienione surowce wchodzą w skład mieszanki przeciwcukrzycowej Diabetosan.

Świeże lub suszone czarne jagody stosowane są również jako lek pomocniczy przeciwko owsikom.

Można podawać świeże jagody roztarte z cukrem (około 1 litr na dobę ) przez 3 dni.

Natomiast wysuszone jagody 50g zalewa się szklanką wrzącej wody,następnie rozciera i słodzi. Taką porcję podaje się 4 razy dziennie przez kolejne 3 dni. Po ostatniej porcji należy zastosować środek przeczyszczający. Kurację taka powtarza się zazwyczaj po tygodniu.

Korzystne jest także spożywanie większej ilości owoców czarnej borówki dla osób o słabym wzroku,szczególnie cierpiących na tzw. kurzą ślepotę.

Napar z liści. 4 łyżki stołowe liści brusznicy zalać ½ litra wrzątku,zagotować i odcedzić. Pić 2-3 szklanki naparu dziennie.

Napar z owoców z dodatkiem szałwii. 2łyżki stołowe owoców brusznicy i 1 łyżkę szałwii zalać szklanką wrzątku,zagotować stosować do okładów i płukań.

 

Mieszanka przeciw glistom jelitowym – zmieszać 5 sproszkowanych owoców borówki czernicy, 5 g sproszkowanych kwiatów wrotyczu, 5 g sproszkowanego korzenia omanu dodać miodu lub dżemu i dokładnie wymieszać. Zażyć całą przygotowaną miksturę rano na czczo popić 1 szklanką wody.

 

Ziółka przeciwcukrzycowe poleca profesor Jan Muszyński.

Liść borówki czarnej 100 g, ziele rutwicy lekarskiej 100 g kwiat bzu czarnego 50 g, ziele jemioły 30 g

Napar. Z mieszanki ziół przygotować napar i pić 2 – 3 szklanki dziennie.

Podobne działanie ma naowocnia fasoli. Właśnie w naowocni i w zielu rutwicy znaleziono związki pochodne guanidyny, którym przy[pisuje się działanie przeciwcukrzycowe. Rzecz jasna, że wszelkie kuracje przeciwcukrzycowe muszą być przeprowadzone pod ścisłą kontrolą lekarską.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież