1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Lipa

Lipa – Lipa drobnolistna (Tilia cordata Mill), Lipa szerokolistna (Tilia platyphyllos Scop.) Ogólnie biorąc oba gatunki występują prawie w całej Europie,a... Czytaj więcej

Choroby układu krążenia

O stanie układu krążenia w wieku podeszłym decydują głównie dwa najistotniejsze procesy chorobowe: miażdżycowe stwardnienie tętnic oraz nadciśnienie tętnicze. Istota... Czytaj więcej

Nalewka z miłorzębu

Składniki: 100 g świeżych liści miłorzębu 0,5 litra alkoholu 70 % zrobionego ze spirytusu i przegotowanej wody   Wykonanie: Do słoja włożyć 100 g zmiksowanych... Czytaj więcej

Kremy nawilżające i na cellulit

Kremy nawilżające. Po oczyszczeniu i odświeżeniu skóry można nałożyć ochronną warstwę kremu nawilżającego, który utrzyma jej naturalną wilgotność. Krem zabezpieczy ponadto... Czytaj więcej

Borówka czernica

Borówka czernicaBorówka czernica (Vaccinium myrtillus -czarna jagoda )

 

Roślina występuje w lasach iglastych lub mieszanych środkowej i północnej Europy,Ameryki Północnej i Azji. W Polsce pospolita na niżu i w górach,zwłaszcza w lasach szpilkowych,gdzie rośnie w dużych skupiskach w poszyciu lasu. Borówka czernica jest krzewinką wysokości 40-60 cm o prosto wzniesionych gładkich kanciastych łodygach. Liście ma cienkie skórzaste,jasnozielone,

opadające jesienią. Kwiaty dzbanuszkowate,różowo -zielone,które wyrastają pojedynczo z kątów liści. Owoce to soczysta,ciemnofioletowa z sinawym nalotem jagoda,znana i powszechnie lubiana.

Owoce czarnej jagody zbiera się przed całkowitym dojrzeniem.

 

Skład i działanie.

Owoce borówki czernicy zawierają duże ilości cukrów,poza tym pektyny,alkohole,garbniki,karotenoidy,enzymy (o działaniu zbliżonym do penicyliny),barwniki antocyjanowe (myrtillina),kwasy organiczne (cytrynowy,jabłkowy,bursztynowy,benzoesowy,chinowy,mlekowy),sole mineralne (wapń,żelazo,siarka,potas i duże ilości manganu),saponiny i duże ilości witamin,zwłaszcza C,B1,P,

PP i D,oraz prowitaminę A.

W liściach znajdują się związki flawonowe(kwercytyna i kwercytryna),antocyjany (wakcynina), garbniki,kwasy organiczne(chinowy i galusowy),sterole,sole mineralne (zwłaszcza dużo manganu) i cukry oraz inozyd,obniżający poziom cukru we krwi.

Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe,ściągające,przeciwbakteryjne. Liście mają działanie ściągające,przeciwbakteryjne,przeciwcukrzycowe.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Czarne jagody są od dawna znanym i popularnym lekiem przeciwbiegunkowym. Wykazuje również niezbyt silne działanie przeciw robacze (owsiki i glisty), ma także działanie bakteriobójcze (niszczy nawet gronkowce i paciorkowce),przeciwzapalne,przeciwkrwotoczne,oraz wzmacniające wzrok(kurza ślepota).

Liście mają nie tylko działanie przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne,ale obniżają również poziom cukru we krwi oraz są moczopędne.

 

Postać leku.

Odwar z owoców; 1łyżkę suchych owoców zalać 1 szklanką przegotowanej wody,podgrzewać przez 30 minut ,nie dopuszczając do wrzenia. Przy biegunkach podawać do picia kilkakrotnie małymi porcjami. Można również stosować zewnętrznie do płukania.

Odwar z liści; 1/2łyżki liści na 1/3-1/2 szklanki wody,gotować 5 minut. Podawać małym dzieciom ½ – 1 łyżkę w początkach biegunki. Dla niemowląt ½ łyżki odwaru z mlekiem.

W cukrzycy łączy się liść czarnej jagody z innymi surowcami obniżającymi poziom cukru we krwi,np.z owocami fasoli (Pericarpium Phaseoli), liścmi i korzeniami pokrzywy,zielem rutwicy

(Hb.Galegae).Wymienione surowce wchodzą w skład mieszanki przeciwcukrzycowej Diabetosan.

Świeże lub suszone czarne jagody stosowane są również jako lek pomocniczy przeciwko owsikom.

Można podawać świeże jagody roztarte z cukrem (około 1 litr na dobę ) przez 3 dni.

Natomiast wysuszone jagody 50g zalewa się szklanką wrzącej wody,następnie rozciera i słodzi. Taką porcję podaje się 4 razy dziennie przez kolejne 3 dni. Po ostatniej porcji należy zastosować środek przeczyszczający. Kurację taka powtarza się zazwyczaj po tygodniu.

Korzystne jest także spożywanie większej ilości owoców czarnej borówki dla osób o słabym wzroku,szczególnie cierpiących na tzw. kurzą ślepotę.

Napar z liści. 4 łyżki stołowe liści brusznicy zalać ½ litra wrzątku,zagotować i odcedzić. Pić 2-3 szklanki naparu dziennie.

Napar z owoców z dodatkiem szałwii. 2łyżki stołowe owoców brusznicy i 1 łyżkę szałwii zalać szklanką wrzątku,zagotować stosować do okładów i płukań.

 

Mieszanka przeciw glistom jelitowym – zmieszać 5 sproszkowanych owoców borówki czernicy, 5 g sproszkowanych kwiatów wrotyczu, 5 g sproszkowanego korzenia omanu dodać miodu lub dżemu i dokładnie wymieszać. Zażyć całą przygotowaną miksturę rano na czczo popić 1 szklanką wody.

 

Ziółka przeciwcukrzycowe poleca profesor Jan Muszyński.

Liść borówki czarnej 100 g, ziele rutwicy lekarskiej 100 g kwiat bzu czarnego 50 g, ziele jemioły 30 g

Napar. Z mieszanki ziół przygotować napar i pić 2 – 3 szklanki dziennie.

Podobne działanie ma naowocnia fasoli. Właśnie w naowocni i w zielu rutwicy znaleziono związki pochodne guanidyny, którym przy[pisuje się działanie przeciwcukrzycowe. Rzecz jasna, że wszelkie kuracje przeciwcukrzycowe muszą być przeprowadzone pod ścisłą kontrolą lekarską.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież