1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Burak Czerwony – Beta vulgaris L.

burak czerwony  - ćwikłowy

Burak czerwony znany jest w Polsce jako warzywo najczęściej stosowane w kuchni. Wszystkie odmiany buraka pochodzą od buraka dziko rosnącego. Już 800 lat p.n.e. w krajach śródziemnomorskich zaczęto spożywać korzeń buraka dzikiego. Natomiast w Babilonii liście buraków stosowano do celów leczniczych. Po wielu latach wyhodowano podgatunki buraka: burak korzeniowy i burak liściowy czyli boćwina.

Z buraka korzeniowego wyhodowano trzy najważniejsze odmiany znane do dzisiaj, między innymi burak cukrowy, który już za czasów Napoleona zaczął rywalizować z trzciną cukrową, oraz burak pastewny i burak czerwony – ćwikłowy. W obecnych czasach burak czerwony jest znany i uprawiany na całym świecie, jako bardzo smaczne i zdrowe warzywo.

Skład i działanie buraków : 

 Burak zawiera wiele makro i mikroelementów, także dużo wapnia, magnezu, potasu, sodu oraz dwa bardzo rzadkie metale rubid i cez. Oprócz tego witaminę C i B1. Zawarty w burakach kwas foliowy wpływa na wzmocnienie serca i mózgu a także działa uspokajająco, poprawia krążenie, a zawarty potas wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Buraki odkwaszają nasz organizm, działają zasadotwórczo dzięki czemu w naszym organizmie zachodzi równowaga kwasowo – zasadowa, co jest podstawą zdrowia. W skład burak wchodzą dwa bardzo rzadkie metale rubid i cez, oraz antocyjany , są to substancje które pomagają w leczeniu raka, ponieważ są bardzo silnymi przeciwutleniaczami, i pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkodzenia DNA.

Burak czerwony ze względu na swój bardzo bogaty skład minerałów i witamin może być stosowany w leczeniu : anemii, nerwicy, gruźlicy, grypy, nowotworów. Ze względu że jest łatwostrawny pobudza apetyt, poprawia pracę wątroby i odkwasza organizm.

Regularne spożywanie produktów z buraka lub samego buraka wspomaga w leczeniu chorób skórnych, ocznych, krwi, zwiększa odporność na choroby, oczyszcza krew, oczyszcza i usprawnia pracę wątroby.

Jeszcze jedną bardzo ważną zaletą jedzenia buraków czerwonych jest ich oczyszczanie jelit ze złogów . Złogi tworzą się poprzez złą perystaltykę jelit, spowodowaną np., siedzącym trybem życia lub złą dietą, co z kolei prowadzi do zaparć otyłości a niekiedy nawet do nowotworów jelita grubego.

Buraki czerwone możemy spożywać na surowo, gotowane, jako surówki lub sok oto kilka przykładów :

Bardzo smaczny i zdrowy jest świeżo wyciśnięty sok z buraków z dodatkiem marchwi, selera i jabłka wystarczy wypicie 2 szklanek dzienni, aby dostarczyć naszemu organizmowi witamin. 

Na poprawę pracy i ochronę jelit należy pić 1 szklankę soku z buraków z dodatkiem jabłka które dostarcza pektyn, dzięki czemu nagromadzone toksyny zostaną usunięte. 

Barszcz kiszony ; 1 kilogram umytych i obranych buraków pokroić w plastry włożyć do większego słoja zalać 2 litrami zimnej przegotowanej wody dodać 5 dag skórki z razowego chleba, trzymać przez 3 dni w cieple następnie wyjąć skórkę i jeszcze przez kolejne 3 – 4 dni pozostawić gdy jest już dobrze ukiszony barszcz zlać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu a pozostałe buraki można ponownie zalać. Tak przygotowany barszcz można pić doprawiony solą pieprzem lub ziołami jakie lubimy , reguluje on florę bakteryjną jelit, jest bardzo odżywczy a także wspomaga odchudzanie. Wystarcz pić 1 szklankę dziennie. 

Napój buraczano – mleczny 1 szklanka kwasu buraczanego, 1 szklanka zsiadłego mleka, składniki zmiksować dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki doprawić solą do smaku i wypić. 

Syrop z buraka - z wcześniej umytego buraka odciąć górę wydrążyć środek i wsypać 3 łyżki cukru, wstawić do nagrzanego piekarnika trzymać do momentu rozpuszczenia cukru. Syrop działa wykrztuśnie i łagodzi stany zapalne gardła.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież