1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Podbiał

Podbiał – Podbiał pospolity,Boże liczko,ośla stopa (Tussilago farfara L.) Występuje dziko na całej półkuli północnej,do Ameryki Północnej – zawleczony Eurazji. W... Czytaj więcej

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy Nadczynność tarczycy jest chorobą wywołaną nadmiarem hormonów tarczycy – tyroksyny. Występuje w dwóch postaciach – z rozlanym powiększeniem tarczycy lub... Czytaj więcej

Nalewka podbiałowa

Nalewka podbiałowa – nalewka z podbiału pospolitego. Podbiał pospolity – bylina, zwana też Korzeńcem, bożym liczkiem, końskim kopytem, wytwarzająca pędy kwiatowe... Czytaj więcej

Maseczki do pielęgnacji twarzy

Maseczka wybielająca : Cytrynę obrać ze skórki pokroić na cienkie plasterki. Plasterki nałożyć na twarz. Ta maseczka nadaje się raczej do... Czytaj więcej

Glistnik

GlistnikGlistnik -Jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.)

 

Występuje pospolicie w ogrodach,zaroślach,na przydrożach i rumowiskach,w miejscach ocienionych i wilgotnych. Wczesną wiosną lub jeszcze jesienią roślina wypuszcza przyziemną rozetę liści,następnie tworzą się nikłe łodygi z jaskrawożółtymi kwiatami,a po przekwitnięciu owoce podobne do strąków. Cechą charakterystyczną glistnika jest sok mleczny barwy pomarańczowej,wyciekający po przełamaniu łodygi. Jaskółcze ziele kwitnie od kwietnia do października. Zbieramy go w okresie kwitnienia,wraz z korzeniami i suszymy. Należy też uważać,aby łodygi nie były uszkodzone, bo wypływający sok tworzy brunatne plamy.

Surowcem jest kwitnące ziele,rzadziej korzeń, z którego otrzymuje się czyste alkaloidy.

 

Skład i działanie.

Zawiera mieszaninę kilkunastu alkaloidów (m.in. chelidoninę,sangwinarynę,protopinę),flawonoidy,olejek lotny,aminy,kwas chelidonowy i saponinę.

Przetwory działają rozkurczająco,żółciopędnie,uspokajająco,przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Glistnik jest najczęściej stosowany jako lek przeciwbólowy w bólach wątrobowych w kamicy żółciowej,wrzodzie żołądka,kamicy nerkowej i bolesnym miesiączkowaniu. W leczeniu ludowym świeży sok mleczny z glistnika używany jest do niszczenia kurzajek,brodawek.

 

Postać leku.

Odwar.½ łyżki stołowej ziół zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej,wymieszać o ogrzewać pod przykryciem przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po łyżce odwaru.

Odwar z dodatkiem mięty.1 łyżka jaskółczego ziela, 1 łyżka liści mięty,zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, wymieszać i podgrzewać przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po łyżce.

Nalewka z jaskółczego zielaTinctura Chelidonii Herbapolu – nalewkę można stosować w bólach brzucha, kolce jelitowej i żółciowej, w zaburzeniach i przy bolesnych miesiączkach, także pomocniczo w kamicy żółciowej i moczowej, oraz w schorzeniach wątroby z upośledzeniem wytwarzania żółci. Zalecane dawkowanie to 10 – 30 kropli nalewki w kieliszku wody, 2 – 4 razy dziennie po jedzeniu. Należy pamiętać że można ja tylko stosować z przepisu lekarza.

Chelidonina Chelidoninum hydrochloricum 0,02 Herbapolu – tabletki działają przede wszystkim rozkurczowo, znoszą ból spowodowany kolką . Stosować je można tylko z przepisu lekarza. Zalecane stosowanie 1 – 2 tabletki , 1 – 3 razy dziennie po jedzeniu.

Gastrochol Herbapolu zalecane stosowanie 1 płaska łyżeczkę proszku rozpuścić w ½ - 2/3 szklanki ciepłej wody, pić 1 – 4 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem, ma działanie pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i jest żółciopędny, może działać silnie przeczyszczająco w tedy należy zmniejszyć dawkę, przed stosowaniem skonsultować się z lekarzem.

Uwaga!

Duże dawki przetworów glistnika mogą spowodować podrażnienie przewodu pokarmowego,objawiając się paleniem w jamie ustnej i przełyku,bólem żołądka,wymiotami.

Glistnik można stosować wyłącznie pod kierunkiem lekarza ! Świeża roślina jest bardzo toksyczna.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież