1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Porzeczka czarna

Porzeczka czarna – Smrodina(Ribes nigrum L.) Krzew,osiągający wysokość do 2 m, rozpowszechniony w Europie,spotykany w Azji Środkowej. Uprawiany w wielu krajach.... Czytaj więcej

Zapalenie pęcherza moczowego. Zapalenie …

Schorzenie jest spowodowane zakażeniem różnymi bakteriami, które mogą wykazywać odporność na najczęściej stosowane antybiotyki. Zakażenie to może być wywołane ostrym lub... Czytaj więcej

Nalewka z leuzei krokoszowatej

Składniki: jedna część (wagowo ) korzeni leuzei dwie części wódki 70 % zrobionej ze spirytusu i przeghotowanej wody   Wykonanie: Do słoja włozyć jedną część... Czytaj więcej

Masaż leczniczy i kosmetyczny - techniki…

Przygotowanie do masażu. Bez trudu nauczysz się masażu,stosując się do podanych niżej wskazówek oraz ćwicząc tę sztukę z zaprzyjaźnioną osobą. Zadbaj o... Czytaj więcej

Rdest ptasi

Rdest ptasiRdest ptasi -Świńska trawa , podróżnik , wróble języczki (Polygonum aviculare L.)

Jest to gatunek zbiorowy,rozpowszechniony niemal na całym świecie,z wyjątkiem strefy tropikalnej W Polsce rośnie masowo w miejscach piaszczystych i słonecznych,na drogach,placach, łąkach, nieużytkach i brzegach widnych lasów. Rdest ptasi w zależności od warunków, w jakich żyje , charakteryzuje się dużą zmiennością budowy – głównie wyglądem liści i łodyg. Jest rośliną jednoroczną niekiedy dwuletnią,o łodygach płożących się po ziemi,rzadziej wzniesionych,długości do 30 cm a nawet do 50 cm. Łodygi są węźlasto zgrubiałe,skrętolegle ulistnione. Liście ma małe wydłużone,drobne,opatrzone w nasadzie błoniastymi,pochwiasto obejmującymi łodygę przylistkami – gatki. Przylistki są białawe,postrzępione i przypominają delikatne,ptasie piórka. Kwiatki rdestu są drobne,niepozorne,białawo lub czerwonawo – zielonkawe,wyrastające po 2 -5 w kątach liści. Zakwitają piętrowo,od dołu w górę łodygi. Kwitnie od czerwca do października. Owocem jest trójkanciasty orzeszek. Jest ulubionym pokarmem kur,gęsi i kaczek,stad też powstała nazwa – rdest ptasi. Rdest zbieramy w początkowym okresie kwitnienia. Roślinę zdrową,ponieważ często bywa porażony grzybem (szczególnie na jesieni),który występuje w postaci białych plam na liściach – wtedy nie nadaje się do zbioru. Rdest ścina się na wysokości około 5 cm nad ziemią, otrzepuje z pyłu i suszy.

Surowcem jest ziele,bez zapachu ,o smaku nieco ściągającym.

 

Skład i działanie.

Występują w nim flawonoidy(awikularyna,hyperozyd,kwercetyna),garbniki,kwas kawowy,kwas chlorogenowy,sacharoza,fruktoza,sole mineralne,krzemionka,znaczne ilości witaminy C i K, karoten. Ma działanie moczopędne,ściągające,regulujące przemianę materii,odtruwające ”czyszczące krew”

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Ziele polecane szczególnie do stosowania u osób w wieku podeszłym – w przewlekłych schorzeniach dróg moczowych,w niewielkim skąpomoczu,także w chorobach reumatycznych,dnie, skazie moczanowej. Ze względu na obecność w zielu krzemionki,jako lek uzupełniający w leczeniu gruźlicy,miażdżycy naczyń,w celu zwiększenia odporności organizmu. Może być stosowany również w nieżytach żołądka i jelit. Zewnętrznie w postaci okładów,do płukanek jako lek przyspieszający gojenie ran i uszkodzonych miejsc na skórze,do irygacji.

 

Postać leku.

Napar. 1 łyżkę ziela rdestu ptasiego zalać szklanką wrzątku,pozostawić pod przykryciem 10 minut odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu,lub stosować do obmywań i okładów.

Odwar z dodatkiem kruszyny. 1 łyżkę ziela rdestu ptasiego i 1 łyżeczkę kory kruszyny zalać szklanką zimnej wody i gotować 10 minut,odcedzić. Pić po szklance odwaru 2 -3 razy dziennie.

Rdest ptasi wchodzi w skład licznych mieszanek ziołowych; Reumosan, Pulmosan, Species Cholagogae I i III,granulatu Reumogran, a wyciąg w skład pasty Fitolizyna.

W niektórych krajach rdest ptasi traktuje się jako warzywo wiosenne i przygotowuje z niego sałatki, zupy,i inne potrawy,bogate w witaminy i składniki mineralne.

Odwar2 łyżki ziela rdestu ptasiego zalać 2 szklankami wody, odstawić na 2 godziny, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, około 10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić odwar ½ - 2/3 szklanki, 2 – 3 razy dziennie między posiłkami. Odwar ma działanie łagodnie moczopędne, poprawiające przemianę materii, i usprawniające czynność wątroby, a także przeciw zapalne w przewodzie pokarmowym, hamujące krwawienia wewnętrzne.

 

Ziołowa mieszanka ‘’czyszcząca krew ‘’ zmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g liści brzozy, 50 g liści orzecha włoskiego, 25 g strąków fasoli, 25 g owoców jałowca, 25 g rozdrobnionego korzenia łopianu, 25 g ziela nostrzyka. 2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki wody, odstawić na 30 minut, ogrzewać do zagotowania, i ponownie odstawić do przestudzenia, przecedzić. Pic napój po 2/3 szklanki, 3 razy dziennie między posiłkami. Napój ma działanie moczopędne, odtruwające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, można pić w marskości wątroby, niewydolności nerek, oraz w gośćcu, dnie, w dolegliwościach skórnych i otyłości.

 

Ziołowa mieszanka na kamice moczowązmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g ziela połonicznika, 25 g owoców róży, 25 g owoców jałowca, 25 g kwiatów wiązówki, 25 g ziela skrzypu. 2 ½ mieszanki ziół zalać 3 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić odwar po 1 szklance, 3 razy dziennie między posiłkami, w kamicy moczowej, otyłości, w dolegliwościach skórnych, oraz pomocniczo w gośćcu i skazie moczanowej.

 

Ziołowa mieszanka na zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego - zmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g liści mięty pieprzowej, 50 g rumianku, 25 g ziela dziurawca, 25 g melisy, 25 g rozdrobnionego korzenia kozłka, 25 g owoców anyżu lub kopru włoskiego. Do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na jedną godzinę. Pić w ciągu dnia porcjami 1 godzinę przed lub 1 godzinę po jedzeniu .

 

Ziołowa mieszanka na wirusowe zapalenie wątroby - zmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g rumianku, 50 g ziela pięciornika gęsiego, 25 g kwiatów bzu czarnego, 25 g kwiatów wrzosu, 25 g ziela hyzopu, 25 g ziela drapacza, 25 g rozdrobnionego kłącza tataraku. Do termosu wsypać 3 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 1 godzinę. Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy między posiłkami. Napar można stosować przy wirusowym zapaleniu wątroby, jako uzupełnienie przy przyjmowanych lekach w czasie choroby, a także w nieżycie żołądka i jelit. Napar z mieszanki ziół działa głównie przeciwzapalnie i odtruwająco.

 

Ziołowa mieszanka do wlewu doodbytniczego przy owrzodzeniu jelita grubego - 100 g mieszanki Vagosan, 25 g babki lancetowatej, 25 g kwiatów bzu czarnego. 1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 5 minut, przecedzić. Ciepły napar wprowadzać do odbytnicy w pozycji leżącej na brzuchu, trzymać od 20 – 30 minut. Przed wlewem należy najpierw zrobić lewatywę aby usunąć kał. Wlew można powtarzać codziennie, w miarę poprawy robić go coraz rzadziej.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież