1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Cytryniec chiński

Cytryniec chiński (Schizandra chinensis ) Cytryniec, nazywany także cytrynnikiem, występuje w północnych Chinach, w Korei, Japonii oraz w dalekowschodniej części Rosji.... Czytaj więcej

Zapalenie nerek oraz zespół nerczycowy

Zapalenie nerek oraz zespół nerczycowy. Jest to określenie ogólne, obejmujące wiele schorzeń, które może rozpoznać tylko lekarz nefrolog. Do najważniejszych należą;... Czytaj więcej

Nalewka oczyszczająca

Składniki: 30 g liści orzecha włoskiego 15 g liści bobrka trójlistnego 15 g liści warzuchy lekarskiej 100 ml winiaku 2 l czerwonego wytrawnego wina gronowego Wykonanie: Do... Czytaj więcej

Surabhi Mudra - Mudra Krowy

Surabhi Mudra ( Mudra Krowy )   Mudra ta jest bardzo skuteczna przy dolegliwościach reumatycznych oraz zapaleniu stawów.   Ułożenie palców : mały palec... Czytaj więcej

Rdest ptasi

Rdest ptasiRdest ptasi -Świńska trawa , podróżnik , wróble języczki (Polygonum aviculare L.)

Jest to gatunek zbiorowy,rozpowszechniony niemal na całym świecie,z wyjątkiem strefy tropikalnej W Polsce rośnie masowo w miejscach piaszczystych i słonecznych,na drogach,placach, łąkach, nieużytkach i brzegach widnych lasów. Rdest ptasi w zależności od warunków, w jakich żyje , charakteryzuje się dużą zmiennością budowy – głównie wyglądem liści i łodyg. Jest rośliną jednoroczną niekiedy dwuletnią,o łodygach płożących się po ziemi,rzadziej wzniesionych,długości do 30 cm a nawet do 50 cm. Łodygi są węźlasto zgrubiałe,skrętolegle ulistnione. Liście ma małe wydłużone,drobne,opatrzone w nasadzie błoniastymi,pochwiasto obejmującymi łodygę przylistkami – gatki. Przylistki są białawe,postrzępione i przypominają delikatne,ptasie piórka. Kwiatki rdestu są drobne,niepozorne,białawo lub czerwonawo – zielonkawe,wyrastające po 2 -5 w kątach liści. Zakwitają piętrowo,od dołu w górę łodygi. Kwitnie od czerwca do października. Owocem jest trójkanciasty orzeszek. Jest ulubionym pokarmem kur,gęsi i kaczek,stad też powstała nazwa – rdest ptasi. Rdest zbieramy w początkowym okresie kwitnienia. Roślinę zdrową,ponieważ często bywa porażony grzybem (szczególnie na jesieni),który występuje w postaci białych plam na liściach – wtedy nie nadaje się do zbioru. Rdest ścina się na wysokości około 5 cm nad ziemią, otrzepuje z pyłu i suszy.

Surowcem jest ziele,bez zapachu ,o smaku nieco ściągającym.

 

Skład i działanie.

Występują w nim flawonoidy(awikularyna,hyperozyd,kwercetyna),garbniki,kwas kawowy,kwas chlorogenowy,sacharoza,fruktoza,sole mineralne,krzemionka,znaczne ilości witaminy C i K, karoten. Ma działanie moczopędne,ściągające,regulujące przemianę materii,odtruwające ”czyszczące krew”

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Ziele polecane szczególnie do stosowania u osób w wieku podeszłym – w przewlekłych schorzeniach dróg moczowych,w niewielkim skąpomoczu,także w chorobach reumatycznych,dnie, skazie moczanowej. Ze względu na obecność w zielu krzemionki,jako lek uzupełniający w leczeniu gruźlicy,miażdżycy naczyń,w celu zwiększenia odporności organizmu. Może być stosowany również w nieżytach żołądka i jelit. Zewnętrznie w postaci okładów,do płukanek jako lek przyspieszający gojenie ran i uszkodzonych miejsc na skórze,do irygacji.

 

Postać leku.

Napar. 1 łyżkę ziela rdestu ptasiego zalać szklanką wrzątku,pozostawić pod przykryciem 10 minut odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu,lub stosować do obmywań i okładów.

Odwar z dodatkiem kruszyny. 1 łyżkę ziela rdestu ptasiego i 1 łyżeczkę kory kruszyny zalać szklanką zimnej wody i gotować 10 minut,odcedzić. Pić po szklance odwaru 2 -3 razy dziennie.

Rdest ptasi wchodzi w skład licznych mieszanek ziołowych; Reumosan, Pulmosan, Species Cholagogae I i III,granulatu Reumogran, a wyciąg w skład pasty Fitolizyna.

W niektórych krajach rdest ptasi traktuje się jako warzywo wiosenne i przygotowuje z niego sałatki, zupy,i inne potrawy,bogate w witaminy i składniki mineralne.

Odwar2 łyżki ziela rdestu ptasiego zalać 2 szklankami wody, odstawić na 2 godziny, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, około 10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić odwar ½ - 2/3 szklanki, 2 – 3 razy dziennie między posiłkami. Odwar ma działanie łagodnie moczopędne, poprawiające przemianę materii, i usprawniające czynność wątroby, a także przeciw zapalne w przewodzie pokarmowym, hamujące krwawienia wewnętrzne.

 

Ziołowa mieszanka ‘’czyszcząca krew ‘’ zmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g liści brzozy, 50 g liści orzecha włoskiego, 25 g strąków fasoli, 25 g owoców jałowca, 25 g rozdrobnionego korzenia łopianu, 25 g ziela nostrzyka. 2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki wody, odstawić na 30 minut, ogrzewać do zagotowania, i ponownie odstawić do przestudzenia, przecedzić. Pic napój po 2/3 szklanki, 3 razy dziennie między posiłkami. Napój ma działanie moczopędne, odtruwające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, można pić w marskości wątroby, niewydolności nerek, oraz w gośćcu, dnie, w dolegliwościach skórnych i otyłości.

 

Ziołowa mieszanka na kamice moczowązmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g ziela połonicznika, 25 g owoców róży, 25 g owoców jałowca, 25 g kwiatów wiązówki, 25 g ziela skrzypu. 2 ½ mieszanki ziół zalać 3 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić odwar po 1 szklance, 3 razy dziennie między posiłkami, w kamicy moczowej, otyłości, w dolegliwościach skórnych, oraz pomocniczo w gośćcu i skazie moczanowej.

 

Ziołowa mieszanka na zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego - zmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g liści mięty pieprzowej, 50 g rumianku, 25 g ziela dziurawca, 25 g melisy, 25 g rozdrobnionego korzenia kozłka, 25 g owoców anyżu lub kopru włoskiego. Do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na jedną godzinę. Pić w ciągu dnia porcjami 1 godzinę przed lub 1 godzinę po jedzeniu .

 

Ziołowa mieszanka na wirusowe zapalenie wątroby - zmieszać 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g rumianku, 50 g ziela pięciornika gęsiego, 25 g kwiatów bzu czarnego, 25 g kwiatów wrzosu, 25 g ziela hyzopu, 25 g ziela drapacza, 25 g rozdrobnionego kłącza tataraku. Do termosu wsypać 3 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 1 godzinę. Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy między posiłkami. Napar można stosować przy wirusowym zapaleniu wątroby, jako uzupełnienie przy przyjmowanych lekach w czasie choroby, a także w nieżycie żołądka i jelit. Napar z mieszanki ziół działa głównie przeciwzapalnie i odtruwająco.

 

Ziołowa mieszanka do wlewu doodbytniczego przy owrzodzeniu jelita grubego - 100 g mieszanki Vagosan, 25 g babki lancetowatej, 25 g kwiatów bzu czarnego. 1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 5 minut, przecedzić. Ciepły napar wprowadzać do odbytnicy w pozycji leżącej na brzuchu, trzymać od 20 – 30 minut. Przed wlewem należy najpierw zrobić lewatywę aby usunąć kał. Wlew można powtarzać codziennie, w miarę poprawy robić go coraz rzadziej.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież