1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Rdest ptasi

Rdest ptasi -Świńska trawa , podróżnik , wróble języczki (Polygonum aviculare L.) Jest to gatunek zbiorowy,rozpowszechniony niemal na całym świecie,z wyjątkiem... Czytaj więcej

Cukrzyca

Cukrzyca jest to najczęściej genetycznie uwarunkowany zespół zaburzeń przemiany cukrowej, spowodowany względnym lub bezwzględnym niedoborem insuliny. Charakteryzuje się podwyższeniem poziomu... Czytaj więcej

Nalewka z kopru ogrodowego

Koper ogrodowy – roślina o wysokiej łodydze, o liściach wiechowatych z silnym, aromatycznym zapachem. Nasiona powstają w gronach baldachowatych. Zbiera... Czytaj więcej

Shankh Mudra - Mudra Muszli

Shankh Mudra - ( Mudra Muszli )     Mudra ta jest wykorzystywana przy rytuałach religijnych . Mudra muszli wpływa leczniczo na dolegliwości... Czytaj więcej

Róża dzika

Róża dzikaRóża dzika -Róża pospolita, róża polna,róża cierniowa,róża głogowa,głóg polny(Rosa canina L.)

Występuje prawie w całej Europie,Azji Mniejszej i Afryce północnej. U nas rośnie dziko na słonecznych zboczach,miedzach i leśnych przydrożach,w zaroślach. Róża dzika sadzona jest w parkach i ogrodach,jako krzew ozdobny lub żywopłot. W Polsce znanych jest około 20 gatunków róży,w tym do celów leczniczych,poza różą dziką,nadają się jeszcze; róża francuska(R.gallica L.) róża stulistna (R.centifolia L.),róża pomarańczowa (R.rugosa Thunb) i róża girlandowa (R.cinamomea L.). Róża dzika jest krzewem do 3 m wysokim,o łukowato wygiętych pędach i silnych,haczykowato zakończonych kolcach. Liście, ułożone naprzemianlegle,złożone z 5 listków pojedynczo lub podwójnie ząbkowanych. Kwiaty średniej wielkości pięciopłatkowe,różowe lub białe,pachnące są osadzone pojedynczo lub w baldachogronach. Kwitnie w maju i czerwcu. Owocem jest tzw. szupinka czerwona lub koralowa,owalnie wydłużona,o twardej,błyszczącej powierzchni. W mięsistej owocni znajdują się liczne białawe żółte nasiona,opatrzone ostrymi szczecinkami. Owoce dojrzewają w końcu września i w październiku.

Surowcem jest bogaty w witaminy owoc dzikiej róży,dostarczany również przez inne gatunki. Najbogatsze w witaminę C są owoce róży girlandowej,drobne,podłużne,barwy ceglastoczerwonej. Róża pomarańczowa owoce duże,kształtem i barwą przypominają małe pomidorki,zawierają one nawet,dwukrotnie więcej witaminy C niż owoce dzikiej róży. Spotykana pospolicie róża jabłkowa nazwa pochodzi od zapachu jaki wydzielają liście po roztarciu ma owoce kuliste ,również bogate w witaminy. Owoc róży przewyższa zawartością witaminy C wszystkie inne owoce naszego klimatu. Już 1 -3 owoce róży mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne dorosłego człowieka w witaminę C. Owoce róży zbiera się w miarę dojrzewania,gdy są już wybarwione,ale jeszcze twarde,czyli od sierpnia do października,ale przed nadejściem przymrozków,po przemarznięciu tracą część witaminy C. Do celów spożywczych i leczniczych można je suszyć w całości lub przed suszeniem rozcinać i wydrążać,usuwając nasiona razem z włoskami. Płatki kwiatów wykorzystuje się świeże lub suszone.

Surowcem jest owoc z nasionami lub bez,a także płatki kwiatów.

 

Skład i działanie.

Owoce róży zawierają bardzo duże ilości witaminy C (20 -30 razy więcej niż cytryna),witaminy A, B1, B2, E, K i P(tzw witamina przepuszczalności), garbniki,kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy,bursztynowy,waniliowy),pektyny,cukry,niewielkie ilości olejku eterycznego (geraniol, nerol), antocyjany,karotenoidy,sole mineralne (potas, żelazo,fosfor,sód, manga,wapń magnez i siarka),białka i tłuszcze. Owoce posiadają działanie moczopędne, żółciopędne, wzmacniające, przeciwzapalne,uodparniające na choroby zakaźne oraz zatrucia i przeciwszkorbutowe,płatki działają łagodnie i ściągająco.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Owoców róży używa się głównie jako środka wzmacniającego,szczególnie w rekonwalescencji,a także w kamicy nerkowej i schorzeniach dróg moczowych,wątroby pęcherzyka żółciowego w chorobie wrzodowej,niedokwaśności i przy reumatyzmie. Wpływają dodatnie na przemianę materii i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Polecane są w awitaminozie,anemii,osłabieniu,bezsenności i nerwicach.

 

Postać leku.

Napar. 1 łyżkę owoców róży zalać szklanką wrzątku, i pozostawić 15 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu,do naparu można dodać łyżkę miodu pszczelego,lub soku malinowego.

Odwar. 1 łyżkę owoców róży zalać 2 szklankami wody,gotować 5 minut,odcedzić i odstawić na 12 godzin. Pić 3 -5 razy dziennie po ½ szklanki odwaru,

Nalewka. 50 dag owoców róży i 25 dag cukru zalać 1 litrem mocnego wina lub wódki,pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień,po tym czasie dokładnie przecedzić,zlać do butelki. Pic 1 -2 razy dziennie po kieliszku (dla osób starszych i w ogólnym osłabieniu).

Odwar. 1 łyżkę owoców róży zalać szklanką wody,gotować je przez 5 minut ,odcedzić. Pić 2 -3 raz dziennie po ½ szklanki odwaru.

Syrop. 100 g płatków róży zalać 750 ml wrzątku odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić do płynu dodać 500 g cukru,gotować aż syrop zgęstnieje,pianę podczas gotowania zbierać. Gotowy syrop zlać do butelki przechowywać w chłodnym miejscu. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Miód różany. 250 g suchych płatków róży zalać 1 litrem wrzątku,odstawić na 12 godzin do przemacerowania. Odcedzić do płynu dodać 750g miodu pszczelego ,gotować do konsystencji syropu,jednocześnie odszumowując,zlać do butelki. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Ziołowa mieszanka na wrzody - zmieszać 50 g rozdrobnionych owoców dzikiej róży, 25 g kopru włoskiego, 25 g liści bobrka trójlistkowego, 25 g kwiatów wrotyczu, 25 g ziela krwawnika, 25 g ziela tysiącznika, 25 g ziela rdestu ptasiego. Do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół, zlać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 1 godzinę. Pić napar rano i w południe po ½ szklanki. A wieczorem, 2 godziny po kolacji wypić resztę naparu, położyć się na płasko i co 5 minut zmieniać pozycję na wznak, na lewy i na prawy bok i na brzuch. Napar można stosować przy zapaleniu żołądka i jelit, przy wrzodzie żołądka, a także po zabiegu chirurgicznym, gdyż ułatwia bliznowacenie. Natomiast przy wrzodzie dwunastnicy można pić napar ale nie należy wykonywać obrotów podczas leżenia.

 

Ziołowa mieszanka wzmacniająca wątrobę - zmieszać 50 g rozdrobnionych owoców dzikiej róży, 50 g mięty pieprzowej, 50 g ziela bylicy pospolitej, 25 g ziela ostrożenia warzywnego, 25 g liści brzozy, 25 g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla. Do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 30 minut. Pić napar po ½ szklanki, 3 – 4 razy dziennie między posiłkami. Napar można pić po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby w początkowym okresie 3 – 4 miesięcy zdrowienia. Napar także można pić w nieżycie żołądka i jelit oraz dróg żółciowych.

 

Neocardina – Herbapolusą to krople zawierające wyciągi z owoców dzikiej róży, kwiatów głogu, ziela konwalii, ziela jemioły, korzenia kozika. Zalecane dawkowanie dla dorosłych 20 – 30 kropli w kieliszku wody po jedzeniu, 2 – 3 razy dziennie. Przed stosowaniem skonsultować się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież