1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Arnika górska

Arnika górska (Arnica montana L.)   Arnika górska występuje dziko w Europie. U nas sporadycznie spotyka się arnikę w Sudetach i Bieszczadach... Czytaj więcej

Higiena niemowląt i dzieci starszych

Higiena niemowląt. Wiemy już, że niemowlęta są mało odporne i dlatego bardziej podatne na zachorowanie. Fakty te zmuszają do dokładnego przestrzegania... Czytaj więcej

Nalewka pietruszkowa

Nalewka pietruszkowa – nalewka z pietruszki. Pietruszka zwyczajna ( Petroselinum sativum ) – roślina zwana też piotruzielem, znana w warzywnictwie i... Czytaj więcej

Toniki do twarzy

Płyny do twarzy. Zwane są inaczej tonikami. Ściągają, odświeżają i usuwają wszelkie pozostałości po kremach oczyszczających. Ściągają pory i dają poczucie... Czytaj więcej

Róża dzika

Róża dzikaRóża dzika -Róża pospolita, róża polna,róża cierniowa,róża głogowa,głóg polny(Rosa canina L.)

Występuje prawie w całej Europie,Azji Mniejszej i Afryce północnej. U nas rośnie dziko na słonecznych zboczach,miedzach i leśnych przydrożach,w zaroślach. Róża dzika sadzona jest w parkach i ogrodach,jako krzew ozdobny lub żywopłot. W Polsce znanych jest około 20 gatunków róży,w tym do celów leczniczych,poza różą dziką,nadają się jeszcze; róża francuska(R.gallica L.) róża stulistna (R.centifolia L.),róża pomarańczowa (R.rugosa Thunb) i róża girlandowa (R.cinamomea L.). Róża dzika jest krzewem do 3 m wysokim,o łukowato wygiętych pędach i silnych,haczykowato zakończonych kolcach. Liście, ułożone naprzemianlegle,złożone z 5 listków pojedynczo lub podwójnie ząbkowanych. Kwiaty średniej wielkości pięciopłatkowe,różowe lub białe,pachnące są osadzone pojedynczo lub w baldachogronach. Kwitnie w maju i czerwcu. Owocem jest tzw. szupinka czerwona lub koralowa,owalnie wydłużona,o twardej,błyszczącej powierzchni. W mięsistej owocni znajdują się liczne białawe żółte nasiona,opatrzone ostrymi szczecinkami. Owoce dojrzewają w końcu września i w październiku.

Surowcem jest bogaty w witaminy owoc dzikiej róży,dostarczany również przez inne gatunki. Najbogatsze w witaminę C są owoce róży girlandowej,drobne,podłużne,barwy ceglastoczerwonej. Róża pomarańczowa owoce duże,kształtem i barwą przypominają małe pomidorki,zawierają one nawet,dwukrotnie więcej witaminy C niż owoce dzikiej róży. Spotykana pospolicie róża jabłkowa nazwa pochodzi od zapachu jaki wydzielają liście po roztarciu ma owoce kuliste ,również bogate w witaminy. Owoc róży przewyższa zawartością witaminy C wszystkie inne owoce naszego klimatu. Już 1 -3 owoce róży mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne dorosłego człowieka w witaminę C. Owoce róży zbiera się w miarę dojrzewania,gdy są już wybarwione,ale jeszcze twarde,czyli od sierpnia do października,ale przed nadejściem przymrozków,po przemarznięciu tracą część witaminy C. Do celów spożywczych i leczniczych można je suszyć w całości lub przed suszeniem rozcinać i wydrążać,usuwając nasiona razem z włoskami. Płatki kwiatów wykorzystuje się świeże lub suszone.

Surowcem jest owoc z nasionami lub bez,a także płatki kwiatów.

 

Skład i działanie.

Owoce róży zawierają bardzo duże ilości witaminy C (20 -30 razy więcej niż cytryna),witaminy A, B1, B2, E, K i P(tzw witamina przepuszczalności), garbniki,kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy,bursztynowy,waniliowy),pektyny,cukry,niewielkie ilości olejku eterycznego (geraniol, nerol), antocyjany,karotenoidy,sole mineralne (potas, żelazo,fosfor,sód, manga,wapń magnez i siarka),białka i tłuszcze. Owoce posiadają działanie moczopędne, żółciopędne, wzmacniające, przeciwzapalne,uodparniające na choroby zakaźne oraz zatrucia i przeciwszkorbutowe,płatki działają łagodnie i ściągająco.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym.

Owoców róży używa się głównie jako środka wzmacniającego,szczególnie w rekonwalescencji,a także w kamicy nerkowej i schorzeniach dróg moczowych,wątroby pęcherzyka żółciowego w chorobie wrzodowej,niedokwaśności i przy reumatyzmie. Wpływają dodatnie na przemianę materii i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Polecane są w awitaminozie,anemii,osłabieniu,bezsenności i nerwicach.

 

Postać leku.

Napar. 1 łyżkę owoców róży zalać szklanką wrzątku, i pozostawić 15 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu,do naparu można dodać łyżkę miodu pszczelego,lub soku malinowego.

Odwar. 1 łyżkę owoców róży zalać 2 szklankami wody,gotować 5 minut,odcedzić i odstawić na 12 godzin. Pić 3 -5 razy dziennie po ½ szklanki odwaru,

Nalewka. 50 dag owoców róży i 25 dag cukru zalać 1 litrem mocnego wina lub wódki,pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień,po tym czasie dokładnie przecedzić,zlać do butelki. Pic 1 -2 razy dziennie po kieliszku (dla osób starszych i w ogólnym osłabieniu).

Odwar. 1 łyżkę owoców róży zalać szklanką wody,gotować je przez 5 minut ,odcedzić. Pić 2 -3 raz dziennie po ½ szklanki odwaru.

Syrop. 100 g płatków róży zalać 750 ml wrzątku odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić do płynu dodać 500 g cukru,gotować aż syrop zgęstnieje,pianę podczas gotowania zbierać. Gotowy syrop zlać do butelki przechowywać w chłodnym miejscu. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Miód różany. 250 g suchych płatków róży zalać 1 litrem wrzątku,odstawić na 12 godzin do przemacerowania. Odcedzić do płynu dodać 750g miodu pszczelego ,gotować do konsystencji syropu,jednocześnie odszumowując,zlać do butelki. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Ziołowa mieszanka na wrzody - zmieszać 50 g rozdrobnionych owoców dzikiej róży, 25 g kopru włoskiego, 25 g liści bobrka trójlistkowego, 25 g kwiatów wrotyczu, 25 g ziela krwawnika, 25 g ziela tysiącznika, 25 g ziela rdestu ptasiego. Do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół, zlać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 1 godzinę. Pić napar rano i w południe po ½ szklanki. A wieczorem, 2 godziny po kolacji wypić resztę naparu, położyć się na płasko i co 5 minut zmieniać pozycję na wznak, na lewy i na prawy bok i na brzuch. Napar można stosować przy zapaleniu żołądka i jelit, przy wrzodzie żołądka, a także po zabiegu chirurgicznym, gdyż ułatwia bliznowacenie. Natomiast przy wrzodzie dwunastnicy można pić napar ale nie należy wykonywać obrotów podczas leżenia.

 

Ziołowa mieszanka wzmacniająca wątrobę - zmieszać 50 g rozdrobnionych owoców dzikiej róży, 50 g mięty pieprzowej, 50 g ziela bylicy pospolitej, 25 g ziela ostrożenia warzywnego, 25 g liści brzozy, 25 g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla. Do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 30 minut. Pić napar po ½ szklanki, 3 – 4 razy dziennie między posiłkami. Napar można pić po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby w początkowym okresie 3 – 4 miesięcy zdrowienia. Napar także można pić w nieżycie żołądka i jelit oraz dróg żółciowych.

 

Neocardina – Herbapolusą to krople zawierające wyciągi z owoców dzikiej róży, kwiatów głogu, ziela konwalii, ziela jemioły, korzenia kozika. Zalecane dawkowanie dla dorosłych 20 – 30 kropli w kieliszku wody po jedzeniu, 2 – 3 razy dziennie. Przed stosowaniem skonsultować się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież