1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Leuzea krokoszowata

Leuzea krokoszowata – szczodrak krokoszowaty ( Leuzea carthamoides ) Leuzea krokoszowata nazywana szczodrakiem krokoszowatym to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Rośnie... Czytaj więcej

Ostre i przewlekłe zapalenie przydatków

Choroby przydatków. Stany te są przyczyną częstych hospitalizacji kobiet, powodują przewlekłe bóle, mogą doprowadzić do niepłodności. Powstają najczęściej na tle wstępującego... Czytaj więcej

Nalewki pieprzowe

Nalewka pieprzowa – nalewka z pieprzu czarnego. Pieprz czarny – pnącze o liściach jajowatych lub sercowatych. Drobne biało – zielone kwiaty... Czytaj więcej

Kremy nawilżające i na cellulit

Kremy nawilżające. Po oczyszczeniu i odświeżeniu skóry można nałożyć ochronną warstwę kremu nawilżającego, który utrzyma jej naturalną wilgotność. Krem zabezpieczy ponadto... Czytaj więcej

Cynamonowiec cejloński - kamforowy

Cynamonowiec cejloński - kamforowyCynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum).

Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) .

Cynamonowce rosną w krajach o gorącym klimacie, najwięcej ich można spotkać w Ameryce Środkowej oraz w południowej i w południowo –wschodniej Azji.

Cynamonowiec cejloński jest niewielkim wiecznie zielonym krzewem. Gdy jego pędy osiągną długość 2 – 3 metrów, ścina się je, usuwa liście i drobne gałązki, z tak przygotowanych pędów zdejmuje się korę. Z kory usuwa się zewnętrzną warstwę korka, suszy się ją i sortuje według smaku i wyglądu. Wysuszoną i posortowaną korę pakuje się i przekazuje do handlu.

W handlu można również spotkać korę z cynamonowca chińskiego. Cynamonowiec chiński jest nieco wyższym drzewem od cynamonowca cejlońskiego. Kora cynamonowca chińskiego jest ona zazwyczaj nie oskrobana z korka . Jakościowo jest nieco gorsza od cynamonowca cejlońskiego.

Z kory i korzeni cynamonowca kamforowego otrzymuje się olejek kamforowy.

Cynamon od tysięcy lat był znany jako przyprawa i był bardziej ceniony od złota.

W starożytnym Egipcie cynamonu używano do balsamowania zwłok i magicznych obrzędów. Do Europy zachodnie cynamon przywieźli krzyżowcy. Cynamon szybko zyskał uznanie jako przyprawa, a także jako lek i środek do produkcji perfum.

 

Składniki i działanie:

Kora cynamonowca zawiera olejek eteryczny, aldehyd cynamonowy który nadaje charakterystyczny zapach oraz garbniki. Ma działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych, zwiększające perystaltykę jelit. Zawarte garbniki w korze działają dezynfekująco i ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Olejek eteryczny cynamonowca cejlońskiego ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarty w olejku eugenol stosowany do smarowania, łagodzi bóle głowy a także artretyczne i mięśni oraz zębów.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym:

Olejek cynamonowca cejlońskiego jest stosowany w przeziębieniach i zapaleniu migdałków oraz pęcherza moczowego. Cynamonowiec używany jest do tamowania niewielkich krwawień z nosa, do regulowania zbyt obfitych miesiączek, a także do udrażniania dróg oddechowych.

Herbata z cynamonem zalecana jest jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty. Dawniej stosowano ją jako tonik usuwający zmęczenia , stany depresyjne i inne zaburzenia nerwowe. Mleko z proszkiem cynamonu jest dobrym i skutecznym środkiem przeciwbiegunkowym. Cynamon dodany do mleka poprawia jego smak i zmniejsza śluzotwórcze działanie mleka, które powoduje wzdęcia. Cynamon można stosować do odkażania zranień, skaleczeń, oraz łagodzi ukąszenia owadów. Jest także skuteczny przeciwko wszawicy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież