1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Czosnek pospolity

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) Czosnek pospolity pochodzi prawdopodobnie ze stepowej części Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na całą Azję i... Czytaj więcej

Nerwica - Lęk

Nerwica , Lęk Nerwice stanowią grupę zaburzeń psychicznych, głównie emocjonalnych, cechujących się uczuciem lęku oraz przykrymi dolegliwościami psychicznymi i cielesnymi, które... Czytaj więcej

Nalewka „ Jerofiejcz” – Wódka Rosyjska

Składniki: 10 dag suchej pieprzowej mięty 10 dag anyżu 10 dag suchych gorzkich pomarańczy 3 l wódki 50 % zrobionej ze spirytusu i przegotowanej... Czytaj więcej

Wody kwiatowe

Żaden bodziec nie pobudza wyobraźni tak, jak zapach. Aromaty zebranych w letni dzień kwiatów i liści można przechować w wodach... Czytaj więcej

Cynamonowiec cejloński - kamforowy

Cynamonowiec cejloński - kamforowyCynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum).

Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) .

Cynamonowce rosną w krajach o gorącym klimacie, najwięcej ich można spotkać w Ameryce Środkowej oraz w południowej i w południowo –wschodniej Azji.

Cynamonowiec cejloński jest niewielkim wiecznie zielonym krzewem. Gdy jego pędy osiągną długość 2 – 3 metrów, ścina się je, usuwa liście i drobne gałązki, z tak przygotowanych pędów zdejmuje się korę. Z kory usuwa się zewnętrzną warstwę korka, suszy się ją i sortuje według smaku i wyglądu. Wysuszoną i posortowaną korę pakuje się i przekazuje do handlu.

W handlu można również spotkać korę z cynamonowca chińskiego. Cynamonowiec chiński jest nieco wyższym drzewem od cynamonowca cejlońskiego. Kora cynamonowca chińskiego jest ona zazwyczaj nie oskrobana z korka . Jakościowo jest nieco gorsza od cynamonowca cejlońskiego.

Z kory i korzeni cynamonowca kamforowego otrzymuje się olejek kamforowy.

Cynamon od tysięcy lat był znany jako przyprawa i był bardziej ceniony od złota.

W starożytnym Egipcie cynamonu używano do balsamowania zwłok i magicznych obrzędów. Do Europy zachodnie cynamon przywieźli krzyżowcy. Cynamon szybko zyskał uznanie jako przyprawa, a także jako lek i środek do produkcji perfum.

 

Składniki i działanie:

Kora cynamonowca zawiera olejek eteryczny, aldehyd cynamonowy który nadaje charakterystyczny zapach oraz garbniki. Ma działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych, zwiększające perystaltykę jelit. Zawarte garbniki w korze działają dezynfekująco i ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Olejek eteryczny cynamonowca cejlońskiego ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarty w olejku eugenol stosowany do smarowania, łagodzi bóle głowy a także artretyczne i mięśni oraz zębów.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym:

Olejek cynamonowca cejlońskiego jest stosowany w przeziębieniach i zapaleniu migdałków oraz pęcherza moczowego. Cynamonowiec używany jest do tamowania niewielkich krwawień z nosa, do regulowania zbyt obfitych miesiączek, a także do udrażniania dróg oddechowych.

Herbata z cynamonem zalecana jest jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty. Dawniej stosowano ją jako tonik usuwający zmęczenia , stany depresyjne i inne zaburzenia nerwowe. Mleko z proszkiem cynamonu jest dobrym i skutecznym środkiem przeciwbiegunkowym. Cynamon dodany do mleka poprawia jego smak i zmniejsza śluzotwórcze działanie mleka, które powoduje wzdęcia. Cynamon można stosować do odkażania zranień, skaleczeń, oraz łagodzi ukąszenia owadów. Jest także skuteczny przeciwko wszawicy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież