1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Łopian

Łopian – Łopian lekarski,dziady,łopuch,kostropacz,rzep (Arctium lappa L.) Łopian występuje w całej Europie i Azji z wyłączeniem krajów arktycznych i tropikalnych. Zawleczony... Czytaj więcej

Zapalenie rogówki porażenne

Jest to zaburzenie neurotroficzne, powstające przy uszkodzeniu nerwów czuciowych zaopatrujących rogówkę. Do podstawowych objawów zalicza się zniesienie odruchów obronnych rogówki –... Czytaj więcej

Nalewka arcydzięglowa

Arcydzięgiel litwor – rośnie dziko w miejscach górzystych i liściastych, wilgotnych. Roślina niewielka, gładka, wewnątrz ma pusta, liście duże, podwójne... Czytaj więcej

Propolis - kit pszczeli

Propolis – kit pszczeli. Słowo propolis jest pochodzenia greckiego i oznacza dosłownie „przedmurze” miasta. Słuszność stosowania tej nazwy dla omawianego... Czytaj więcej

Cynamonowiec cejloński - kamforowy

Cynamonowiec cejloński - kamforowyCynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum).

Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) .

Cynamonowce rosną w krajach o gorącym klimacie, najwięcej ich można spotkać w Ameryce Środkowej oraz w południowej i w południowo –wschodniej Azji.

Cynamonowiec cejloński jest niewielkim wiecznie zielonym krzewem. Gdy jego pędy osiągną długość 2 – 3 metrów, ścina się je, usuwa liście i drobne gałązki, z tak przygotowanych pędów zdejmuje się korę. Z kory usuwa się zewnętrzną warstwę korka, suszy się ją i sortuje według smaku i wyglądu. Wysuszoną i posortowaną korę pakuje się i przekazuje do handlu.

W handlu można również spotkać korę z cynamonowca chińskiego. Cynamonowiec chiński jest nieco wyższym drzewem od cynamonowca cejlońskiego. Kora cynamonowca chińskiego jest ona zazwyczaj nie oskrobana z korka . Jakościowo jest nieco gorsza od cynamonowca cejlońskiego.

Z kory i korzeni cynamonowca kamforowego otrzymuje się olejek kamforowy.

Cynamon od tysięcy lat był znany jako przyprawa i był bardziej ceniony od złota.

W starożytnym Egipcie cynamonu używano do balsamowania zwłok i magicznych obrzędów. Do Europy zachodnie cynamon przywieźli krzyżowcy. Cynamon szybko zyskał uznanie jako przyprawa, a także jako lek i środek do produkcji perfum.

 

Składniki i działanie:

Kora cynamonowca zawiera olejek eteryczny, aldehyd cynamonowy który nadaje charakterystyczny zapach oraz garbniki. Ma działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych, zwiększające perystaltykę jelit. Zawarte garbniki w korze działają dezynfekująco i ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Olejek eteryczny cynamonowca cejlońskiego ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarty w olejku eugenol stosowany do smarowania, łagodzi bóle głowy a także artretyczne i mięśni oraz zębów.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym:

Olejek cynamonowca cejlońskiego jest stosowany w przeziębieniach i zapaleniu migdałków oraz pęcherza moczowego. Cynamonowiec używany jest do tamowania niewielkich krwawień z nosa, do regulowania zbyt obfitych miesiączek, a także do udrażniania dróg oddechowych.

Herbata z cynamonem zalecana jest jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty. Dawniej stosowano ją jako tonik usuwający zmęczenia , stany depresyjne i inne zaburzenia nerwowe. Mleko z proszkiem cynamonu jest dobrym i skutecznym środkiem przeciwbiegunkowym. Cynamon dodany do mleka poprawia jego smak i zmniejsza śluzotwórcze działanie mleka, które powoduje wzdęcia. Cynamon można stosować do odkażania zranień, skaleczeń, oraz łagodzi ukąszenia owadów. Jest także skuteczny przeciwko wszawicy.

Komentarze   

 
0 #1 Ulrich 2014-07-12 17:09
Hi tɦere, Ӏ enjoy reading through ʏour article. I like to write a
little comment to support yօս.

Also visit my ԝeb blog :: magnapress: http://magnapressbudapest.hu
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież