1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Doględa wielka

Doględa wielka ( Grindelia robusta )   Doględa wielka, nazywana jest także grindelią, bylina z rodziny astrowatych. Pochodzi z zachodnich regionów Ameryki... Czytaj więcej

Ropień płuca

Ropień płuca jest to ograniczone ognisko bakteryjnego, ropnego zapalenia tkanki płucnej, w którym dochodzi do zgorzeli, czyli martwicy jego części... Czytaj więcej

Nalewka miętowa

Nalewka miętowa – nalewka z mięty pieprzowej. Mięta – bylina wytwarzająca liczne łodygi. Dorasta do jednego metra wysokości. Liście ma po... Czytaj więcej

Pyłek Mleczko i Jad pszczeli

Pyłek kwiatowy i pierzga. Pyłek kwiatowy jest komórką rozrodczą męską kwiatów, przenoszącą genom męski do żeńskiego, w płciowym rozmnażaniu wszystkich... Czytaj więcej

Gorzknik kanadyjski

Gorzknik kanadyjskiGorzknik kanadyjski - ( Hydrastis canadensis )

 

Gorzknik kanadyjski należy do gatunku roślin z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z południowej Kanady i północno – wschodniej części Ameryki Północnej. W naturalnych warunkach występuje w wilgotnych i cienistych lasach. Ze względu na duże zapotrzebowanie na surowiec leczniczy gorzknika został on prawie całkowicie wyniszczony.

Gorzknik kanadyjski jest rośliną wieloletnią dorasta do 20 – 30 cm o grubych korzeniach. Liście ma 2 lub 3 duże 3 – 5 palczastodzielne ząbkowane o karbowanej powierzchni. Kwiat ma pojedynczy drobny, koloru jasnozielonego lub jasnoróżowego. Owocem jest pestkowiec koloru czerwonego, przypominający owoc maliny, nasiona są bardzo małe koloru czarnego.

Obecnie gorzknik kanadyjski jest uprawiany przede wszystkim w USA i Kanadzie, w Polsce bardzo mało.

Jedną z ważniejszych roślin leczniczych amerykańskich Indian, zwłaszcza Irokezów, było kłącze gorzknika kanadyjskiego, stosowali go przy niestrawnościach, dolegliwościach wątrobowych, chorobach serca oraz przy gorączce i kokluszu.

Przed odkryciem antybiotyków preparatami sporządzanymi z gorzknika leczono rzeżączkę i kiłę.

W Anglii napar z gorzknika stosowany jest do przemywania owrzodzeń na skórze, do przemywania oczu w zapaleniu spojówek oraz jako antyseptycznej płukanki do ust.

Surowcem leczniczym są kłącze gorzknika kanadyjskiego ( Rhizoma Hydrastidis ), które należy wykopywać późną jesienią lub wczesną wiosną, oczyszczone suszy się w suszarniach w temperaturze nie przekraczającej 35 C i przy dość intensywnym przepływie powietrza.

Skład i działanie:

Kłącze gorzknika kanadyjskiego zawierają alkaloidy – hydrastynę, berberynę i kanadynę, oraz związki tłuszczowe, żywice, nieco olejku eterycznego i skrobi. Gorzknik ma działanie wykrztuśne, tonizujące, przeciwkaszlowe, przeciw bakteryjne i żółciopędne. Stosowany nawet w niewielkich ilościach działa na mięsień macicy, podwyższa jego napięcie i siłę samoistnych skurczów, hamuje krwawienia, nie działa natomiast w krwawieniach z innych narządów. Ze względu na gorzki smak zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym:

Wyciąg z gorzknika kanadyjskiego jest stosowany przy nadmiernym krwawieniu miesiączkowym i przy krwawieniach związanych z okresem przekwitania, pomocniczo stosowany jest w krwotokach macicznych, natomiast nie pomaga w krwotokach po porodzie. Gorzknik używany jest jako lek żołądkowy, a jego gorzki smak pobudza wydzielanie soku żołądkowego, pomaga w niestrawności i w zaparciach. Przynosi ulgę w bólach wywołanych owrzodzeniem żołądka.

Preparaty z gorzknika stosowane zewnętrznie są doskonałym środkiem odkażającym dziąsła, pomagają w usuwaniu pleśniawek i stanów zapalnych jamy ustnej.

Wyciąg z gorzknika stosowany jest do irygacji, w leczeniu stanów zapalnych narządów rodnych, a także pomaga w leczeniu zakażenia np., drożdżycą.

Napar z gorzknika wcierany w skórę jest także starym skutecznym środkiem na choroby skóry, takie jak wypryski, grzybica i inne stany zapalne.

 

Postać leku:

Wyciąg z gorzknika kanadyjskiego – Extractum Hydrastidis fluidum należy stosować doustnie 10 -30 kropli w kieliszku wody 2 – 4 razy dziennie przeciwkrwotocznie, natomiast na pobudzenie trawienia przyjmować 10 – 15 kropli przed jedzeniem

Napar z kłaczy gorzknika kanadyjskiego.

Jedną łyżeczkę kłączy gorzknika rozdrobnić i zalać jedną szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 15 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance naparu ( za każdym razem przygotowywać świeży napar) stosować przy niestrawności.

Uwaga:

Gorzknika kanadyjskiego nie powinny stosować osoby z przewlekłym nadciśnieniem, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Komentarze   

 
0 #1 Indira 2014-11-17 15:43
Somebody necessarily aassist tto make significantly aarticles I wpuld state.
That is the first time I frerquented your web page and to this point?
I surprised with the research you made to create this particular
put up extraordinary. Magnificent task!

Also visit my web blog playing roulette online: http://olywiki.asciiking.com/wiki/index.php/User:AngelinJ20
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież