1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Leuzea krokoszowata

Leuzea krokoszowata – szczodrak krokoszowaty ( Leuzea carthamoides ) Leuzea krokoszowata nazywana szczodrakiem krokoszowatym to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Rośnie... Czytaj więcej

Kłykciny kończyste

Kłykciny kończyste jest to schorzenie wirusowe, przenoszone drogą płciową. Występują w postaci licznych narośli grzebieniowatych lub brodawkowatych, osadzonych na wąskiej podstawie.... Czytaj więcej

Wino z dziurawca

Wino dziurawcowe. Składniki: 50 g dziurawca 15 g drapacza lekarskiego 1 l białego gronowego wina wytrawnego 80 g cukru 1 cytryna 50 ml spirytusu 96 %   Wykonanie: Do słoja... Czytaj więcej

Propolis - kit pszczeli

Propolis – kit pszczeli. Słowo propolis jest pochodzenia greckiego i oznacza dosłownie „przedmurze” miasta. Słuszność stosowania tej nazwy dla omawianego... Czytaj więcej

Wiesiołek dwuletni

Wiesiołek dwuletniWiesiołek dwuletni - ( Oenothera biennis )

 

Wiesiołek, nazywany niekiedy nocną świecą, a dawniej wierzbówką lub winozielem. Należy do niego ok. 120 gatunków pochodzących z Ameryki Północnej, Południowej. Z Ameryki różne gatunki wiesiołka przywędrowały do Europy i Azji. W Europie występuje około 70 gatunków, w Polsce około 30 przy czym najpospolitszym gatunkiem jest wiesiołek dwuletni. W Polsce występuje na niżu, na lekkich piaszczystych glebach przy drogach i na wzgórzach oraz na obrzeżach suchych, sosnowych lasów.

Wiesiołek dwuletni dorasta do 100 cm wysokości, łodygę ma najczęściej pojedynczą mocną, szorstką i owłosioną. Liście ma długie owalne z czubkiem, średniozielone, w pierwszym roku układają się w rozetki, a w następnym wzdłuż łodygi. Korzeń ma gruby i stożkowaty z wierzchu koloru żółtego, a w środku biały. Kwitnie od wczesnego lata do połowy jesieni. Kwiaty wiesiołka otwierają haczykowato wygięty kielich o zmierzchu, płatki zaś przy księżycu witają noc delikatnym słodkim zapachem i tajemniczym fosforyzującym światłem. Kwiaty są koloru żółtego zebrane w kłos, 4 4 płatki serduszkowate krótsze od działek kielicha, ale dłuższe od pręcików. Owocem jest podłużnie jajowata , wydłużona wąska 4 – klapowa torebka z drobnymi okrągłymi nasionkami oleistymi, koloru beżowego.

Surowcem są liście i kora z łodyg, zbiera się gdy kwitnie , wtedy łodyga jest rozwinięta, Natomiast korzenie wykopuje się w drugim roku.

Cennym surowcem leczniczym są drobne nasiona. Zbiera się je gdy są w pełni dojrzałe. Ścina się wtedy całe pędy i wkłada do papierowych toreb aby nasiona nie osypały się na ziemię, suszy się w przewiewnym miejscu i w cieniu.

 

Skład i działanie:

Wiesiołek zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas gamma – linolenowy, i kwas linolowy, a także flawonoidy, kauczuk, fitosterole, kwasy i garbniki.

Liczne badania wykazały, że olej z wiesiołka pomaga na ustabilizowanie poziomu ciśnienia krwi, wspomaga leczenie chorób skórnych, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza groźbę zakrzepów naczyniowych, drętwienie i osłabienie nóg w początkowych stadiach stwardnienia rozsianego. Działa korzystnie w tzw. zespole przedmiesiączkowym, oraz zwiększa odporność organizmu, zmniejsza nasilenie objawów reumatycznych, ma także działanie przeciwalergiczne.

Tłuszcze zawarte w nasionach wiesiołka nie są szkodliwe dla człowieka i nie odkładają się w organizmie, ale są natychmiast wydalane, dzięki czemu nie powodują tycia – wręcz przeciwnie wzmagają przemianę materii. Spowalnia procesy starzenia się.

Badania wykazały, że kwas gamma – linolenowy i kas linolowy, są częścią struktury wszystkich tkanek ciała ( a zwłaszcza mózgu ) i przyczyniają się do zwiększenia poziomu prostaglandyn, które spełniają rolę regulatora procesów fizjologicznych.

 

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym:

Olej z wiesiołka ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, jako doskonałe lekarstwo na wysoki cholesterol, na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi, stosowany jest w chorobach skórnych a zwłaszcza łuszczycy, trądziku i atopowym zapaleniu skórnym. Wiesiołek przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia układ odpornościowy, buduje i regeneruje komórki nerwowe, łagodzi bóle menstruacyjne, a przede wszystkim jest jedynym z najbogatszych źródeł witaminy F.

Stosowany jest w neuropatii cukrzycowej, w chorobach o podłożu zapalnym i zwyrodnieniowym ( reumatyzmie, artretyzmie), w chorobach układu nerwowego, oraz przyrostu prostaty.

Naukowcy zaobserwowali, że kwas gamma – linolenowy zawarty w nasionach wiesiołka może być bardzo skuteczny w profilaktyce raka piersi, zwiększa też skuteczność leku stosowanego do tej pory w terapii nowotworu piersi.

 

 

Postać leku:

Preparaty dostępne na rynku zawierające olej z wiesiołka to np. Emolarol, Evening Primose Oil, Gamolin, Oeparol, Omega combination, oraz Tran z olejem z wiesiołka, mają bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, m. in. podwyższonego poziomu cholesterolu, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, chorób układu krążenia, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, zatrucia ciążowego, schorzeń o podłożu alergicznym, chorób skórnych, neuropatii cukrzycowej, chorób o podłożu zapalnym i zwyrodnieniowym ( reumatyzm, artretyzm), chorób układu nerwowego, oraz przyrostu prostaty.

Napar:

Jedną łyżkę nasion lub ziela zalać szklanką wrzącej wody i trzymać pod przykryciem 15 minut. Odcedzić. Pić przy spazmatycznym kaszlu.

Dla dzieci sporządzamy napar z jednej łyżki nasion lub ziela ale zalewamy gorącym mlekiem po zaparzeniu. Odcedzić. Niemowlakom możemy podawać 2 łyżeczki naparu 3 razy dziennie a dzieciom starszym 100 ml 3 razy dziennie.

Proszek z wiesiołka:

Nasiona lub ziele zemleć na proszek. Stosować 3 – 4 razy dziennie po 1 łyżce.

Wino z wiesiołka:

Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion lub ziela
  • 200 ml wina białego, lub czerwonego wytrawnego

Wykonanie:

1/2 nasion lub ziela wiesiołka rozdrobnić, zalać 200 ml wina gronowego. Odstawić na 14 dni. Po tym czasie dokładnie przefiltrować.

Dawkowanie:

Wino z wiesiołka pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.

 

Jako ciekawostka: dawniej jako popularnym jedzeniem północnoamerykańskich Indian były liście i łodygi wiesiołka.

Natomiast korzeń wiesiołka można gotować i smakuje jak pasternak. Można go też marynować i dodawać do sałatek lub używać jako aperitif.

Wiesiołek ma także zastosowanie w kosmetyce:

Napar z liści i łodyg stosuje się do parówek ściągających.

Wiesiołek jest składnikiem zmiękczającym kremów do rąk.

Olek z wiesiołka można stosować przy łupieżu i łuszczącej się skórze.

 

Maseczka z nasion wiesiołka.

Przygotowanie: 3 łyżki ( około 15 g ), nasion wiesiołka zemleć ( można użyć młynka do kawy). Zalać zimną wodą do uzyskania rzadkiej masy. Na małym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby uzupełnić wodę, tak aby uzyskać gęstą papkę. Ostudzić do temperatury ciała. Maseczkę nałożyć na twarz, trzymać około 15 minut. Zmyć ciepłą wodą. Maseczkę należy stosować 2 razy w tygodniu. Po stosowaniu tej maseczki skóra jest nawilżona i uelastyczniona.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież