1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kminek

Kminek -Kminek zwyczajny,Kmin (Carum carvi) Rejonem jego naturalnego występowania jest środkowa i północna Europa, północno zachodnia Afryka i niektóre rejony Azji.... Czytaj więcej

Bezsenność

Bezsenność może być spowodowana różnymi nerwicami, stresami, przemęczeniem oraz niedyspozycjami ze strony przewodu pokarmowego. Dobrze  działa na bezsenność praca fizyczna. Pomocne... Czytaj więcej

Nalewka szparagowa

Nalewka ze szparagu lekarskiego. Szparag lekarski ( Asparagus officinalis ) - bylina o wysokich pędach pokrytych łuskowatymi drobnymi listkami. Kwiaty niewielki... Czytaj więcej

Maseczki do cery suchej

Maseczka odmładzająca do cery suchej. Składniki maseczka : 3 łyżki świeżych lub suszonych kwiatów malwy ½ małego kubka jogurtu naturalnego Przygotować ½ litra naparu... Czytaj więcej

Wiesiołek dwuletni

Wiesiołek dwuletniWiesiołek dwuletni - ( Oenothera biennis )

 

Wiesiołek, nazywany niekiedy nocną świecą, a dawniej wierzbówką lub winozielem. Należy do niego ok. 120 gatunków pochodzących z Ameryki Północnej, Południowej. Z Ameryki różne gatunki wiesiołka przywędrowały do Europy i Azji. W Europie występuje około 70 gatunków, w Polsce około 30 przy czym najpospolitszym gatunkiem jest wiesiołek dwuletni. W Polsce występuje na niżu, na lekkich piaszczystych glebach przy drogach i na wzgórzach oraz na obrzeżach suchych, sosnowych lasów.

Wiesiołek dwuletni dorasta do 100 cm wysokości, łodygę ma najczęściej pojedynczą mocną, szorstką i owłosioną. Liście ma długie owalne z czubkiem, średniozielone, w pierwszym roku układają się w rozetki, a w następnym wzdłuż łodygi. Korzeń ma gruby i stożkowaty z wierzchu koloru żółtego, a w środku biały. Kwitnie od wczesnego lata do połowy jesieni. Kwiaty wiesiołka otwierają haczykowato wygięty kielich o zmierzchu, płatki zaś przy księżycu witają noc delikatnym słodkim zapachem i tajemniczym fosforyzującym światłem. Kwiaty są koloru żółtego zebrane w kłos, 4 4 płatki serduszkowate krótsze od działek kielicha, ale dłuższe od pręcików. Owocem jest podłużnie jajowata , wydłużona wąska 4 – klapowa torebka z drobnymi okrągłymi nasionkami oleistymi, koloru beżowego.

Surowcem są liście i kora z łodyg, zbiera się gdy kwitnie , wtedy łodyga jest rozwinięta, Natomiast korzenie wykopuje się w drugim roku.

Cennym surowcem leczniczym są drobne nasiona. Zbiera się je gdy są w pełni dojrzałe. Ścina się wtedy całe pędy i wkłada do papierowych toreb aby nasiona nie osypały się na ziemię, suszy się w przewiewnym miejscu i w cieniu.

 

Skład i działanie:

Wiesiołek zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas gamma – linolenowy, i kwas linolowy, a także flawonoidy, kauczuk, fitosterole, kwasy i garbniki.

Liczne badania wykazały, że olej z wiesiołka pomaga na ustabilizowanie poziomu ciśnienia krwi, wspomaga leczenie chorób skórnych, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza groźbę zakrzepów naczyniowych, drętwienie i osłabienie nóg w początkowych stadiach stwardnienia rozsianego. Działa korzystnie w tzw. zespole przedmiesiączkowym, oraz zwiększa odporność organizmu, zmniejsza nasilenie objawów reumatycznych, ma także działanie przeciwalergiczne.

Tłuszcze zawarte w nasionach wiesiołka nie są szkodliwe dla człowieka i nie odkładają się w organizmie, ale są natychmiast wydalane, dzięki czemu nie powodują tycia – wręcz przeciwnie wzmagają przemianę materii. Spowalnia procesy starzenia się.

Badania wykazały, że kwas gamma – linolenowy i kas linolowy, są częścią struktury wszystkich tkanek ciała ( a zwłaszcza mózgu ) i przyczyniają się do zwiększenia poziomu prostaglandyn, które spełniają rolę regulatora procesów fizjologicznych.

 

 

Zastosowanie w lecznictwie domowym:

Olej z wiesiołka ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, jako doskonałe lekarstwo na wysoki cholesterol, na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi, stosowany jest w chorobach skórnych a zwłaszcza łuszczycy, trądziku i atopowym zapaleniu skórnym. Wiesiołek przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia układ odpornościowy, buduje i regeneruje komórki nerwowe, łagodzi bóle menstruacyjne, a przede wszystkim jest jedynym z najbogatszych źródeł witaminy F.

Stosowany jest w neuropatii cukrzycowej, w chorobach o podłożu zapalnym i zwyrodnieniowym ( reumatyzmie, artretyzmie), w chorobach układu nerwowego, oraz przyrostu prostaty.

Naukowcy zaobserwowali, że kwas gamma – linolenowy zawarty w nasionach wiesiołka może być bardzo skuteczny w profilaktyce raka piersi, zwiększa też skuteczność leku stosowanego do tej pory w terapii nowotworu piersi.

 

 

Postać leku:

Preparaty dostępne na rynku zawierające olej z wiesiołka to np. Emolarol, Evening Primose Oil, Gamolin, Oeparol, Omega combination, oraz Tran z olejem z wiesiołka, mają bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, m. in. podwyższonego poziomu cholesterolu, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, chorób układu krążenia, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, zatrucia ciążowego, schorzeń o podłożu alergicznym, chorób skórnych, neuropatii cukrzycowej, chorób o podłożu zapalnym i zwyrodnieniowym ( reumatyzm, artretyzm), chorób układu nerwowego, oraz przyrostu prostaty.

Napar:

Jedną łyżkę nasion lub ziela zalać szklanką wrzącej wody i trzymać pod przykryciem 15 minut. Odcedzić. Pić przy spazmatycznym kaszlu.

Dla dzieci sporządzamy napar z jednej łyżki nasion lub ziela ale zalewamy gorącym mlekiem po zaparzeniu. Odcedzić. Niemowlakom możemy podawać 2 łyżeczki naparu 3 razy dziennie a dzieciom starszym 100 ml 3 razy dziennie.

Proszek z wiesiołka:

Nasiona lub ziele zemleć na proszek. Stosować 3 – 4 razy dziennie po 1 łyżce.

Wino z wiesiołka:

Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion lub ziela
  • 200 ml wina białego, lub czerwonego wytrawnego

Wykonanie:

1/2 nasion lub ziela wiesiołka rozdrobnić, zalać 200 ml wina gronowego. Odstawić na 14 dni. Po tym czasie dokładnie przefiltrować.

Dawkowanie:

Wino z wiesiołka pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki.

 

Jako ciekawostka: dawniej jako popularnym jedzeniem północnoamerykańskich Indian były liście i łodygi wiesiołka.

Natomiast korzeń wiesiołka można gotować i smakuje jak pasternak. Można go też marynować i dodawać do sałatek lub używać jako aperitif.

Wiesiołek ma także zastosowanie w kosmetyce:

Napar z liści i łodyg stosuje się do parówek ściągających.

Wiesiołek jest składnikiem zmiękczającym kremów do rąk.

Olek z wiesiołka można stosować przy łupieżu i łuszczącej się skórze.

 

Maseczka z nasion wiesiołka.

Przygotowanie: 3 łyżki ( około 15 g ), nasion wiesiołka zemleć ( można użyć młynka do kawy). Zalać zimną wodą do uzyskania rzadkiej masy. Na małym ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby uzupełnić wodę, tak aby uzyskać gęstą papkę. Ostudzić do temperatury ciała. Maseczkę nałożyć na twarz, trzymać około 15 minut. Zmyć ciepłą wodą. Maseczkę należy stosować 2 razy w tygodniu. Po stosowaniu tej maseczki skóra jest nawilżona i uelastyczniona.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież